News

Un salariu de 150 de lei pe zi, prea mic pentru zilieri. Viticultorii se plâng de lipsa forței de muncă pentru culesul viilor

Proprietarii podgoriilor trebuie să înceapă culesul viilor, dar au probleme în a găsi forță de muncă, deși oferă o plată între 100 și 150 de lei pe ziua de muncă.
04.09.2022 | 20:21
Un salariu de 150 de lei pe zi prea mic pentru zilieri Viticultorii se plang de lipsa fortei de munca pentru culesul viilor
Muncitorii la vie se găsesc din ce în ce mai greu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Din cauza secetei, culesul strugurilor începe mai devreme în acest an, însă proprietarii de podgorii au dificultăți în a găsi forță de muncă întrucât cei care au făcut acest lucru în anii anteriori fie au îmbătrânit, fie au plecat din țară, iar tinerii sunt nemulțumiți de plata care li se oferă, transmite Digi24.

„Nu le place să meargă în agricultură”

Stațiunea Viticolă de la Târgu Bujor din județul Galați are o suprafață de 300 de hectare, însă deocamdată nu are suficienți zilieri pentru culesul strugurilor.

ADVERTISEMENT

Până acum câțiva ani, stațiunea putea conta pe serviciile unor oameni care veneau an de an la cules. Însă tinerii sunt mai puțin dispuși să primească bani puțini pentru o muncă grea.

Mai şomează și ei așa, mai pe la umbră, mai pe aici pe colo, nu prea se înfig ei așa cum trebuie și sunt băieți tineri, dar nu le place lor să meargă în agricultură”, spune un localnic.

ADVERTISEMENT

Conducerea stațiunii este nevoită acum să caute muncitori chiar în județe mai îndepărtate. „Nu avem forță de muncă, am vorbit cu o echipă de la Mureş, mai vedem în jur aici 40, 50 de kilometri în jurul Târgul Bujorului, vedem ce găsim. Un zilier poate câștiga între 100 și 150 de lei pe zi, în funcție de câte găleți cu struguri culege”, a declarat Nicu Calmuc, director adjunct  la Stațiunea Viticolă Târgu Bujor.

Explicația este că plata este considerată prea mică. Întrebat cât ar trebui să primească pentru o astfel de muncă, un tânăr din părțile locului a spus: „Păi, depinde, în situația actuală, cu prețurile care sunt, cred că 170 de lei ar fi convenabil.

ADVERTISEMENT

Stațiunea de la Târgu Bujor estimează că ar avea nevoie de 200 de zilieri ca să încheie recoltarea al timp, până la finalul lunii septembrie.

Dezavantajele muncii necalificate

Cei de la Stațiunea de cercetare viticolă de la Pietroasa, județul Buzău, cu suprafețe de 200 de hectare, iau în calcul să renunțe cu totul la zilieri, mai ales că utilizarea muncii necalificate presupune și alte costuri decât plata acesteia. „Noi deja avem în plan și pregătim plantațiile noastre pentru a lucra mecanizat”, spune Cornel Baniță, director tehnic și enolog la Stațiunea de Cercetare Pietroasa.

ADVERTISEMENT

Un alt viticultor, Nicolae Jipa, a menționat dezavantajele angajării de zilieri. „Ca să reușim să ne descurcăm cu forța de muncă trebuie să mergem după oameni în satele, comunele învecinate, la 20 – 30 de kilometri. Plătim transport să-i aducem, să-i ducem și nici în situațiile acestea nu găsim forță de muncă”, a spus Jipa.

 

ADVERTISEMENT