News

ULTIMA ORĂ! Parlamentul României va adopta o Declarație privind situația din Republica Moldova

11.06.2019 | 14:15
ULTIMA ORA Parlamentul Romaniei va adopta o Declaratie privind situatia din Republica Moldova

A devenit oficial – Parlamentul României va adopta o Declarație privind situația din Republica Moldova. Astfel, Camera Deputaților și Senatul vor emite o declarație comună, decizia fiind luată în ședința conducerii reunite a celor două plenuri. De remarcat că ambele comisii de politică externă ale Camerei și Senatului vor realiza draftul de Declarație, care va intra la plenul reunit pentru dezbatere și vot.

Parlamentul României va adopta o Declarație privind situația din Republica Moldova

În urma discuțiilor dintre cele două camere, Declarația va fi adoptată cel mai târziu săptămâna viitoare. De remarcat că au existat schimbări majore în ceea ce privește Republica Moldova. Între timp a fost investit noul Guvern de la Chișinău, premier fiind votată Maia Sandu. O zi mai târziu, Curtea Constituțională din R.Moldova l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar.

Totodată, pe 9 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern și a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie. „Aceste decrete au fost semnate contrar Constituţiei, or, data alegerilor se stabileşte după ce au fost consultate fracţiunile parlamentare.

Parlamentul României va adopta o Declarație privind situația din Republica Moldova. Parlament
Parlamentul României adoptă o declarație despre situația din Republica Moldova. Sursa foto – facebook

Instabilitate în Republica Moldova

În primul rând, Filip nu poate să fie preşedinte, în al doilea rând, el nu s-a consultat cu nimeni. Cel mai probabil mâine (n.r. – astăzi, 11 iunie) , după ce mă voi consulta cu fracţiunile, voi anula acest decret”

, declara Igor Dodon. Între timp, Guvernul Republicii Moldova s-a întrunit în şedinţă la sediul Parlamentului, pentru că sediul Executivului a fost înconjurat de forţe de ordine.

De asemenea a avut loc şi o şedinţă a Parlamentului, iar deputaţii au constituit comisia de anchetă pentru a afla circumstanţele devalizării sistemului bancar. Maia Sandu a informat că va trimite o scrisoare Comisiei de la Veneţia privind activitatea Curţii Constituţionale în timp ce preşedintele Igor Dodon a denunţat ameninţări la adresa familiei sale. „Guvernul votat de un parlament legitim s-a convocat în şedinţă la Parlament. Restul acţiunilor sunt ilegale. Cei care au fost demişi trebuie să plece din funcţie fără a crea situaţii de conflict. În caz contrar, vor răspunde în faţa legii”, a declarat ea după şedinţa guvernului.