News

Vânt puternic în 10 județe în următoarele două zile. Cum va fi vremea în București

Zece județe vor avea parte de vânt puternic în următoarele două zile, meteorologii emițând o avertizare de cod galben pentru sud-estul țării
08.07.2023 | 12:04
Vant puternic in 10 judete in urmatoarele doua zile Cum va fi vremea in Bucuresti
Vânt puternic în zona de sud-est a țării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o atenţionare cod galben de vânt, avetizare ce va fi valabilă până duminică la ora 20.00. Zonele vizate sunt Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sudul şi centrul Moldovei.

Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări, cu viteze în general între 55 şi 70 km/h, iar în zona înaltă din Carpaţii de Curbură şi estul Carpaţilor Meridionali vor fi rafale care vor avea între 80 și 90 km/h.

ADVERTISEMENT

Județele vizate de codul galben sunt Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea, Constanța, Buzău, Ialomița, Călărași și Brăila, la care se adaugă zonele muntoase ale județelor Covasna, Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița.

Vânt puternic și ploi în patru județe

De asemenea, a fost emisă o atenţionare cod galben de ploi însemnate cantitativ valabilă până duminică dimineaţa la ora 6.00 în judeţele Vaslui, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, unde ploile vor fi însemnate cantitativ şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat peste 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Pentru Capitală, se anunță un cer variabil în cursul acestui final de săptămână, fiind posibil ca sîmbătă să se înregistreze averse slabe şi uşoare intensificări ale vântului, cu rafale în jurul a 45 km/h, potrivit prognozei publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Temperaturile maxime vor fi de 29-30 de grade în cursul zilei de sâmbătă, pentru ca duminică aceste să crească cu aproximativ două grade. Minima preconizată de meteorologi va fi una în jurul a 15-17 grade, în primele ore ale dimineții.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM arată faptul că furtunile se vor muta din interiorul arcului carpatic către zona de sud-est a țării, inclusiv în zona litoralului. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat furtuni violente în județele Bistrița-Năsăud și Brașov, însă vijeliile au afectat și județele Buzău și Olt.

Ploile torențiale din Bistrița-Năsăud au dus la inundarea a 35 de gospodării din localitatea Dumbrăveni, comuna Ciceu-Giurgeşti, în cursul după-amiezii de vineri, fiind nevoie de intervenția pompierilor militari de la Beclean care au folosit motopompe pentru a scoate apa din case

ADVERTISEMENT

Ploile au fost deosebit de puternice și în județul Brașov, unde circulația a fost întreruptă sâmbătă dimineaţă pe DN 73A, între localităţile Zărneşti şi Şinca Nouă, din cauza aluviunilor scurse pe şosea, totodată fiind inundate mai multe case din Zărnești.

ADVERTISEMENT