News

S-a actualizat lista persoanelor care primesc carduri de energie. Alte câteva sute de mii de români beneficiază de ajutor

Autoritățile au actualizat lista persoanelor eligibile să beneficieze de carduri de energie. Alte câteva sute de mii de români vor primi în curând acest ajutor.
02.03.2023 | 22:45
Sa actualizat lista persoanelor care primesc carduri de energie Alte cateva sute de mii de romani beneficiaza de ajutor
Încă 350.000 de români pe lista persoanelor care primesc carduri de energie. Anunțul oficial al Guvernului. Sursa foto: Ministerul Fondurilor Europene
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru sute de mii de români. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, joi seară, că lista beneficiarilor cardului de energie a fost actualizată după colectarea declarațiilor pe propria răspundere.

Încă 350.000 de români pe lista persoanelor care primesc carduri de energie. Anunțul oficial al Guvernului

În urma acestui proces, autoritățile au descoperit peste 350.00 noi persoane eligibile să primească ajutorul. În cazul acestor români, reprezentanții Guvernului dau asigurări că aceste carduri se vor distribui ”în următoarele zile”.

ADVERTISEMENT

”Poșta a strâns 458.323 astfel de declarații, iar în urma verificării lor s-au descoperit 350.738 noi locuri de consum eligibile, pentru care se vor distribui cardurile în următoarele zile. Alte aproximativ 1,7 milioane de gospodării au primit deja cardul de energie”, se arată în comunicatul MIPE.

Tot în această perioadă, cei de la Poșta Română au emis 590.087 înștiințări privind neeligibilitatea (303.678 înștiințări pentru persoanele cu venit peste 2.000 lei și 286.409 înștiințări în cazul în care venitul mediu pe loc de consum este mai mare de 2.000 lei). Ele vor fi distribuite în toată țara până la 7 martie.

ADVERTISEMENT

”Odată cu transmiterea înștiințărilor pentru cei care nu sunt eligibili, marcăm o altă etapă importantă în procesul de operaționalizare a măsurii prin care ajutăm românii vulnerabili să achite facturile la utilități.

În tot acest timp în care Poșta a emis și distribuit cardurile de energie, au fost colectate peste 450.000 de declarații pe propria răspundere, în baza cărora s-au descoperit alți 350.000 de beneficiari eligibili. Cât de repede, Poșta le va emite și distribui cardul, pentru ca și ei să intre în posesia ajutorului”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Ministerul Fondurilor Europene mai anunță că, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de carduri, a fost realizat Ghidul cardurilor de energie, iar informații detaliate despre cardurile de energie, precum și îndrumări pot fi obținute la call center-ul Poștei Române: 0319966.

Peste 225.000 de plăți efectuate deja cu cardurile de energie

Din data de 20 februarie, de când se pot utiliza cardurile de energie, în România s-au efectuat peste 225.000 plăți, în valoare totală de peste 71.000.000 lei. Valoarea medie a unei plăți este de 313 lei, mai anunță Guvernul.

ADVERTISEMENT

Autoritățile informează că cetățenii care au aceste carduri le pot utiliza pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități:

  • a) Direct la poștaș. Luna aceasta, cel puțin 9.000 de poștași vor avea în posesie cititoare optice pentru ca beneficiarii să poată efectua plata direct de la domiciliu;
  • b) La orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • c) Online, AICI. Un ghid pentru plata online este disponibil AICI.

Reamintim că acest ajutor de stat se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Cardul poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

ADVERTISEMENT