Etapa 1:
2 februarie: Franţa – Irlanda 17-38
3 februarie: Italia – Anglia 24-27
3 februarie: Ţara Galilor – Scoţia 26-27
Etapa 2:
10 februarie: Scoţia – Franţa 16-20
10 februarie: Anglia – Ţara Galilor 16-14
11 februarie: Irlanda – Italia 36-0
Etapa 3:
24 februarie: Irlanda – Ţara Galilor 31-7
24 februarie: Scoţia – Anglia 30-21
25 februarie: Franţa – Italia 13-13
Echipa națională de rugby a Angliei a învins foarte greu, în deplasare, scor 27-24, reprezentativa Italiei, în prima etapă din Turneul celor 6 Națiuni.
Italienii au avut o primă repriză excelentă și au intrat la vestiare cu 17-14. Experiența englezilor s-a văzut în partea a doua a întâlnirii când au reușit să evite o surpriză de proporții.
O victorie chinuită a obținut și selecționata Scoției pe terenul formației Țării Galilor, scor 27-26. Scoțienii au condus cu 20-0 la pauză și cu 27-0 imediat în startul părții secunde. Galezii au avut un final de meci fantastic, dar nu au mai putut întoarce rezultatul.
Franța nu a reușit să se impună acasă în fața Irlandei, iar scorul s-a terminat 17-38 în primul meci al turneului celor 6 Națiuni la rugby.
Deținătoarea trofeului, Irlanda, a făcut spectacol în meciul de debut și nu a oferit nicio șansă formației din “Hexagon”.
Turneul celor 6 națiuni 2024 începe vineri, 2 februarie. Este startul la cea de-a 25-a ediție a competiției de rugby, una care are loc anual în emisfera nordică și la care sunt prezente echipele naționale din Regatul Unit al Marii Britanii (Anglia, Scoția, Țara Galilor, Irlanda, cu mențiunea că sub această titulatură se află de fapt atât jucători irlandezi cât și nord-irlandezi, fiind singurul sport unde evoluează împreună), iar din afară Franța și ultima nou venită Italia.
Multă vreme competiția s-a desfășurat sub titulatura de Turneul celor 5 Națiuni, fără Italia. De fapt, la bază, a fost mai întâi turneul celor patru națiuni, strict pe teritoriul Marii Britanii, din 1913 a devenit Turneul celor 5 națiuni, prin includerea Franței, iar din anul 2000 are denumirea actuală, odată cu intrarea Italiei. În 1973 s-a consemnat un fapt unic în istorie, toate cele cinci echipe au fost declarate câștigătoare, având același număr de puncte rezultat numai din victorii acasă, nici una afară!
Începând din 1996, Turneul celor 5 Națiuni, la acea dată, a primit oficial și denumirea de Campionatul Europei, astfel încât echipa care câștigă este declarată campioană europeană. Fiecare echipă se întâlnește câte o dată cu celelalte cinci, unele naționale urmând a juca trei partide acasă, iar altele doar două și trei în deplasare.
Meciurile au loc începând de vineri, 2 februarie, săptămânal, numai în weekend. Franța este singura participantă care are nu mai puțin de trei stadioane gazdă (Velodrome, Parc Olympique Lyonnais, unde se joacă mereu partidele cu Anglia) și Pierre Mauroy, pe care joacă și echipa de fotbal Lille. De partea cealaltă, Anglia, cu celebrul templu al rugbyului, Twinckenham, Irlanda cu Aviva Stadium din Dublin, Scoția cu Murrayfield din Edinburgh, Italia cu Stadio Olimpico din Roma și Țara Galilor cu Millenium Stadium din Cardiff, folosind doar câte unul.
Toate partidele de la ediția 2024 a Turneului celor 6 Națiuni vor putea fi urmărite în direct la TV în perioada 2 februarie – 16 martie, weekend de weekend, numai în exclusivitate pe canalele Orange Sport 1 și 2. Le mai puteți viziona intrând pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.
Prognozele meteo pentru partidele acestei ediții indică în general vreme frumoasă la meciurile Italiei pe teren propriu, acceptabilă la cele ale Franței, unde mai sunt posibile și ceva ploaie, dar mai mult noroasă și cu mari șanse de precipitații pentru jocurile organizate pe teritoriul Marii Britanii, unde este destul de posibil să avem chiar și ninsori.
Etapa a 2-a
Turneul celor 6 națiuni a avut așadar prima ediție în anul 2000, când a intrat și Italia. De atunci, cele mai multe succese le notăm în dreptul Angliei – 7, care a realizat de două ori marele slam, adică victorii pe linie în toate partidele. Este urmată de Franța, 6 succese și 4 mari slam-uri, Țara Galilor, tot 6 victorii, dar numai 3 mari slam-uri, Irlanda 4 triumfuri și două mari slam-uri.
Surprinzător, una dintre veteranele rugbyului la nivel mondial, naționala Scoției, nu a reușit să câștige niciodată titlul de când competiția a trecut la formatul Six Nations. Italia a fost în cele mai multe rânduri echipa de pe ultimul loc, o situație deloc anormală, dacă facem comparație între valoarea azzurrilor și a celorlalte competitoare.
Evident, o competiție atât de importantă și ca tradiție nu putea lipsi din agendele caselor de pariuri. Acestea au stabilit cotele penru câștigarea trofeului în ediția 2024. Se profilează în opinia lor un duel foarte strâns pentru primul loc, aproape imperceptibil la nivel de cote între Franța, cotă 2,20 și învingătoarea ediției precedente, Irlanda, cotă 2,40.
Naționala Angliei se află pe poziția a treia, deși este recordmana competiției, un fel de out-sider, la cota de 6,50 semn că reprezentativa trandafirului pare mai puțin puternică la această ediție. În afara luptei la supremație, judecând după cote, par a fi Scoția, cotă 18,00, Țara Galilor, cotă 25 iar despre Italia, cotă 250,00, nici nu mai are rost să vorbim.
Pe lângă victoria în turneu, o serie de trofee oficiale și neoficiale sunt atribuite: