News

Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu în Austria, pentru cei peste 18 ani. Amenzile ajung la peste trei mii de euro

Persoanele neimunizate din Austria riscă să plătească amenzi care ajung la peste trei mii de euro, deoarece vaccinul anti-Covid devine obligatoriu pentru cei cu vârsta peste 18 ani
16.01.2022 | 18:24
Vaccinul antiCovid devine obligatoriu in Austria pentru cei peste 18 ani Amenzile ajung la peste trei mii de euro
Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu în Austria. Amenzile ajung la peste trei mii de euro. sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu în Austria, pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani. Amenzile ajung la peste trei mii de euro, pentru cei care nu se conformează, au precizat autoritățile austriece.

Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu în Austria, pentru cei peste 18 ani. Amenzile ajung la peste trei mii de euro

Chiar dacă peste 70% din populația Austriei are schema completă de vaccinare, creșterea numărului de cazuri de coronavirus a determinat autoritățile austriece să ia măsuri mult mai dure pentru combaterea pandemiei.

ADVERTISEMENT

De aceea, vaccinul anti-Covid devine obligatoriu în Austria, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 18 ani. Anunțul a fost făcut de cancelarul austriac Karl Nehammer, duminică, 16 ianuarie, la o conferință de presă la Viena.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la începutul lunii februarie, a precizat acesta.

Potrivit oficialului, va exista o etapă de adaptare, astfel încât cei reticenți să aibă timp să se obișnuiască cu gândul că urmează să se vaccineze. Aceștia au timp să se imunizeze până la jumătatea lunii martie.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, riscă să plătească amenzi usturătoare.

Totuși, conform proiectului de lege, femeile însărcinate, precum și toate persoanele pentru care vaccinarea nu este permisă din diverse motive medicale, nu sunt vizate de această măsură.

Amenzi usturătoare pentru cei care refuză să se vaccineze

Cetățenii austrieci cu vârsta peste 18 ani vor fi nevoiți să facă vaccinul anti-Covid, care devine obligatoriu în Austria de la începutul lunii următoare.

ADVERTISEMENT

Cei care refuză imunizarea vor fi amendați și vor trebui să scoată din buzunar mii de euro.

“După aceea, vor fi efectuate controale şi a nu fi vaccinat va reprezenta un delict pasibil de sancţiuni financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă”, a mai declarat Karl Nehammer.

Măsura i-a scandalizat pe mulți austrieci. Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă, 15 ianuarie, în Viena, împotriva introducerii vaccinului obligatoriu. Demonstranții au precizat că această măsură încalcă libertățile individuale.

ADVERTISEMENT

De ce devine obligatoriu vaccinul anti-Covid în Austria

Autoritățile austriece au explicat de ce este nevoie de introducerea vaccinului obligatoriu anti-Covid.

Potrivit acestora, spitalele au început să se aglomereze din cauza creșterii numărului de cazuri zilnice, iar această măsură ar fi de mare ajutor sistemului medical.

De asemenea, doar prin atingerea pragului de 90% a ratei de vaccinare, se va ajunge la o imunitate colectivă, au mai spus autoritățile.

Inițial, a fost luată în considerare și vaccinarea obligatorie a minorilor peste 14 ani, însă măsura a fost abandonată.

ADVERTISEMENT