News

Comisia Europeană a publicat strategia pentru reducerea dependenței UE față de gazele din Rusia. Energia curată, în prim-plan

UE lucrează intens la planuri prin care statele blocului comunitar să nu mai fie dependente de gazele din Rusia. O strategie în acest sens a fost publicată marți, iar energia curată este în prim-plan.
08.03.2022 | 21:00
Comisia Europeana a publicat strategia pentru reducerea dependentei UE fata de gazele din Rusia Energia curata in primplan
ADVERTISEMENT

Bruxelles-ul, alături de toate statele UE, lucrează în această perioadă la planuri privind modul în care blocul comunitar ar putea ieși din zona dependenței față de energia din Rusia.

Uniunea Europeană plănuiește reducerea cu două treimi a dependenței UE de gazele din Rusia

În cursul zilei de marți, 8 martie, Comisia Europeană (CE) a publicat o serie de planuri privind reducerea dependenței blocului comunitar de importurile de gaze naturale rusești.

ADVERTISEMENT

Într-o primă etapă se vorbește de diminuarea cu două treimi anul acesta, iar apoi de încetarea dependenţei de livrările de combustibil din Rusia cu ”mult înainte de 2030”, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Comisia Europeană țintește reducerea dependenței și trecerea la livrări alternative. În prim-plan este accesul mai rapid către energia curată. Executivul de la Bruxelles spune că, în mare parte, implementarea planurilor va fi responsabilitatea guvernelor naţionale.

ADVERTISEMENT

Aceste strategii UE, adaptate noilor realități continentale, se adaugă politicilor privind schimbările climatice care sunt în prezent negociate cu statele membre.

Gazele naturale şi gazele naturale lichefiate din SUA și Qatar, alternativă la gazele din Rusia

Oficialii europeni caută soluții în afara continentului pentru a găsi noi surse de energie. În acest sens, CE precizează că gazele naturale şi gazele naturale lichefiate (GNL) din ţări ca SUA şi Qatar ar putea înlocui anul acesta mai mult de o treime, 60 de miliarde metri cubi (bcm), din cantitatea de 155 bcm pe care o obţine anual Europa din Rusia.

ADVERTISEMENT

Apoi, se urmărește ca până în 2030, sporirea utilizării hidrogenului şi a biometanului să contribuie la reducerea dependenței.

Energia curată, în vizorul CE

Autoritățile de la Bruxelles mai spun că noile proiecte pentru energie solară şi eoliană ar putea înlocui 20 bcm din cererea de gaze din 2022, iar triplarea capacităţii până în 2030, prin adăugarea de 480 GW de energie eoliană şi 420 GW de energie solară, ar putea economisi 170 bcm pe an.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reducerea temperaturii termostatelor cu un grad Celsius ar putea economisi încă 10 bcm anul acesta, iar până în 2030, înlocuirea boilerelor pe gaz cu 30 de milioane de pompe de căldură ar putea economisi încă 35 bcm, a mai informat Comisia Europeană.

UE mai are în plan să propună, până în aprilie, reglementări prin care se cere statelor din blocul comunitar ca în fiecare an să-şi umple depozitele de gaze în procent de 90%. La ora actuală, procentul este de doar 27% în UE.

Analiștii apreciază că Europa are suficient gaz în depozite şi livrări din alte ţări pentru această perioadă, însă o oprire prelungită a importurilor ruseşti va afecta economia europeană şi va necesita măsuri de urgenţă, cum ar fi închiderea fabricilor.

ADVERTISEMENT