News

Val arctic în Europa! Temperaturi aproape de limita de îngheț. Cum va fi afectată vremea în România

03.05.2019 | 11:55
Val arctic in Europa Temperaturi aproape de limita de inghet Cum va fi afectata vremea in Romania
ADVERTISEMENT

Un val de aer arctic va schimba radical vremea în Europa în acest sfârșit de săptămână. În mai multe țări se vor înregistra temperaturi coborâte, la limita înghețului. Gradele din termometre vor fi date peste cap chiar și în nordul Africii, unde în această perioadă ar trebui să fie extrem de cald, conform ultimelor prognoze meteo.

Marți, 7 mai, un val arctic va aduce frigul în România

Și în România se va simți această răcire a vremii, căci prognoza actualizată detaliată de severe-weather.eu arată că în perioada 3-7 mai de valul arctic sunt afectate zone precum Peninsula Balcanică, Europa Centrală și de est / sud-est, deci aici este inclusă și țara noastră. De altfel, în multe zone din est poate apărea înghețul.

ADVERTISEMENT

Frigul va ajunge la noi abia luni, după ce sâmbătă și duminică va străbate Europa trecând prin Franța, Germania, sudul și centrul Europei. De luni, 6 mai, până miercuri, 8 mai, țările din estul Europei vor fi expuse riscului de îngheț, mai ales în timpul nopților. Marți va fi cea mai friguroasă zi în România din această lună mai, de până acum.

Ieri, 2 mai 2019, traficul a fost îngreunat pe A2 din cauza grindinei

Specialiștii în încălzire globală: Este abia începutul!

Nu este însă cel mai rece mai pe care meteorologii l-au măsurat. În 1940, în România au existat zile din luna mai cu temperaturi de până la -16 grade Celsius, iar în anul 2007 în București au fost zile din a cincea lună din an când s-au înregistrat valori mai mici de zero grade Celsius. Vremea va fi toată lună instabilă din punct de vedere termic.

ADVERTISEMENT

Încălzirea globală este responsabilă de aceste modificări bruște ale vremii, susțin specialiștii. În timp, polii magnetici își schimbă poziția și observăm cum de la an la an masele de aer cald circulă spre o latitudine tot mai înaltă, iar cele reci coboară până în zone deșertice. Când aceste mase se întâlnesc apar fenomene meteo extreme. Se poate face trecerea, în același anotimp, de la zile călduroase la zile extrem de friguroase.