News

România protestelor la început de an. Medicii de familie pichetează sediile Caselor de Sanătate și amenință cu închiderea cabinetelor

Medicii de familie își strigă oful în mai multe orașe din țară. Aceștia au luat cu asalt Casele de Sănătate. Care sunt cerințele lor
17.01.2024 | 13:59
Romania protestelor la inceput de an Medicii de familie picheteaza sediile Caselor de Sanatate si ameninta cu inchiderea cabinetelor
Medicii de familie protestează în toată țara și ameninșp cu închiderea cabinetelor. Sursa foto: Facebook / Raluca Zoițanu
ADVERTISEMENT

Medicii de familie şi din ambulatorii de specialitate protestează în fața Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceștia amenință cu închiderea cabinetelor dacă bugetele vor fi reduse de la 1 februarie.

De ce au ieșit medicii în stradă

Acest lucru înseamnă că milioane de pacienți ar putea ajunge în situația în care să plătească consultul la medic. Astfel și pacienții s-au alăturat protestului medicilor din Timiș și au scris pe pancarte că îi susțin de medicii lor de familie.

ADVERTISEMENT

Modificarea care i-a scos în stradă pe medici a fost propusă într-un proiect pus în transparență decizională de CNAS. Proiectul publicat de CNAS săptămâna trecută prevede scăderea valoarii punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară. De asemenea şi valoarea redusă a punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Din calculele CNAS reies următoarele valori:

  • pentru punctul per capita – 7,7 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei;
  • pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.
ADVERTISEMENT

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a  subliniat, luni, 15 ianuarie, că proiectul prevede “scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.

Dr. Sandra Alexiu a mai menționat că dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile vor fi plătite de pacienți. Pe lângă asta, nu se vor mai putea elibera bilete de trimitere și internare, nici măcar reţetele compensate și concediile medicale nu se vor mai putea acorda.

ADVERTISEMENT

“Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024.

Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, se arată într-un comunicat al medicilor de familie din Bucureşti şi Ilfov.

ADVERTISEMENT

Proteste în mai multe zone din țară

Medicii au ieșit în stradă în București, Brașov, Vâlcea, Timiș, Mureș, Olt, dar și la Sibiu. Astfel, medicii au protestat afișând pancarte pe care au scris: “Nu vă bateţi joc de medici!”, “Vrem venituri decente!”, “Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, “Nu distrugeţi medicina de familie!”, “Unde au dispărut banii din sănătate?”.

 

ADVERTISEMENT