Fotbal intern

15 ani de la Steaua – Rapid, sfertul de finală UEFAntastic! Unde sunt acum eroii acelei duble

06.04.2021 | 00:26
15 ani de la Steaua  Rapid sfertul de finala UEFAntastic Unde sunt acum eroii acelei duble
15 ani de la FCSB - Rapid, sfertul de finala UEFAnstastic! Unde sunt acum eroii acelei duble
ADVERTISEMENT

Marți, 6 aprilie 2021, se împlinesc 15 ani de la returul duelului dintre Steaua și Rapid, din sferturile de finală ale Cupei UEFA. Dubla rămâne și acum un moment unic în istoria fotbalului românesc, o performanță care pare imposibil de egalat.

6 aprilie 2021, ziua în care sfertul UEFAntastic împlinește 15 ani

Sunt foarte puține lucruri care nu s-au spus despre acest meci, așa că FANATIK îți prezintă un material special despre ceea ce s-a întâmplat cu eroii din cea mai tare dublă manșă în care s-au întâlnit două echipe românești.

ADVERTISEMENT

Steaua reușea să se califice dramatic, după 1-1 în Giulești (30 martie 2006) și 0-0 pe Stadionul Național (6 aprilie 2006), retur în care Mugurel Buga a ratat șansa vieții, în minutul 90. Imaginea cu Viorel Moldovan, în lacrimi și consolat de Cosmin Olăroiu, după ultimul fluier al arbitrului, rămâne și acum vie în amintirea microbiștilor din România.

Cosmin Olăroiu și Viorel Moldovan, pe 6 aprilie 2006, după Steaua – Rapid 1-1. FOTO: Prosport

„Ce tineri eram. Și Oli, și eu. Amintiri frumoase, plăcute. O am și eu acasă. A fost o „dublă” interesantă, rămâne în istoria fotbalului românesc și chiar e o poză care a reușit. Îmi aduc aminte, normal, de acel joc și normal că mi-aș fi dorit foarte mult să ne calificăm. S-a calificat Steaua… A fost multă răutate înaintea acelei „duble” și anumite aspecte nu mi-au plăcut. Răutate vis-a-vis de declarații și de anumite lucruri care s-au întâmplat”, declara Viorel Moldovan, pentru prosport.ro, în urmă cu patru ani.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu fotbaliștii celor două rivale bucureștene

La 15 ani distanță de la dubla manșă din sferturile de finală ale Cupei UEFA, nu toți cei care au jucat în sfertul „UEFAntastic” au rămas în lumina reflectoarelor, singurii jucători care mai joacă în Casa Pariurilor Liga 1 sunt Marius Constantin (Universitatea Craiova) și Andrei Cristea (Poli Iași).

Răzvan Lucescu (52 de ani) – În acest moment, antrenorul de atunci al giuleștenilor este liber de contract. Și-a mai trecut în CV echipe precum FC Brașov, Skoda Xanthi, Petrolul Ploiești, PAOK Salonic și Al Hilal, dar mai ales echipa națională în perioada 2009-2011.

ADVERTISEMENT

Dănuț Coman (42 de ani) – Actualul președinte al Astrei Giurgiu și-a încheiat cariera la giurgiuveni în 2015 și a rămas în cadrul clubului în funcția de președinte. Piteșteanul și-a deschis o școală de fotbal în orașul natal: „ACS FC DĂNUȚ COMAN”, unde speră să descopere tinere talente.

Marius Constantin ( 36 de ani) – Longevitatea sa e un exemplu pentru toți fotbaliștii. Om de bază în echipa lui Marinos Ouzounidis la Craiova, fundașul central are deja 30 de meciuri în acest sezon.

ADVERTISEMENT

Vasile Maftei (40 de ani) – În 2009 a plecat de la Rapid și a mai jucat la Unirea Urziceni, CFR Cluj, Concordia Chiajna și Voluntari. Din 2017 a revenit la Rapid, de unde s-a retras un an mai târziu. Din 30 decembrie 2020 este antrenor secund la FC Voluntari.

Ionuț Rada (38 de ani) – La scurt timp după acea dublă din Cupa UEFA avea să se transfere chiar la Steaua, unde a jucat până în 2010. Au urmat apoi cinci ani la CFR Cluj. În străinătate a jucat la Al Nasr, Karlshrue și Bari. Momentan joacă în Liga 3, la Sănătatea Cluj.

Valentin Bădoi (45 de ani) – Și el a ajuns să joace pentru Steaua în 2007. S-a retras din activitate în 2012 și a devenit antrenor la nivelul ligilor inferioare la: Voința Crevedia 1, Conpet Ploiești. Până pe 31 decembrie a fost antrenor secund la Comuna Recea în Liga 2, iar acum e liber de contract.

