Sport

Fostul rugbyst galez Andrew Coombs suferă de demență la 39 de ani: ”Diagnosticul a fost unul sfâșietor”

Fostul rugbyst galez Andrew Coombs a fost diagnosticat cu demență și encefalopatie traumatică cronică la vârsta de 39 de ani.
04.12.2023 | 17:15
Fostul rugbyst galez Andrew Coombs sufera de dementa la 39 de ani Diagnosticul a fost unul sfasietor
Fostul rugbyst galez Andrew Coombs a fost diagnosticat cu demență și encefalopatie traumatică cronică la vârsta de 39 de ani. Sursă foto: planetrugby.com
ADVERTISEMENT

Coombs este unul dintre cei 295 de jucători de rugby retrași care au depus o acțiune în justiție împotriva a trei dintre organismele de conducere ale sportului, susținând că au suferit leziuni cerebrale în timpul carierei.

Încă un caz de demență în lumea rugby-ului

Fostul fundaș de la Newport, care a câștigat Turneul celor Șase Națiuni în 2013, a fost diagnosticat cu demență în primăvară. Fostul rugbyst Andrew Coombs a ales să facă anunțul printr-o postare pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

”Vă scriu pentru a vă împărtăși câteva vești personale care au avut un impact profund asupra vieții mele și a celor dragi mie. În urmă cu opt luni, am fost diagnosticat cu demență și encefalopatie traumatică cronică probabilă, după ce am suferit simptome timp de aproximativ patru ani.

Totul mi-a atras atenția pentru prima dată în timp ce am participat la un episod live al emisiunii Scrum V Sunday, unde discuțiile despre simptomele CTE au rezonat profund cu mine. A fost o decizie dificilă să cer sfatul medicului.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, înțelegerea schimbărilor care se petreceau în mine a devenit imperativă. Diagnosticul a fost unul sfâșietor, dar a răspuns la multe întrebări care îmi stăruiau în minte și mă îngrijorau de atâta timp”, a scris Coombs, pe contul de Twitter.

Coombs se simte ușurat după cea primit verdictul

Nu mai puțin de 295 de jucători cer despăgubiri, deoarece susțin că organismele de conducere au fost neglijente și nu și-au îndeplinit obligația de a se îngriji de ei, nepunând în aplicare măsuri rezonabile pentru a le proteja sănătatea și siguranța. Această cerere este respinsă de toate cele trei organisme de conducere ale rugby-ului.

ADVERTISEMENT

”Mă îndoiesc de cei care au fost responsabili de gestionarea riscurilor pentru sănătate asociate cu loviturile repetate ale capului și cu comoțiile cerebrale. Unii s-ar putea să nu înțeleagă decizia mea de a mă alătura acțiunii în justiție și asta este în regulă.

Din păcate, în prezent nu pot împărtăși experiențele mele personale care au dus la această decizie, ceea ce ar fi putut oferi mai multă claritate. În timp ce sunt devastat de diagnosticul meu, spiritul meu rămâne puternic și, într-un mod ciudat, diagnosticul a adus ușurare și claritate, deoarece a oferit răspunsuri la multe dintre întrebările mele.

ADVERTISEMENT

Încerc să fiu eu însumi cât mai mult posibil, să mă bucur din plin de viață, fără a permite ca afecțiunea mea să îmi distrugă sănătatea mintală”, a mai notat fostul internațional galez.

În urmă cu mai bine de un an, Ryan Jones, care a jucat 75 de meciuri în echipa națională de rugby a Țării Galilor și al cărei căpitan a fost între 2009 și 2014 în 33 de partide, a declarat că suferă de demență precoce și se așteaptă la ce e mai rău.

ADVERTISEMENT