News

UE a aprobat un pachet de 100 de miliarde de euro pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus

02.04.2020 | 19:08
UE a aprobat un pachet de 100 de miliarde de euro pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a propus instituirea unui fond de solidaritate de 100 de miliarde de euro, intitulat SURE, bani care vor putea fi folosiți pentru susținerea companiilor și angajaților afectați de epidemiei. În plus, fondurile structurale neutilizate de către state membre ale Uniunii Europene vor putea fi redirecționate către susținerea eforturilor sistemelor medicale de a combate epidemia.

Susținerea șomajului tehnic

Decizia adoptată astăzi de Comisia Europeană vine în continuarea măsurilor adoptate în ultimele săptămâni pentru  a ajuta economiile europene să reziste pandemiei de coronavirus.

„Numai răspunsurile cele mai puternice ne vor permite să facem față acestei crize provocate de coronavirus. Trebuie să ne folosim de toate mijloacele de care dispunem. Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecționat către depășirea crizei, fiecare regulă va fi relaxată pentru a permite finanțării să circule rapid și eficace. Prin intermediul noului instrument de solidaritate vom mobiliza 100 de miliarde EUR pentru a menține locurile de muncă și funcționarea întreprinderilor. Prin acest instrument ne unim forțele cu statele membre pentru a salva vieți omenești și pentru a proteja mijloacele de subzistență. Așa arată solidaritatea europeană”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Inițiativa  SURE va permite țărilor membre să împrumute până la 100 de miliarde de euro pentru ca locurile de muncă să fie păstrate în continuare iar oamenii să își plătească în continuare chiria, facturile și produsele alimentare și contribuie la asigurarea stabilității atât de necesare în economie.

Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să întrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de înlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Se va vrea un fond de ajutor european pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane, care au nevoie de îngrijire furnizată de alți oameni. Un set de măsuri vizează și susținerea fermierilor și  pescarilor astfel încât aprovizionare a cu produse alimentare să nu fie periclitată.

”Comisia va propune în curând o serie de măsuri menite să asigure că fermierii și alți beneficiari pot beneficia de sprijinul de care au nevoie prin intermediul politicii agricole comune, de exemplu prin prelungirea termenelor pentru introducerea cererilor de sprijin și pentru procesarea acestora de către administrații, prin majorarea avansurilor pentru plățile directe și plățile pentru dezvoltarea rurală și prin oferirea de mai multă flexibilitate pentru controalele la fața locului pentru a minimiza nevoia de contact fizic și a reduce sarcina administrativă”, precizează sursa citată.

Bani pentru ventilatoare și teste pentru coronavirus

Vor deveni posibile transferurile între cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică. Mai mult decât atât, cerințele de cofinanțare vor fi eliminate întrucât statele membre își utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Se va simplifica administrarea.

Instrumentul pentru sprijin de urgență va beneficia de 3 miliarde EUR, din care 300 de milioane EUR vor fi alocate RescEU în vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente. Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică și asigurarea echipamentelor și materialelor vitale, de la ventilatoare la echipamente individuale de protecție, de la echipe medicale mobile la asistență medicală pentru persoanele cele mai vulnerabile, inclusiv cele din taberele de refugiați. Al doilea domeniu de interes ar fi asigurarea intensificării eforturilor de testare. De asemenea, propunerea ar permite Comisiei să realizeze achiziții direct în numele statelor membre”, a mai decis Comisia Europeană.

Tags: