News

Veste excelentă pentru români. Ajutor de la stat pe perioada iernii. Ce trebuie să faci

Românii cu venituri mici pot beneficia de ajutor de la stat pentru încălzire. Care sunt condițiile și ce trebuie să faci
28.10.2023 | 11:07
Veste excelenta pentru romani Ajutor de la stat pe perioada iernii Ce trebuie sa faci
Cine poate beneficia de ajutor de la stat pentru încălzire Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Perioada pentru care este acordat ajutorul lunar pentru încălzirealocuinței persoanelor cu venituri reduse este cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024.

Ajutor de la stat pe perioada iernii

Pentru a beneficia de ajutor pe toată această perioadă, persoanele care îndeplinesc condițiile ar fi trebuit să depună cererea până în data de 15 octombrie.

ADVERTISEMENT

Cererea de acordare a ajutorului de încălzire trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, potrivit Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Documentele se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București unde locuiește beneficiarul. Soluționarea cererii se comunică solicitanților până pe 15 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Totuși, persoanele care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pot depune solicitările și după data de 15 octombrie. Legea mai prevede că, în situația în care cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire este depusă după data de 20 a unei luni, banii se vor da din următoarea lună,

În acest caz, suma acordată ca ajutor pentru încălzire va fi redusă și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

ADVERTISEMENT

Cine poate solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței

Pot obține acest ajutor familiile de români care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, beneficiarii pot obține următoarele categorii de ajutoare:

ADVERTISEMENT
  • ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat
  • ajutor pentru gaze naturale
  • ajutor pentru energie electrică
  • ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Persoanele sau familiile cu venituri mici pot obține, pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire, explică avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: