News

Inundații devastatoare în județul Buzău: Poduri și gospodării distruse de viiturile puternice

Zeci de gospodării au fost inundate, iar mai multe poduri și podețe au fost distruse în nordul județului Buzău în urma unui cod roșu de inundații.
26.06.2023 | 11:34
Inundatii devastatoare in judetul Buzau Poduri si gospodarii distruse de viiturile puternice
Foto: Colaj Fanatik/Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Duminică, zeci de gospodării au fost inundate, iar mai multe poduri și podețe au fost distruse în urma unui cod roșu de inundații care a lovit nordul județului Buzău. Conducerea Instituției Prefectului anunță că se fac eforturi intense pentru reabilitarea infrastructurii rutiere și a locuințelor afectate.

Inundații devastatoare în județul Buzău

Cele mai afectate zone sunt DJ 203L, în raza comunelor Brăești și Bozioru, unde două poduri au fost grav afectate de viituri. De asemenea, la Cozieni, trecerile peste râul Bălăneasa au fost smulse de apele învolburate.

ADVERTISEMENT

S-au făcut eforturi pentru ca astăzi întreaga comunitate de pe acea vale să revină la normalitate, eu am fost ieri pentru a mă asigura că putem interveni la o neaşteptată situaţie de urgenţă şi pentru a evalua situaţia reală. Cred că acea comunitatea a simţit că nu este singură şi că statul român îi este alături.

Au fost refăcute acele treceri provizorii, sunt treceri pe tuburi toate, am văzut că din cele şapte treceri, pe două din ele lucrările sunt avansate, s-a turnat şi placa de suprabetonare, ar urma hidroizolaţia şi stratul de asfalt.

ADVERTISEMENT

Aşadar, eu cred că în vara asta lucrurile se pot apropia de normalitate, cel puţin în privinţa podurilor”, a precizat prefectul județului Buzău, Daniel Ţiclea.

20 de gospodării au fost inundate

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, 20 de gospodării din comuna Cislău au fost inundate. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei și limitarea efectelor negative produse de inundații în localitățile Bărăști, Scărișoara și Cislău. Din fericire, nu s-au înregistrat victime umane în urma acestor situații de urgență, însă pagubele materiale sunt semnificative.

ADVERTISEMENT

“În urma condiţiilor meteo manifestate pe parcursul zilei de ieri în judeţ, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei şi înlăturarea efectelor negative produse de inundaţii la 20 de gospodării pe raza localităţilor Bărăşti, Scărişoara şi Cislău.

Pe parcursul intervenţiilor nu s-au înregistrat victime produse de situaţiile de urgenţă, acestea rezumându-se la distrugeri materiale”, a afirmat Vlăduţ Pârvu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

ADVERTISEMENT

Natura își ia drepturile

Alte trei familii din Cozieni au fost nevoite să se mute temporar la rude, întrucât apele au inundat complet gospodăriile lor. Autoritățile vor desfășura anchete sociale pentru a le oferi sprijin financiar acestor familii afectate.

“Familiile au mers la rude şi se vor găsi soluţii, eu am vorbit ieri şi cu constructorul, sunt sigur că vor fi ajutaţi să îşi refacă rapid şi să treacă uşor peste necaz. Bineînţeles vom fi alături de ei, vom demara anchete sociale pentru a-i putea ajuta.

Pe DN 10, zonele din Lunca Cislăului sunt consacrate cumva, există diametre destul de înguste acolo la două podeţe, chiar dacă 80-100 de centimetri ar putea părea generoşi la prima vedere, la ce ploaie a fost, totuşi cod roşu, natura îşi ia drepturile. La Cislău a fost rupere de nori, 20 de gospodării au primit ajutor în sensul evacuării apelor cu resursele ISU“, a explicat prefectul județului Buzău.

 

Autoritățile locale și serviciile de intervenție rămân mobilizate pentru a face față consecințelor dezastrului natural și pentru a sprijini populația afectată în acest moment dificil.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: