News

Un român a inventat reţeaua de socializare 3D! E virală în SUA şi Japonia

Un clujean de 33 de ani a reuşit să inventeze prima reţea de socializare 3D care duce internetul la un alt nivel. Mai mult, recent, ea a devenit virală în America şi Japonia....
30.01.2015 | 22:54
Un roman a inventat reteaua de socializare 3D E virala in SUA si Japonia
ADVERTISEMENT

Un clujean de 33 de ani a reuşit să inventeze prima reţea de socializare 3D care duce internetul la un alt nivel. Mai mult, recent, ea a devenit virală în America şi Japonia.

Radu B. Rusu, în vârstă de 33 de ani, a absolvit în 2004 Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. La nouă ani după aceea, tânărul a obţinut prestigiosul premiu din domeniul roboticii, IEEE RAS Early Career, iar la începutul acestui an, aplicaţia Fyuse al cărui cofondator este, a devenit virală în Japonia şi SUA, revoluţionând modul în care utilizatorii se pot raporta la o reţea de socializare. Mai mult, compania în cadrul căreia îşi desfăşoara activitatea, îşi propune să dinamizeze internetul, să îl facă mai „uman” şi mai real, prin intermediul tehnologiei 3D, potrivitTransilvania Reporter.

ADVERTISEMENT

Bărbatul lucrează în prezent în Statele Unite, şi datorită CV-ului său impresionant a avut şansa să cerceteze tehnologiile 3D de care este mai mult decât pasionat, încă din timpul doctoratului pe care l-a susţinut la Munchen. În 2009 a absolvit studiile Universităţii Tehnice Munchen (Technische Universitaet Muenchen). A lucrat aici în grupul de cercetare Intelligent Autonomous Systems, obţinându-şi diploma de doctorat în Computer Science.

Am fost fascinat de ideea de a explora spaţiul înconjurător de foarte multă vreme, poate cu mult înainte de studierea materiei procesare imagine avansată 3D în cadrul doctoratului. Poate din copilărie, când ne strângeam la televizor duminica să vedem emisiunea «Ştiinţa şi imaginaţie» cu Alexandru Mironov şi Star Trek – The Next Generation… cine ştie. În orice caz, ideea de a studia nori de puncte 3D (en „3D point clouds”) a fost tot timpul cu mine şi încet, încet, s-a transformat în pasiune.

ADVERTISEMENT

Mi-am dat seama cu aproximativ doi ani în urma ca în toţi aceşti ani, am interpretat greşit ce înseamnă „3D”. După sute de prezentări şi publicaţii în care am susţinut ca 3D înseamnă ceva legat de un sistem cartezian de coordonate, în care fiecare element are valori XYZ sau ceva distanţă fizică în spaţiu, am realizat că aceste lucruri sunt doar subiecte pur tehnice şi ştiinţifice, şi că majoritatea oamenilor de pe planetă au cu totul şi cu totul alt sistem de referinţă. Spre exemplu, apariţia televizoarelor „3D” (chiar dacă nu au fost o reuşită aşa cum s-a dorit în prima generaţie, ci mai mult un eşec), a asociat ideea de stereoscopie prin ochelarii pe care utilizatorul trebuie să-i poarte, pentru a vedea imaginile 3D. Ideea e simplă: totul se axează pe ideea de a crea o iluzie optică, un truc care ne face să ne gândim că ceea ce vedem este în 3D, când de fapt nu este“, a declarat clujeanul.

În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 a fost International Fellow Researcher la Artificial Intelligence Center (AIC), Stanford Research Institute (SRI) International, din 2009 până în 2012 a fost cercetator la Willow Garage, din 2009 este Visiting Lecturer la Stanford University, din 2012 este preşedinte şi CEO al Open Perception, iar din 2013 CEO and cofondator al companiei Fyusion.
Sursa: Romaniatv.net

ADVERTISEMENT