Romeo Stancu (42 de ani) – S-a despărțit de Rapid în 2008, după trei ani petrecuți în Giulești, iar apoi a evoluat la Oțelul, Alba Iulia, CS Mioveni și Inter Clinceni. Retras din activitate în 2011, fostul mijlocaș a dispărut din peisajul fotbalistic românesc.

Emil Dică (38 de ani) – A terminat-o cu fotbalul în 2017, după ce a ratat titlul cu ASA Târgu Mureș. Din iulie 2018 este director sportiv la Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

Ionuț Stancu (38 de ani) – Ultima echipă importantă din carieră a fost Universitatea Craiova, în 2014. A fost antrenor secund și managerul la echipa a doua a oltenilor între 2019 și 2020, iar momentan este analist video, începând cu 1 ianuarie.

Mugurel Buga ( 43 de ani) – A plecat de la Rapid în 2008 și a fost la FC Brașov și Skoda Xanthi. A jucat până la 42 de ani la Corona Brașov, cu care a reușit să promoveze în Liga 3. A rămas în continuare în cadrul clubului.

Daniel Niculae (38 de ani) – S-a retras în glorie de la Rapid, cu o promovare în Liga 3  și 40 de goluri marcate. Tocmai a revenit în Giulești în funcția de președinte al clubului.

Viorel Moldovan (48 de ani) – La finalul acelui sezon și-a încheiat cariera. Recent, fostul atacant a fost demis de la Petrolul Ploiești, alături de care a ratat calificarea în play-off-ul eșalonului secund.

Nicolae Grigore (37 de ani) – În 2015 s-a transferat la Dinamo, iar un an mai târziu s-a lăsat de fotbal după o ultimă aventură la FC Voluntari. De curând, după ce a fost „secundul” lui Adi Mutu la naționala de tineret, a demisionat din funcția de antrenor principal al Rapidului, chiar înainte de play-off.

Lucian Burdujan (37 de ani) – S-a retras în iulie 2020 de la AS Thinaliakos, echipă din liga a patra din Grecia.

Valentin Negru (38 de ani) – Și-a încheiat cariera de asemenea la Rapid în 2015, iar acum este antrenor secund la FC Hermannstadt.

Ciprian Vasiliache (37 de ani) – Mijlocașul ofensiv joacă fotbal la Bishop’s Stortford FC de la finalul lui 2016, într-o ligă regională din Anglia.

Cariera foștilor jucători ai FCSB

Andrei Cristea, Carlos și Bănel Nicoliță sunt singurii care încă se mai află în activitate ca fotbaliști. Mirel Rădoi este cel care are cel mai mare succes în fotbal după ce s-a retras, în timp ce Mihai Neșu a avut cel mai tragic destin, după o accidentare care i-a pus capăt carierei la doar 28 de ani.

Cosmin Olăroiu (51 de ani) – La fel ca omologul său, Răzvan Lucescu, fostul tehnician al roș-albaștrilor este liber de contract după ce a cucerit titlul de campion cu Jiangsu în China, dar a plecat din cauza problemelor financiare de la club. A făcut carieră ca antrenor în țările arabe.

Carlos Fernandes (41 de ani) – Extravagantul portar portughez joacă chiar și la această vârstă în liga a treia din Portugalia, la Vilaverdense, de unde probabil se va retrage la finalul sezonului. A fost la psiholog deoarece se teme de momentul retragerii.

George Ogăraru (41 de ani) – Unul dintre cei mai iubiți jucători ai Stelei. Este managerul general al celor de la CSA Steaua în Liga 3, după ce a lucrat mulți ani la Academia lui Ajax.

Dorin Goian (40 de ani) – Ultima echipă pentru care a jucat a fost Asteras Tripoli în 2016, după ce s-a transferat de la FCSB la Palermo și apoi la Rangers. A devenit antrenor la Suceava, de unde a plecat recent din cauza problemelor financiare de la club.

Sorin Ghionea (41 de ani) – A renunțat la fotbal în 2013, după ce și-a încheiat contractul cu Viitorul Constanța. Momentan, deține o școală de fotbal alături de Petre Marin: „Școala de Fotbal New Stars”.

Petre Marin (47 de ani) – S-a retras de 10 ani din fotbal. Are o școală de fotbal împreună cu Sorin Ghionea. Este foarte implicat în cariera fiului său, Răzvan Marin.

Daniel Oprița (39 de ani) – În 2007 a ajuns la Dinamo. Și-a încheiat cariera la echipa la care a început fotbalul, Metalul Reșița, în 2014. Este antrenor la CSA Steaua Bucureșt, după ce a fost principal la Reșița, Juventus București, Voluntari și Mioveni.

