News

Veste mare pentru pensionari! Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor. La cât va ajunge punctul de pensie

08.07.2019 | 12:51
Veste mare pentru pensionari Klaus Iohannis a promulgat Legea pensiilor La cat va ajunge punctul de pensie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea Pensiilor, după luni întregi de dezbateri și controverse. Se modifică punctul de pensie, iar din toamnă acestea vor crește. Șeful statului a ales să fie de acord cu legea pusă la cale de PSD, deși partidele din opoziție susțin că actul normativ nu poate fi susținut financiar pe viitor.

Președintele României a promulgat Legea Pensiilor. Cu cât vor crește pensiile de la 1 septembrie

Conform noii legi, punctul de pensie va crește de la 1 septembrie 2019 la 1.265 de lei. În anul 2020, acesta va ajunge la 1.775 lei, ca în 2021 să fie 1.875 de lei. Ministrul Muncii a anunțat următorul pas după promulgarea textului de lege de către președinte. Marius Budăi a declarat astăzi că se începe demararea achiziționării programului informatic necesar pentru recalcularea pensiilor, scrie mediafax.ro.

Ministrul susține că pensionarii s-ar fi bucurat deja de majorări dacă PNL nu ar fi contestat legea la Curtea Constituțională. Acesta a spus pentru agenția de știri că pensiile a 5 milioane de români se vor recalcula și că se vor îndrepta anumite erori din legea precedentă pentru a face dreptate pentru toți pensionarii.

Ministrul Muncii susține că noua lege face dreptate pentru mulți pensionari. Sursa foto: Ziarul Clujean

Următorul pas după promulgarea legii

Așadar, românii retrași din câmpul muncii se vor bucura de bani în plus din toamnă. Majorările de pensii vor costa statul român, până în 2022, 81,1 miliarde de lei.

„Dacă Opoziţia nu ar fi contestat noua Lege a Pensiilor la CCR, aceasta ar fi fost, deja, demult publicată în Monitorul Oficial. Contestaţia doar ne-a întârziat şi a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România”, s-a plâns ministrul Muncii.

„Acum, că legea a fost promulgată, vom demara procedurile pentru achiziţia programului informatic necesar recalculării şi, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detaşat din alte instituţii pentru efectuarea recalculărilor şi dacă şi câţi oameni trebuie angajaţi. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de Opoziţie”, a declarat astăzi Marius Budăi pentru agenția Mediafax.