News

Votul într-un singur tur, o bătaie de cap pentru marile partide. Avantajul de altădată s-a transformat într-un inconvenient

Alegerile locale din acest an pot aduce surprize de proporții, mai ales că menținerea alegerilor într-un singur tur nu mai avantajează doar unele partide.
02.04.2024 | 17:12
Votul intrun singur tur o bataie de cap pentru marile partide Avantajul de altadata sa transformat intrun inconvenient
Alegerile cu un singur tur au ajuns un impediment pentru PNL-PSD în încercarea de a îndepărta primarii opoziției/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alegerile locale într-un singur tur de scrutin s-au desfășurat prima dată în 2012, renunțarea la două tururi fiind o încercare disperată a PDL, pe atunci partid de guvernământ, de a preveni un dezastru electoral. Încercarea a eșuat, iar nici la alegerile locale din acest an nu este sigur că un singur tur de scrutin ar avantaja partidele mari aflate la putere, PSD și PNL.

Alegerile cu un singur tur, un scut pentru primarii USR

Discuția privind revenirea la două tururi la alegerile locale pare a fi abandonată de mai toate partidele, fiecare dintre ele putând avea speranțe că un scrutin într-un singur tur îi avea aduce avantaje. Teoretic, turul unic ar avea darul să conserve poziția predominantă a partidelor mari, ce au capacitatea să adune voturi multe de la bun început, fără să mai existe riscul unor coaliții ale partidelor mici care să genereze surprize. De asemenea, primarii și președinții de consiliu județean au un avantaj net având șanse mai mari să-și adjudece un nou mandat, beneficiind de susținerea instituțiilor și personalului pe care le au în subordine.

ADVERTISEMENT

Însă situația pentru marile partide, PSD și PNL, nu este chiar roz, ele putând pierde orașe importante chiar din primul tur. Calculele hârtiei au fost date peste cap chiar de la primele alegeri în care sistemul a fost aplicat, în 2012, întrucât USL, alianța dintre PSD și PNL, a măturat administrațiile PDL din aproape toate județele. Acum PSD și USL sunt din nou aliate, dar situația este cu totul alta. Cele două partide nu vin din opoziție, fiind deja uzate de câțiva ani de guvernare comună. În plus, alianța dintre ele este sporadică: în unele județe au candidați comuni în reședința de județ și la șefia CJ, în altele cele două partide sunt adversare. Confuzia este sporită de faptul că, în unele județe, au candidat comun doar pentru una din principalele două funcții. În schimb, AUR și Alianța Dreptei Unite (USR-FD-PMP) nu au problema asta.

O altă problemă este că tocmai sistemul cu un singur tur a ajuns să-i protejeze pe cei care anterior l-au contestat cel mai vehement, anume USR, ai cărei primari în funcție au șanse mai mari tocmai pentru că adversarii lor nu se mai pot coaliza în vederea turului II. Acest lucru este evident la București, unde PNL și PSD își propune să disloce trei primari susținuți de Alianța Dreptei Unite: primarul general Nicușor Dan și primarii de la sectorul 1 (Clotilde Armand) și sectorul 2 (Radu Mihaiu). Pentru acest lucru au liberalii și social-democrații au desemnat candidați comuni, însă strategia le-a fost dată peste cap de intrarea în cursă a lui Cristian Popescu-Piedone (PUSL), cotat de sondaje cu cele mai mari șanse să câștige. Lucrurile par destul de complicate și pentru Rareș Hopincă, desemnat la primăria sectorului 5, care-l va avea adversar pe Vlad Popescu-Piedone, fiul candidatului la Primăria Capitalei și care are susținerea tatălui său pentru a-i succeda la primăria de sector. Astfel, Cătălin Cârstoiu, deși este susținut de cele mai mari partide din țară, ocupă locul 3 în sondaje, după Piedone și Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Suspans la Iași și Timișoara

Sistemul cu un singur tur nu le garantează nimic celor de la PSD și PNL în județul Iași, care ar putea fi unul dintre cele mai heteroclit din țară din punct de vedere al preferințelor politice. Teoretic, județul este unul „galben”, în care PNL are atât primăria municipiului de reședință prin Mihai Chirica, cât și șefia CJ, prin Costel Alexe. Cum relațiile cu PSD în județ sunt foarte încordate, social-democrații au candidați proprii.  Lucrurile sunt complicate de faptul că în orașul Iași organizația USR este una foarte puternică, obținând la alegerile din 2020 mai multe voturi decât PSD. Astfel că senatorul Marius Bodea poate fi un adversar redutabil pentru primarul Chirica.

