News

UE, acord pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile. Ce va face Apple

Statele UE au ajuns, marți, la un acord pentru introducerea unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile: telefoane, tablete etc. Cei de la Apple s-au opus reglementării.
07.06.2022 | 17:39
UE acord pentru introducerea unui incarcator universal pentru toate dispozitivele mobile Ce va face Apple
Statele UE au convenit introducerea unui încărcător universal, compatibil cu orice tip de telefon, tabletă sau alt dispozitiv. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Din 2024, toate dispozitivele mobile, printre care telefoanele și tabletele, ar putea avea încărcătoare universale.

Statele UE au convenit introducerea unui încărcător universal, compatibil cu orice tip de telefon, tabletă sau alt dispozitiv

Marți, 7 iunie, țările membre UE şi parlamentarii europeni au ajuns la un acord cu privire la introducerea, peste 2 ani, a unui încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile din Europa.

ADVERTISEMENT

”Până în toamna anului 2024, USB-C va deveni portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele şi alte dispozitive mobile în UE”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Dacă propunerea convenită se va transforma în lege, ea va obliga toți producătorii de electronice de larg consum care vând dispozitive în Europa să se asigure că toate telefoanele, tabletele, laptopurile, camerele digitale, căștile, căștile, consolele portabile de jocuri video și difuzoarele portabile au un port USB-C., indiferent de producător.

ADVERTISEMENT

Derogările se vor aplica doar pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a oferi un port USB-C, cum ar fi ceasurile inteligente, dispozitivele de urmărire a sănătății și unele echipamente sportive.

Parlamentul European mai precizează că legislația va fi extinsă și la alte dispozitive, cum ar fi laptopurile, dar în viitor.

ADVERTISEMENT

Eurodeputații susțin că această directivă va reduce numărul deșeurilor electronice, va aborda sustenabilitatea produselor și va face utilizarea diferitelor dispozitive mai convenabilă.

Ce va face Apple dacă acordul va deveni o directivă

Comisia Europeană anunță că folosirea încărcătorului universal în UE va ușura viaţa consumatorilor şi îi va ajuta să economisească bani. Thierry Breton, cel care ocupă rolul de comisarul pentru Piaţa Internă, a apreciat că acordul va însemna pentru consumatori economii de aproximativ 250 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Circa 50% din încărcătoarele vândute cu telefoanele mobile în 2018 aveau conector USB micro-B, 29% conector USB-C şi 21% conector Lightning, conform unui studiu din 2019 al Executivului comunitar.

Grupul Apple, care susține că tehnologia sa Lightning echipează peste un miliard de aparate în lume, se opune măsurii.

”Această reglementare ar înăbuşi inovaţia, în loc să o încurajeze, şi ar dăuna consumatorilor din Europa şi din lume”, a anunțat compania, în primăvară, conform AFP.

După decizia blocului comunitar, grupul american Apple se vede obligat să schimbe conectorul telefoanelor iPhone vândute în Europa.

Legislația trebuie acum aprobată oficial de către Parlamentul European și Consiliul European la sfârșitul acestui an. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, iar prevederile sale vor începe să se aplice dispozitivelor noi după 24 de luni.

ADVERTISEMENT