News

Vremea severă revine în România. ANM a emis cod galben și portocaliu în mai multe județe

28.07.2019 | 11:46
Vremea severa revine in Romania ANM a emis cod galben si portocaliu in mai multe judete

După ce în ultimele zile am avut parte de vreme caniculară și temperaturi care au ajuns chiar și la 35 de grade Celsius, iată că acum meteorologii avertizează că se vor întoarce ploile, furtunile și vijeliile. Mai multe județe din țară sunt vizate de codul galben și codul portocaliu.

ANM a emis două avertizări: cod galben și cod portocaliu în mai multe județe

Agenția Națională de Metorologie a emis o avertizare cod portocaliu de furtuni care vor fi  însoțite de grindină și descărcări electrice în patru județe din partea de sud-vest a țării. Este vorba de Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj și Gorj unde în intervalul 28 iulie, ora 18:00 – 29 iulie, ora 6:00 sunt așteptate averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70-80 km/h, descărcări electrice și local va cădea și grindina. Cantitățile de apă vor depăși 35-40 l/mp și izolat 50-60 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis și o avertizate cod galben pentru Crișana, Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și zonele montane. Avertizarea este valabilă pentru intervalul 28 iulie, ora 14:00 – 29 iulie, ora 10:00. În aceste zone sunt așteptate vijelii, descărcări electrice, averse cu caracter torențial, iar pe arii restrânse va cădea grindina. Cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Se schimbă vremea. Se întorc ploile
12 județe vor intra duminică după-amiază sub avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale. Sursa foto: digi24.ro

ANM va actualiza avertizările meteo

În cazul în care fenomenele meteorologice vor avea o evoluție și o intensitate mai mare Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată. În plus, astfel de fenomene extreme se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai restrânse și în intervale scurte de timp.

Până la sfârșitul lunii iulie valorile termice vor începe să scadă în regiunile estice și nord-estice. În restul țării temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi deficitar în special în jumătatea vestică a țării, iar în restul teritoriului se va situa în general în jurul celui normal pentru această dată.