News

Un copil de opt ani din Chișinău s-a împușcat cu arma tatălui. Polițiștii iau în considerare sinuciderea

Un copil de opt ani din Chișinău a murit după ce s-a împușcat cu arma tatălui său. Polițiștii vor să afle acum cum s-a produs tragedia, luând în considerare ipoteza suicidului.
26.04.2024 | 13:14
Un copil de opt ani din Chisinau sa impuscat cu arma tatalui Politistii iau in considerare sinuciderea
Un copil de opt ani din Chișinău s-a împușcat cu arma tatălui. Polițiștii iau în considerare sinuciderea. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Anchetatorii transmit că băiatul s-a împușcat în sectorul Ciocana al Capitalei Republicii Moldova, la ora 22:30, joi 25 aprilie. Cei care au sunat la Poliție au fost chiar părinții copilului, disperați că acesta s-a împușcat cu arma pe care tatăl său o deținea legal, cu acte în regulă.

Un copil de opt ani din Chișinău s-a împușcat cu arma tatălui

Conform Inspectoratul General al Poliției (IGP) Chișinău, conform primelor informații copilul ar fi rămas singur în casă, în timp ce părinții săi ar fi plecat pentru scurt timp până la magazin. Când s-au întors acasă cei doi și-au găsit copilul într-o baltă de sânge, însă e neclar dacă e vorba despre un accident sau despre un suicid, potrivit Ziua.md.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, polițiștii în comunicatul oficial vorbesc despre un caz de suicid, în ciuda faptului că vorbim despre un copil de doar 8 ani. Cert e că pistolul marca Baikal 442 era deținut legal de tatăl victimei și era păstrat într-un seif. Cu toate acestea, copilul a găsit cheia de la seif și s-a împușcat.

”Aseară, în jurul orei 22:30, polițiștii de la Ciocana au fost sesizați de părinții unui copil despre faptul că fiul lor de 8 ani s-ar fi sinucis prin împușcare. La fața locului, oamenii legii au stabilit preliminar că părinții minorului ar fi ieșit afară, iar băiatul a rămas singur acasă. Când s-au reîntors, părinții au depistat cadavrul băiatului și imediat au alertat poliția“, au transmis reprezentanții Poliției.

ADVERTISEMENT

Cadavrul copilului a fost transportat la morgă, iar acum oamenii legii au declanșat o anchetă pentru a decide dacă este vorba despre un accident sau despre un caz de suicid. Acest caz ridică din nou problema sinuciderii la copii. Așadar, poate un copil să se sinucidă? Psihologii spun că da, însă de cele mai multe ori lumea crede că este un accident.

Sinuciderea la copii: un subiect tabu, evitat de multă lume

De exemplu, în 2010 o fată de 6 ani se sinucidea în Oregon, SUA. Fata s-a spânzurat cu o curea după ce a fost trimisă în camera ei drept pedeapsă. În același an, un băiat de 7 ani din Texas a fost găsit spânzurat de un cârlig în baia școlii. Cu toate acestea, statisticile arată că cei mici se sinucid destul de rar.

ADVERTISEMENT

Aproximativ patru copii din 500.000 cu vârsta sub 12 ani se sinucid anual, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Numărul s-a dublat din 1979, dar în ultimii ani a fost doar a 14-a cauză de deces pentru copiii din acea grupă de vârstă, imediat după meningită și anemie.

Cifrele sunt scăzute din mai multe motive. În primul rând, factorii care se corelează cu sinuciderea – depresia, consumul de droguri, presiunea – nu apar de obicei până la pubertate. De fapt, autopsiile copiilor care se sinucid arată că o proporție mai mare decât de obicei sunt foarte înalți pentru vârsta lor.

ADVERTISEMENT

După cum v-ați aștepta, rata sinuciderilor crește în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani (1,3 la 100.000) și crește în rândul adolescenților între 15 și 19 ani (7,67 la 100.000). Un alt motiv pentru rata scăzută de sinucidere în rândul copiilor este supravegherea părintească. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai probabil ca un părinte să fie în apropiere să intervină.

Mai mult, așa cum arată psihologii, mulți se vor întreba ce este de fapt sinuciderea și cum putem determina că cineva s-a sinucis? Sinuciderile copiilor nu sunt ca și sinuciderile adolescenților sau adulților, care de obicei încep cu o idee, continuă cu un plan și se termină cu actul în sine. Sinuciderea în rândul copiilor este cel mai probabil spontană și mai puțin legată de tulburarea psihiatrică. Acest lucru se reflectă adesea în metodă aleasă de copiii care se sinucid: în loc să se spânzure sau să se taie cu un cuțit, copiii ”sinucigași” tind să se sinucidă făcând lucruri despre care părinții i-au avertizat, cum ar fi să alerge în trafic sau să sară pe fereastră, conform Slate.com.

ADVERTISEMENT
Tags: