News

Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul depus în Senat

Conform unui proiect aflat în dezbatere la Senat, vârsta de pensionare ar putea fi redusă pentru o categorie de români. Persoanele vizate.
24.04.2024 | 15:29
Varsta de pensionare redusa pentru o categorie de romani Ce prevede proiectul depus in Senat
Proiect depus în Senat: vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare s-ar putea reduce în viitor, cu până la 3 ani și jumătate, pentru o categorie de români. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege depus de mai mulți parlamentari.

Proiect depus în Senat: vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români

Pe 29 noiembrie 2023, Klaus Iohannis promulga noua Lege a pensiilor. Printre prevederile din actul legislativ putem enumera creșterea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, recalcularea lor din septembrie 2024 sau creșterea treptată a vârstei de pensionare de 65 de ani pentru femei până în ianuarie 2035.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, o inițiativă legislativă depusă de mai mulți ”aleși” vine să modifice Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Ea a fost semnată de 15 parlamentari PNL.

Acești parlamentari propun, în acest proiect depus în Legislativ, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la 3 ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani.

ADVERTISEMENT

Din proiect reiese că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

  • pentru un copil – cu un an
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni
  • pentru 3 copii – 2 ani
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni
  • pentru 5 copii – 3 ani
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni
ADVERTISEMENT

”Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (…) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (…)

Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, se arată în expunerea de motive a proiectului, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Datele ultimului Recensământ, explicația din spatele proiectului

Parlamentarii care au semnat proiectul susțin că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a ţării de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1.067.800 locuitori faţă de recensământul precedent din octombrie 2011.

Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, mai explică, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii.

ADVERTISEMENT
Tags: