News

Vești proaste pentru unii români: pensiile vor fi impozitate. Cine ar putea rămâne fără bani din iunie

Reforma pensiilor speciale este încă un subiect sensibil în discuțiile între România și Comisia Europeană. Oficialii europeni susțin o tăiere drastică a acestor pensii
11.03.2023 | 10:00
Vesti proaste pentru unii romani pensiile vor fi impozitate Cine ar putea ramane fara bani din iunie
Ministrul Muncii a precizat că se așteaptă un punct de vedere al CE pe problema pensiilor speciale Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Executivul de la București ar fi trimis un memoriu Comisiei Europene (CE) prin care solicită un nou punct de vedere privind pensiile speciale. Demersul Bucureștiului în urma raportului întocmit de Banca Mondială cu privire la reforma pensiilor speciale.

Pensionarii care rămân fără bani din iunie

Oficialii europeni susțin o tăiere drastică a pensiilor speciale, cerând ca în stabilirea pensiei speciale sa fie luat in calcul un procent de 45% din ultimul an de activitate sau 65% din întreaga cariera, au declarat surse guvernamentale pentru România TV.

ADVERTISEMENT

Potrivit acelorași surse CE dorește ca această formulă de calcul să fie aplicată tuturor pensiilor speciale, fără excepție, fie că este vorba despre cele ale magistraților, ale militarelor sau ale oricărei alte categorii de pensionari ”speciali”. Executivul de la București se așteaptă să primească răspunsul Comisiei cândva spre finalul primăverii, ceea ce implică întârzierea unui vot final în Parlamentul României asupra proiectului de reformă a pensiilor speciale.

„Impozitarea pensiilor reprezintă una dintre recomandările făcute de Banca Mondială, să se discute cu specialiștii, nu fug de răspuns, dar trebuie ca scenariile sa fie lucrate de specialiști”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Ministrul muncii a mai precizat că este așteptat un punct de vedere clar al Comisiei cu privire la pensiile militare, care, potrivit actualului guvern, nu se încadrează în categoria pensiilor speciale.

„Am discutat, trebuie să se pronunțe clar, pensiile militare nu sunt la Ministerul Muncii, nu sunt pensii speciale, revin la acel PNRR scris pe ascuns, unde apare expresia de pensii speciale. Comisia a interpretat că orice pensie are în componență necontributivitatea este trecută în această categorie, am avut discuții repetate ca integrator de reformă cu ministrul de resort.

ADVERTISEMENT

Am discutat și cu cei interesați transparent și acel proiect a fost înaintat, e baza unui raport, l-am prezentat personal la Banca Mondială, în decembrie, după care a venit și raportul BM, pe care l-am înaintat Comisiei Europene, vom avea discuții în continuare cu ministerele de linie, sunt două concluzii din măsurile pe care le-am propus în acel proiect de act normativ:  una că există o aliniere prin măsuri la contributivitate si, doi, interzicerea abuzării de acel sistem de pensii speciale. Proiectul este în linia strategică corectă”, a mai declarat ministrul muncii.

Ministrul investițiilor și proiectelor europene: ”Există timp suficient”

Marcel Boloș a declarat vineri că mai este suficient timp pentru a pune în acord forma finală a legii pensiilor speciale cu conținutul jalonului din PNRR și că se va găsi soluția pentru problema pensiilor militare.

ADVERTISEMENT

„Există timp suficient pentru ca forma finală a legii pensiilor speciale să fie în acord cu conținutul jalonului din PNRR. Aveam acest termen până la sfârșitul anului trecut, dar așa cum domnul prim-ministru a dispus în ședința de Guvern de ieri (joi n.r.), pentru cererea de plată numărul 3, termenul de depunere a ei este sfârșitul semestrului I al anului 2023.

Deci în consecință, până la acest termen, România trebuie să rezolve problema și să adopte legea privind pensiile speciale, dar și alte două jaloane relevante, cum ar fi guvernanța corporațiilor de stat sau chiar trecerea în conservare a grupurilor energetice de la Rovinari și Turceni”, a declarat Marcel Boloș la RFI România.

Ministrul a mai precizat că, pentru soluționarea problemei pensiilor militare vor continua discuțiile cu experții. ”Dacă va fi cazul, probabil împreună cu experții Băncii Mondiale, se va găsi o formulă pentru ca să facem dovada acestei cerințe de contributivitate (pentru pensiile militare n.r.). Este o cerință care până la urmă va trebui să facem dovada prin simulările pe care le avem și în raportul BM și să putem astfel să clarificăm pentru toate categoriile de beneficiari de pensii speciale elementele”, a mai declarat ministrul Boloș.

ADVERTISEMENT