News

Live. Vaccinul anti-COVID a ajuns la Cantacuzino. Valeriu Gheorghiță a explicat ce reacții adverse pot apărea

26.12.2020 | 10:17
Live Vaccinul antiCOVID a ajuns la Cantacuzino Valeriu Gheorghita a explicat ce reactii adverse pot aparea
ADVERTISEMENT

Prima tranșă de vaccin anti-Covid a ajuns în această dimineață la Institutul Cantacuzino din Capitală. Este vorba despre 10.000 de doze destinate cadrelor medicale din spitalele aflate în prima linie încă de la declanșarea epidemiei, care vor fi stocate în congelatoare speciale, la temperaturi de -75 grade Celsius.


Valeriu Gheorghiță, despre ezitările privind vaccinarea anti-Covid: „La centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute”

UPDATE, ora 10:00. Valeriu Gheorghiță, medicul militar care coordonează întreaga campanie de vaccinare anti-COVID, vine cu precizări importante pentru cei care sunt sceptici și ezită se se vaccineze, de teama unor reacții adverse acute.

ADVERTISEMENT

Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticenţă este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane.

Trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicaţia de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă, sunt foarte puţine contraindicaţii legate de vaccinare, ori din acest punct de vedere cred că doar comunicarea şi informarea sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună, care să îi asigure protejarea sănătăţii lui, a familiei, a celor dragi şi a comunităţii în general.

Este important istoricul medical al fiecărei persoane, de aceea este important rolul medicului de familie şi, din punct de vedere al investigaţiilor anterior vaccinării, nu avem nevoie de investigaţii care trebuie făcute înainte de efectuarea vaccinării, ţinând cont de faptul că la centrul de vaccinare există un triaj medical care i se face oricărei persoane în ideea de a identifica reacţiile acute, febrile, stările febrile care contraindică temporar vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară-medie, din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment. Sunt reacţii adverse locale cele mai frecvente – durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. Şi pot să fie înregistrate adverse generale – febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare.

Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane care aveau un istoric alergic major, un istoric de şoc anafilactic. Din acest punct de vedere, cunoaştem la acest moment profilul de siguranţă al acestui tip de vaccin”, a explicat şeful Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 8:30.Este un moment important. Îl așteptăm de un an. Apariția și distribuirea într-un timp record va ajuta la oprirea pandemiei.

Mâine începe campania de vaccinare, acum am primit primele 10.000 de doze, iar săptămânal vom primit 140.000 de doze. România va primi peste 3 milioane de doze”, a declarat premierul Florin Cîțu, dând asigurări că vaccinarea nu este obligatorie.


ȘTIREA INIȚIALĂ, ORA 8:00. La fața locului se află premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Campania de imunizare va începe în cursul zilei de duminică, 27 decembrie și ar trebui să ajungă la final, potrivit estimărilor făcute de autorități, în ultima jumătate a anului viitor, când sperăm să atingem imunitatea de grup.

Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul întregii operațiuni, prima persoană care va primi vaccinul urmează să fie aleasă din rândul cadrelor medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș.

 Primele 10.000 de doze ale vaccinului anti-Covid au ajuns la Institutul Cantacuzino. Imagini din centrul în care vor fi depozitate

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ reprezintă centrul național de stocare al vaccinului COVID.

În cadrul depozitului, colegii noștri sunt de specialitate aistenți de farmacie și farmaciști și sunt pregătiți să lucreze și să gestioneze tot acest proces.

Așa arată centrul în care sunt stocate cele 10.000 de doze de vaccin. Sursa foto: Colaj Fanatik
Așa arată centrul în care sunt stocate cele 10.000 de doze de vaccin. Sursa foto: Colaj Fanatik

În momentul în care va ajunge în depozit la noi, vor urma procesele de recepție, după care va fi depozitat în congelatoarele noastre, la temperaturi foarte joase, de -75 de grade.

Ulterior acestui proces, va urma procesul de livrare către centrele regionale din țară, din cadrul spitalelor militare. Necesarul de doze de vaccin care va fi administrat pacienților va fi gestionat de centrele de vaccinare din țară”, a explicat Janina Varodin, farmacist la Institutul Cantacuzino.

După prima tranșă simbolică vor ajunge în țara noastrăalte 150.000 de doze de vaccin. Potrivit autorităților, acestea sunt așteptate până la sfârșitul anului.

ADVERTISEMENT