Mirel Rădoi (40 de ani) – Este cel care are cel mai mare succes în fotbal dintre jucătorii de la acea partidă. A jucat în țările arabe după ce a plecat în 2009 de la Steaua și a revenit ca antrenor în 2015. A ajuns cu naționala de tineret în semifinalele Campionatului European din 2019, iar acum încearcă să califice naționala de seniori la Campionatul Mondial din Qatar.

Sorin Paraschiv (39 de ani) – În 2007 a plecat de la FCSB la Rimini și a mai jucat la Urziceni, Volyn Luțk, Farul și Concordia Chiajna. Din 2013 a devenit impresar, iar acum este team manager la Academica Clinceni.

Bănel Nicoliță (36 de ani) – Joacă din 2018 alături de frații lui la CS Făurei, în orașul în care s-a născut și are grijă de familia lui cu banii obținuți din fotbal. Susține financiar clubul din al treilea eșalon, pentru care și joacă.

Nicolae Dică (40 de ani) – A plecat în 2008 în Serie A la Catania, iar în 2010 s-a întors în România la CFR Cluj. Se retrage de la Viitorul în 2014 după două sezoane foarte bune. E antrenorul secund al lui Mirel Rădoi la naționala de seniori, după ce le-a mai antrenat pe FC Argeș și FCSB.

Andrei Cristea (36 de ani) – A plecat de la FCSB chiar în 2006, la Timișoara. Avea să devină golgheterul campionatului la Dinamo în sezonul 2009-2010. Vrea să devină antrenor și a fost principalul lui Poli Iași. A fost schimbat din cauza rezultatelor slabe, iar acum se pregătește să intre din nou pe teren.

Florin Lovin (39 de ani) – „Ață” nu mai joacă din 2017, după ce și-a încheiat contractul cu Astra Giurgiu. A devenit impresar și i-a avut sub contract pe Denis Alibec, Constantin Budescu sau Junior Morais. A renunțat la această carieră și acum se axează pe afaceri: produce ghete de fotbal din 2011, iar acum are trei studiouri în regim hotelier.

Vasilică Cristocea (40 de ani) – S-a retras de la Farul în 2016. A rămas în fotbal și în 2018 a devenit antrenorul celor de la Victoria Cumpâna, unde activează în continuare.

Mihai Neșu (38 de ani) – a avut cel mai tragic destin. O accidentare groaznică pe data de 10 mai 2011 i-a pus capăt carierei pe când juca la Utrecht. Este foarte implicat în proiecte umanitare prin „Fundația Mihai Neșu”.

Daniel Bălan (41 de ani) – a jucat până în 2019 (Bucovina Rădăuți). A fost antrenorul secund al fostului său coleg, Dorin Goian la Foresta Suceava.

Cum s-au calificat Steaua și Rapid în sferturile de finală ale Cupei UEFA

FCSB a ajuns în grupele Cupei UEFA după ce a fost eliminată dramatic din preliminariile UEFA Champions League de către norvegienii de la Rosenborg, după 1-1 și 2-3 în deplasare. Apoi urmează un parcurs aproape perfect în grupele Cupei UEFA, unde debutează cu o victorie emblematică împotriva celor de la Lens, scor 4-0. Urmează un 0-0 în deplasare la Sampdoria, 3-0 sec cu Halmstads și din nou un 0-0 cu Hertha Berlin.

Echipa lui Cosmin Olăroiu avea să termine grupa pe primul loc, iar în șaisprezecimi obține o calificare strălucitoare împotriva lui Heerenveen, scor 0-1, 3-1. În optimile competiției Bănel Nicoliță avea să facă meciul vieții împotriva lui Betis, iar Steaua obține calificare chiar în Spania după un 3-0 sec.

De cealaltă parte, Rapid a trecut prin nu mai puțin de trei tururi preliminare, eliminând pe rând Saint Julia: 5-0, 5-0, Vardar Skopje 3-0, 1-1 și Feyenoord 1-0, 1-1. În grupe Rapid avea să obțină nouă puncte, după victoriile cu Rennes (2-0), Șahtiorul lui Mircea Lucescu (0-1), PAOK Salonic (1-0) și o înfrângere cu Stuttgart 1-2. În acel sezon, Rapidul avea să devină killer-ul echipelor germane după ce elimina pe rând Herta Berlin (2-0, 1-0) și Hamburg (2-0, 1-3).

  • 15 ani au trecut de la meciul dintre Steaua și Rapid din sferturile de finală ale Cupei UEFA
  • 11 victorii a avut Rapid în acea campanie incredibilă din Cupa UEFA

  • (P) Cota BETANO pentru Sepsi – FCSB: 1,65 este cota pentru „sub 2,5 goluri”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT