ADVERTISEMENT
News

Vaccinul Moderna, în premieră în România! Prima tranșă ajunge pe cale terestră

Autor: Alexandru Năstase | 12.01.2021 | 11:46
Vaccinul Moderna, în premieră în România! Prima tranșă ajunge pe cale terestră
Sursa foto - hepta.ro

Vaccinul Moderna ajunge în premieră în România! Vorbim despre o primă tranșă asigurată de firma producătoare. Interesant este că dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră.

ADVERTISEMENT

Mai exact, 14.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge până la jumătatea săptămânii la Institutul „Cantacuzino”. Aproape imediat, dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare.

Nu se termină aici. În perioada următoare, acestea vor fi distribuite în centrele regionale şi de vaccinare pentru imunizarea oamenilor.

Vaccinul Moderna, în premieră în România!

Vă reamintim că Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

ADVERTISEMENT

Aceasta din urmă este singura autoritate naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

După ce a primit autorizația din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare.

Vorbim despre medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

ADVERTISEMENT

Un alt detaliu interesant este acela că recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Conform primelor studii, cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt asemănătoare. Chiar și eficacitatea lor este aproximativ aceeaşi.

ADVERTISEMENT

Se știe despre caccinul BioNTech Pfyzer că are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID 19, în timp ce doza celor de la Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Cu toate acestea, despre niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, și măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT