News

Un nou protest al medicilor din ambulatoriu. ”Dezastru” pentru pacienții din România: ”Consultațiile vor fi cu plată”

Medicii din ambulatoriu au ieșit din nou în stradă. Oamenii spun că sunt determinați să nu semneze contractul cu CNAS dacă Guvernul nu le va accepta o cerință cheie.
23.04.2024 | 17:01
Un nou protest al medicilor din ambulatoriu Dezastru pentru pacientii din Romania Consultatiile vor fi cu plata
Un nou protest al medicilor din ambulatoriu. ”Dezastru” pentru pacienții din România: ”Consultațiile vor fi cu plată”. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT

Mai exact, medicii vor ca valoarea punctului pentru consultație să fie majorată. Concret, medicii din cabinete care asigură consultații în ambulatoriu, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) atrag atenția că nu vor mai semna contractele cu CNAS dacă această cerință nu le va fi îndeplinită.

”Dezastru” pentru pacienții din România: ”Consultațiile vor fi cu plată”

Cei mai afectați vor fi pacienții, conform specialiștilor. Așadar, medicii din policlinici solicită ca valoarea punctului de servicii să fie egală cu valoarea punctului de servicii care e acordată medicilor de familie. Practic, medicii din ambulatoriu vor să fie la fel de bine plătiți precum medicii de familie.

ADVERTISEMENT

”Subfinanţarea segmentului Ambulatoriu de Specialitate este principalul motiv pentru care protestăm acum. În acest moment Ambulatoriul de Specialitate are alocat 4,5 % din bugetul CNAS. Ne dorim alocarea unui buget dublu de 9 % pentru segmentul ambulatoriu de specialitate şi dialog clar despre limite. Aşa nu se mai poate!”, au transmis sindicaliștii care îi reprezintă pe medici.

Acest protest vine la doar o săptămână după ce medicii din Policlinica Vitan ieșeau în curtea Policlinicii Apaca, acolo unde își strigau nemulțumirile. ”Ne nemulţumeşte faptul că noi nu am fost luaţi în seamă de patru ani de zile. Au crescut preţurile, a crescut fiscalitatea, s-a majorat punctul la medicina de familie, noi am rămas în urmă.

ADVERTISEMENT

Nu mai putem face faţă cu cheltuielile şi cu tot ce înseamnă întreţinerea cabinetului şi a personalului care lucrează în cabinete, cu preţurile de acum patru ani, este imposibil! Dacă nu se va reglementa acest lucru, probabil că vom fi nevoiţi să închidem cabinetele de la 1 iulie”, a declarat Isabela Postolache, medic primar ORL.

Marcel Ciolacu îi invita pe medici la ”dialog permanent”

Conform News.ro, protestatarii anunță că principalii afectați vor fi pacienții, iar nesemnarea contractului ”ar fi un dezastru pentru bolnavii care nu-și permit consultații în rețeaua privată de medicină”. Așadar, pentru majoritatea românilor. Practic, oamenii vor fi nevoiți să plătească pentru orice serviciu care până acum era decontat de stat.

ADVERTISEMENT

”Pentru pacienţi, ar fi dezastru. Vor fi consultaţiile cu plată, ceea ce nu-i va avantaja. Eu sunt medic primar medicină internă iar pacienţii mei cronici nu o să-şi permită coplăţi sau plăţi în reţelele mari private. Deci nesemnarea contractului cu Casa înseamnă pentru pacienţi un mare dezastru. Pacientul este în centrul actului medical, el va avea cel mai mult de suferit.

Noi nu vom semna contractul pe actuala valoare de punct, patru lei cincizeci”, a explicat medicul Lidia Simona Barbu. În urmă cu mai multe luni, premierul Marcel Ciolacu recunoștea problemele din sistemul medical însă anunța că nu le poate rezolva toate peste noapte. ”Dialogul permanent este soluţia pentru ca problemele să fie corectate cât mai devreme“, explica liderul PSD.

ADVERTISEMENT

De altfel, protestele au fost la ele acasă în ultimii ani în România, țara unde majoritatea bugetarilor sunt în continuare nemulțumiți de condiții și de salarii, în ciuda faptului că au fost răsplătiți cu măriri în cascadă în funcție de anotimp. ”Sistemul medical şi sanitar din România trebuie să ajungă la parametrii optimi şi să răspundă nevoilor şi aşteptărilor românilor. Din păcate, deficienţele acumulate în ani de zile nu pot fi corectate dintr-o dată”, completa Marcel Ciolacu

ADVERTISEMENT