News

Val de aer saharian în Europa. Temperaturile resimțite ating 47 de grade! Avertismentul meteorologilor

25.06.2019 | 10:02
Val de aer saharian in Europa Temperaturile resimtite ating 47 de grade Avertismentul meteorologilor

Meteorologii au anunțat caniculă și vreme toridă în toată Europa. Valul de aer saharian va persista toată săptămâna. Autoritățile din Franța și din Germania au declanșat stare de alertă pentru temperaturile caniculare care vor pune stăpânire pe mai multe zone.

Cod portocaliu de caniculă în Franța și Germania

Românii care vor să plece în concediu în Europa trebuie să țină cont de avertismentele meteorologilor. Agenția Națională de Meteorologie anunță pentru săptămâna aceasta val de aer saharian pe tot continentul. Vestul și centrul Europei se încing sub un soare torid. În Franța vremea va fi caniculară. Autoritățile franceze au decretat în nordul țării codul portocaliu de caniculă. Și în capitala țării temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius.Guvernul francez este organizat atunci când e vorba de un val de căldură. Fiecare oraş ştie ce are de făcut. De exemplu, în multe dintre localităţi se găsesc la tot pasul sticle de apă sau fântâni cu apă potabilă. Câteodată unele oraşe decid să amâne sau să anuleze unele evenimente sportive dacă consideră că oamenii sunt în pericol.”, a declarat ministrul francez al Sănătății, Agnes Buzyn.

Și Germania va fi lovită de aerul saharian. În Berlin mercurul va urca în termometre până la 39 de grade Celsius. Nemții nu sunt obișnuiți cu astfel de temperaturi așa că, medicii se așteaptă la un număr foarte mare de oameni care vor ajunge la spital. „Temperaturile de 39 de grade Celsius le regăsim foarte rar aici în centrul Europei, implicit în Germania. Asta înseamnă că populaţia nu e prea obişnuită cu acest lucru. Nimeni nu prea ştie cât de puternic e soarele. Şi poate fi foarte periculos. Dacă oamenii nu beau suficient de multă apă, leşină. Însă din cauza caniculei, putem avea şi cazuri mult mai grave cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Pacienţii ajung la noi intubaţi, în comă indusă. Aşa că nu e de glumit.”, a spus unul dintre medicii de gardă de la un spital din Berlin, Simon Trach.

Agenția naţională de meterorologie (AEMET) din Spania le recomandă turiștilor, dar și locuitorilor să se proteje de caniculă corespunzător: pălării, ochelari de soare, hidratare și evitarea deplasărilor în miezul zilei. În plus, în Spania a fost emis un avertisment legat de ”un risc extrem” de incendii în Catalonia, Aragon, Navarra şi Extremadura. În centrul, sudul și nord-estul țării temprraturile vor urca până la 40 de grade Celsius. În Valea Ebrului în zilele de joi, vineri și sâmbătă mercurul va urca în termometre până la 42 de grade Celsius.

 

Val de aer saharian în Europa
Autoritățile franceze au instaurat codul roșu de caniculă
Sursa foto: tion.ro

Ce ne transmit autoritățile în astfel de situații

Temperaturile vor crește treptate în ultimele zile, iar maxima va atinge chiar și 40 de grade Celsius. Meteorologii spun că oamenii vor simți această temperatură ca și cum ar fi 47 de grade Celsius și asta din cauza umidității ridicate. Copiii și oamenii în vârstă sunt cei mai afectați de aceste temperaturi caniculare. Medicii îi sfătuiesc să nu iasă din case la ore caniculare, să evite expunerea directă la soare și să aibă suficiente rezerve de lichide.

Potrivit meteorologilor, valul de aer cald venit din Sahara se va menţine până la sfârşitul săptămânii. O astfel de vară toridă nu a mai avut loc din anul 1947. Se pare că vara aceasta va stabili noi recorduri de căldură. „Soarele ar putea să strălucească fără întrerupere, mult aer fierbinte va veni din Africa”, afirmă Sabine Krueger de la Serviciul german de meteorologie DWD.