News

Tabelul cu vârsta de pensionare pentru femei. Anul exact în care puteți depune actele de pensie în funcție de data nașterii

Vârsta standard de pensionare pentru femei. Tabelul după care se pot depune actele pentru pensie în funcție de data nașterii
06.04.2024 | 15:06
Tabelul cu varsta de pensionare pentru femei Anul exact in care puteti depune actele de pensie in functie de data nasterii
Creșterea vârstei standard de pensionare a femeilor va avea loc treptat până în 2035 / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare a fost un subiect de discuții aprinse atât în România cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Vârsta legală de pensionare în blocul comunitar variază de la un stat membru la altul.

Problemă comună: schimbările demografice

Aceasta variază de la 60 de ani (pentru femei) în Austria și Polonia la 67 de ani (pentru ambele sexe) în Germania, Danemarca și Italia. Unele țări stabilesc o vârstă de pensionare diferită pentru bărbați și femei. Dincolo de diferențe, toate sistemele de pensii din Europa se confruntă cu o problemă comună: schimbările demografice.

ADVERTISEMENT

Îmbătrânirea populației afectează în mod negativ echilibrul dintre populația activă și cea în vârstă. Conform proiecțiilor prezentate de ONU în 2015, populația UE ar putea stagna la aproximativ 500 de milioane de locuitori în 2050, cu aproape 50 de milioane de persoane mai puțin în grupa de vârstă 20-64 de ani și cu 85 de milioane mai multe persoane cu vârsta de 65 de ani și peste.

65 de ani în România

Combinată cu actuala slăbiciune a creșterii europene, această evoluție va avea repercusiuni majore în ceea ce privește finanțele publice. În România, legea prevedea ca vârsta standard de pensionare să fie de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. „Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, potrivit legii.

ADVERTISEMENT

Însă, începând cu acest an, potrivit legii pensiilor, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește treptat până în 2023, când vor ajunge la 65 de ani pentru pensionare. Iată un tabel cu vârsta standard de pensionare și stagiile de cotizare pentru femei.

Condiții pentru scăderea vârstei de pensionare

Legea prevede și anumite condiții pentru scăderea vârstei standard de pensionare: „activitate desfăşurată în fostele grupe I şi II de muncă, condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă; persoanele cu handicap şi pensia anticipate”.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condiţiile legii”, potrivit actului normativ.

Cei care suferă de un handicat grav „dar care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare”, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 15 ani.

ADVERTISEMENT

Asigurații care suferă de un handicap accentuat și care au o contributivitate de cel puțin 20 de ani, beneficiază de o reducere a vârstei minime de penisionare cu zece ani. De aceeași reducere de zece ani beneficiază persoanele care suferă de un handicap mediu, „dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare”.

ADVERTISEMENT