News

De ce aleg studenții români facultățile din Olanda. „Trăiești extraordinar de bine”

Cum ajung studenții români să studieze în facultățile din Olanda în ciuda nivelului ridicat de trai. Cum se trăiește de la o zi la alta
26.04.2024 | 10:21
De ce aleg studentii romani facultatile din Olanda Traiesti extraordinar de bine
Motivul pentru care studenții români preferă universitățile din Olanda.Cum se trăiește. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro / Captură video / TikTok
ADVERTISEMENT

Studenții români sunt tot mai atrași de studiile din Olanda, însă nivelul de trai de acolo nu se compară cu cel din România. Un clip video publicat de o studentă româncă în Olanda pe rețeaua TikTok a declanșat discuții aprinse și controverse între compatrioții săi.

De ce aleg elevii români să studieze în Olanda

În înregistrare, tânăra a fost întrebată de unul dintre urmăritori de ce mulți studenți români optează să-și continue studiile în Olanda, deși se crede în general că viața acolo este costisitoare.

ADVERTISEMENT

„Toți spun că este scump și totuși sunt foarte mulți studenți români care aleg Olanda. Nu înțeleg cum vă descurcați sau de ce alegeți această țară”, se arată în comentariu.

Tânăra a explicat că, deși inițial poate fi intimidant nivelul de trai și cheltuielile aparent ridicate, realitatea este cu totul diferită. „Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie”, a subliniat aceasta.

ADVERTISEMENT

 Chiria și mâncarea sunt mult prea scumpe în România

Românca a mai spus că veniturile ei erau de aproximativ 800 de euro lunar de la un loc de muncă part-time, o sumă pe care o consideră normală pentru Olanda. În plus, a beneficiat de o bursă de 200 de euro, destinată studenților români sau din Uniunea Europeană.

„Când pleci din România, e o altfel de economie. La început ești speriat de câți bani cheltui, dar cât cheltui aici e normal pentru cât câștigi. E altă economie. Ca să înțelegi, eu, aici la master, cât am fost studentă câștigam 800 euro de la job-ul part-time. Cam atât câștigi la un job part – time.

ADVERTISEMENT

După, aveam bursă, pe care o primești dacă ești român sau din UE și aveam în total 1.000 de euro. Chiria este între 350 și 450 de euro. Efectiv, trăiești ca un barosan. Trăiești extraordinar de bine în Olanda. E ieftină, dar sunt chestii foarte scumpe, cum ar fi asigurarea medicală care este 100 și ceva de euro. Dar cu banii pe care îi câștigi aici, te descurci foarte bine”, a mai subliniat aceasta.

Fata mai spune că dacă s-ar întoarce în România nu ar putea să economisească 1.000 de euro pe lună din salariul. În Olanda s-ar câștiga sume consistente de la stat, de la locul de muncă, iar salariile sunt mari.

ADVERTISEMENT

Cum au reacționat internauții

Cu toate acestea, reacțiile internauților au fost variate. Unii au confirmat beneficiile financiare ale vieții în Olanda, menționând că, deși există costuri ridicate, beneficiile și drepturile pe care le au compensează. De partea cealaltă, alții au remarcat că prețul chiriilor și alte costuri sunt considerabil mai mari, iar pentru mulți, veniturile câștigate nu sunt suficiente după plata impozitelor și altor taxe.

„Îmi lipsește Olanda enorm. Realitatea în România e îngrozitoare, mai avem puțin și plătim taxă și pe aerul respirabil. Acolo plătești multe, dar ai și drepturi”.

„În același timp, chiria când nu mai ești student e super mare în orașe. Noi stăm în Rotterdam și dăm 1.800 de euro pe un apartament cu două camere. Norocul nostru e că amândoi avem salarii bune”.

„Mâncarea, da, este mai ieftină decât în România. Dar chiriile, asigurarea medicală, transportul, taxele pentru mașină, șamd, sunt foarte mari”.

ADVERTISEMENT