Iar județul devine încă mai imprevizibil dacă este luat în calcul scorul bun obținut de AUR la alegerile parlamentare din 2020. În plus, partidul lui George Simon l-a desemnat candidat pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, un medic popular în oraș. De altfel, prezența AUR la aceste alegeri este un factor care complică și mai mult calculele. Deși la alegerile parlamentare din decembrie 2020 AUR a reușit să intre în Parlament, la alegerile locale care avuseseră loc cu numai trei luni înainte, partidul fusese aproape inexistent. Între timp, lucrurile s-au schimbat și deocamdată este greu de evaluat susținerea pe care candidații AUR o pot atrage la localele din acest an.

ADVERTISEMENT

Un județ la fel de complicat este și Constanța din motive similare: PSD și PNL au candidați proprii, iar USR și AUR au organizații puternice ce le dau motive să spere la o surpriză la alegerile din 9 iunie. Primarul Vergil Chițac îi are ca adversari pe președintele ANPC Horia Constantinescu și pe Stelian Ion (USR), fostul ministru al Justiției care, în 2020, s-a clasat pe locul 2, iar AUR îl propune pe Ovidiu Cupșa. Competiția se anunță echilibrată și pentru șefia CJ ținând seama că partidele din ADU, precum și AUR au obținut scoruri bune la nivelul întregului județ, nu doar în orașul Constanța.

PNL și PSD, divizate la Bacău și Brașov

În județul Timiș situația părea tranșată în favoarea celor două mari partide care și-au împărțit candidații: Nicolae Robu (PNL) la primăria Timișoara și Alfred Simonis la șefia CJ Timiș. Însă primarul USR Dominic Fritz ar putea căpăta un aliat neașteptat în persoana actualului președinte al CJ, Alin Nica, ce nu a acceptat să fie dat la o parte pentru a-i face loc lui Simonis. Acesta intenționează să candideze fie independent, fie cu sprijin de la Alianța Dreptei Unite. Deocamdată nu se știe cu certitudine în ce formă Nica își va continua activitatea politică și rămâne de văzut dacă o candidatură a lui va aduce beneficii ADU pe 9 iunie.

ADVERTISEMENT

Alte orașe mari în care PNL și PSD își propun să pună capăt administrației USR sunt Bacău și Brașov, însă nu au reușit să se pună de acord pe candidaturi comune. La Bacău, primarul Lucian Stanciu-Viziteu vrea un nou mandat cu susținerea ADU, iar adversarii săi sunt divizați. Inițial, cele două partide au hotărât să-l susțină pe Valentin Ivancea (PSD), actualul președinte al CJ Bacău, însă ulterior liberalii și-au retras susținerea. Potrivit presei locale, PNL Bacău ar intenționa să-l desemneze pe Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar al orașului Dumitru Sechelariu. Pentru CJ Bacău se vor înfrunta senatorul Cristina Breahnă-Pravăț (PSD) cu ministrul Mediului, Mircea Fechet (PNL).

La Brașov, primarul în funcție Allen Coliban (USR) se va înfrunta cu predecesorul său George Scripcaru (PNL), susținut și de PSD. Însă pe buletinele pentru CJ Brașov, cele două partide au candidați diferiți. Ministrul Dezvoltării Adrian Veștea (PNL) vrea să revină la funcția pe care a deținut-o anterior, iar social-democrații l-au desemnat pe Lucian Pătrașcu. Competiția dintre cei doi este complicată de candidatura senatorului Irineu Darău, susținut de ADU, astfel că, similar situației din alte orașe și județe, este dificil de anticipat deznodământul unui scrutin într-un singur tur.

ADVERTISEMENT