News

Tabelul cu vârsta de pensionare pentru femei. Anul exact în care puteți depune actele de pensie în funcție de data nașterii

Vârsta standard de pensionare pentru femei. Tabelul după care se pot depune actele pentru pensie în funcție de data nașterii
06.04.2024 | 15:06
Tabelul cu varsta de pensionare pentru femei Anul exact in care puteti depune actele de pensie in functie de data nasterii
Creșterea vârstei standard de pensionare a femeilor va avea loc treptat până în 2035 / Foto: Inquam Photos, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare a fost un subiect de discuții aprinse atât în România cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Vârsta legală de pensionare în blocul comunitar variază de la un stat membru la altul.

Problemă comună: schimbările demografice

Aceasta variază de la 60 de ani (pentru femei) în Austria și Polonia la 67 de ani (pentru ambele sexe) în Germania, Danemarca și Italia. Unele țări stabilesc o vârstă de pensionare diferită pentru bărbați și femei. Dincolo de diferențe, toate sistemele de pensii din Europa se confruntă cu o problemă comună: schimbările demografice.

ADVERTISEMENT

Îmbătrânirea populației afectează în mod negativ echilibrul dintre populația activă și cea în vârstă. Conform proiecțiilor prezentate de ONU în 2015, populația UE ar putea stagna la aproximativ 500 de milioane de locuitori în 2050, cu aproape 50 de milioane de persoane mai puțin în grupa de vârstă 20-64 de ani și cu 85 de milioane mai multe persoane cu vârsta de 65 de ani și peste.

65 de ani în România

Combinată cu actuala slăbiciune a creșterii europene, această evoluție va avea repercusiuni majore în ceea ce privește finanțele publice. În România, legea prevedea ca vârsta standard de pensionare să fie de 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. „Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi”, potrivit legii.

ADVERTISEMENT

Însă, începând cu acest an, potrivit legii pensiilor, vârsta standard de pensionare pentru femei va crește treptat până în 2023, când vor ajunge la 65 de ani pentru pensionare. Iată un tabel cu vârsta standard de pensionare și stagiile de cotizare pentru femei.

Condiții pentru scăderea vârstei de pensionare

Legea prevede și anumite condiții pentru scăderea vârstei standard de pensionare: „activitate desfăşurată în fostele grupe I şi II de muncă, condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă; persoanele cu handicap şi pensia anticipate”.

ADVERTISEMENT

„Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiţii de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare în funcţie de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad şi tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condiţiile legii”, potrivit actului normativ.

Cei care suferă de un handicat grav „dar care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare”, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 15 ani.

ADVERTISEMENT

Asigurații care suferă de un handicap accentuat și care au o contributivitate de cel puțin 20 de ani, beneficiază de o reducere a vârstei minime de penisionare cu zece ani. De aceeași reducere de zece ani beneficiază persoanele care suferă de un handicap mediu, „dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore....
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore. Avertizare nowcasting de fenomene periculoase
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
Un celebru cuplu din România se iubea pe furiș. El își înșela partenera
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Peste 30 de stele de pe cer poartă numele acestui oraș din România!...
Peste 30 de stele de pe cer poartă numele acestui oraș din România! Puțină lume știe acest detaliu