Fotbal intern

VAR în Liga 1 Betano? Vassaras: „E foarte greu de implementat. Durează minim șase luni de pregătire”

22.03.2019 | 17:58
VAR in Liga 1 Betano Vassaras E foarte greu de implementat Dureaza minim sase luni de pregatire

Grecul Kyros Vassaras a lămurit într-un interviu în exclusivitate acordat pentru FANATIK și misterul introducerii VAR în Liga 1 Betano. Astfel, pentru șeful CCA lucrurile sunt cât se poate de clare. Deocamdată nici măcar nu se pune problema. Deși recunoaște că sistemul le-ar lua multe de pe cap arbitrilor, implementarea lui nu este una tocmai facilă. Vassaras știe exact de ce anume ar avea nevoie ca să ne aliniem la noile reguli

  • Haideți să vorbim despre VAR. O să îl vedem sezonul viitor în Liga 1?

– E ușor să vorbești despre luptele de tauri când tu nu ești în arenă. În primul rând există un protocol clar cu privire la VAR. Nu putem să introducem VAR cu mai puțin de 6 luni de pregătire. Dar credeți-mă că e foarte greu să fie implementat, nu este o decizie care se poate lua ușor. O astfel de decizie nu aparține arbitrilor, ci Federației și Ligii Profesioniste.

  • Dar cât de important ar fi VAR-ul pentru arbitri din Liga 1?

– VAR ar putea fi important pentru fotbalul românesc pentru că putem elimina incidentele serioase, pentru că nu pot fi eliminate toate greşelile. Scopul unui VAR este acela să intervină minimal și să aducă rezultate maxime. Sunt unele situații care nu fac obiectul VAR. Cel mai mult ajută că va mai exista încă un arbitru care poate să vadă greșelile. Sunt sigur că dacă întrebi un arbitru despre cele mai mari șase greșeli din cariera lui, cinci ar fi putut fi reparate cu VAR. Eu cred că pentru arbitrii noștri ar fi foarte important, pentru că ar căpăta experiența VAR și ar putea participa în competițiile majore. Este o cerinţă la nivel internaţional.

VAR în Liga 1 Betano? Kyros Vassaras in cadrul galei AFAN, desfasurata in sala Ronda a hotelului Intercontinental, duminica 7 ianuarie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Kyros Vassaras la Adunarea Generală a FRF

VAR în Liga 1 Betano?

  • Hațegan și Kovacs au fost afectați pentru că nu avem VAR în România?

– Când se foloseşte VAR într-o competiţie europeană, la meciurile importante, UEFA foloseşte cei mai experimentaţi arbitri. Arbitrii români sunt arbitri foarte buni, dar nu au această experienţă VAR. Trebuie să începe pregătirea pentru VAR. Avem discuții cu președintele FRF și încercăm să găsim cea mai bună soluție, pentru că este o problemă financiară foarte mare. Dar de asta suntem aici, să lucrăm, să găsim soluții și cred că avem oamenii necesari să avem succes.

Tags: