Life

15 ani fără Luciano Pavarotti. Secretul din spatele ultimei apariții publice a marelui tenor

Pe 6 septembrie se împlinesc 15 ani fără Luciano Pavarotti. Care este secretul din spatele ultimei apariții publice a marelui tenor, în februarie 2006?
06.09.2022 | 07:15
15 ani fara Luciano Pavarotti Secretul din spatele ultimei aparitii publice a marelui tenor
15 ani fără Luciano Pavarotti. Secretul din spatele ultimului său concert. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Luciano Pavarotti s-a stins din viață în urmă cu 15 ani, pe 6 septembrie 2007. Marele tenor s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Care este secretul din spatele ultimii sale apariții publice?

Cum a devenit Pavarotti cel mai mare nume al operei mondiale

Născut pe 12 octombrie 1935 la Modena, Italia, Luciano Pavarotti a fost un celebru tenor al secolului 20. Totodată, a fost și o adevărată legendă a muzicii de operă.

ADVERTISEMENT

A fost pasionat de muzică încă din copilărie. A început să studieze acest domeniu la 19 ani, cu profesorul Arrigo Pola, un tenor foarte apreciat din Modena. Acesta s-a oferit să-i dea lecții gratuit tânărului Pavarotti.

Artistul a debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia pe 29 aprilie 1961, la 26 de ani, cu aria lui Rodolfo din “La Boema” de Puccini.

ADVERTISEMENT

De-a lungul carierei sale muzicale, tenorul a vândut sute de milioane de înregistrări. A lansat zeci de albume în cei mai bine de 40 de ani de activitate muzicală.

Luciano Pavarotti și-a început turneul de adio în 2004, după mai bine de patru decenii petrecute pe scenă. Acesta a suferit o intervenție chirurgicală la gât pentru repararea a două vertebre în martie 2005.

ADVERTISEMENT

Ulterior, la începutul anului 2006, artistul a suferit o altă operație la spate. Tot atunci contactat o infecție în timp ce se afla internat la spitalul din New York. Astfel, concertele care urmau să aibă loc în SUA, Canada și Marea Britanie au fost anulate.

În iulie 2006, în timpul turneului de adio, Pavatotti a fost diagnosticat cu cancer pancreatic. Regretatul artist a suferit o intervenție chirurgicală majoră la nivelul abdomenului și a încercat să învingă boala, sperând că va putea să-și continue turneul.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cancerul l-a răpus pe 6 septembrie 2007, atunci când a fost găsit fără suflare la domiciliul său din Modena.

Renumitul tenor a lăsat în urmă patru fiice. Trei sunt din prima căsătorie, cea cu Adua Veroni, iar una din căsnicia cu Nicoletta Mantovani, cu care s-a căsătorit în 2003.

Succese pe linie în carieră pentru marele tenor

Luciano Pavarotti este singurul tenor care a reușit performanța de a vinde peste 100 de milioane de înregistrări de-a lungul carierei sale muzicale.

În 1965, Pavarotti a avut un succes remarcabil la Miami, atunci când a susținut spectacolul “Lucia di Lammermoor”, alături de soprana americană Joan Sutherland. Artista l-a însoțit apoi într-un turneu australian.

În același an a cântat în “Rigoleto”, Requiemul lui Verdi şi în “Boema”, pe renumita scenă de la Scala din Milano.

Prezența sa pe scena de la Metropolitan Opera, în 1968 și 1972, a fost extrem de apreciată la vremea respectivă, mai ales în duet cu Joan Sutherland, în spectacolul “Fiica regimentului” de Donizetti, în rolul lui Tonio. Criticii muzicali au fost de părere că această interpretare i-a adus “consacrarea absolută”.

De-a lungul carierei, Pavarotti a cântat alături de diverse nume mari din industria muzicală, cum ar fi Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Sting, Joe Cocker, Bono sau Mariah Carey.

Artistul a fost inițiatorul spectacolelor umanitare “Pavarotti and Friends”, care aveau loc anual în orașul său natal.

Printre artiști care au cântat alături de el pe scenă s-au numărat Jon Bon Jovi, U2, Eric Clapton, Bryan Adams, Boyzone și Gloria Estefan.

Și Elton John, Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Michael Jackson și Frank Sinatra au cântat alături de regretatul tenor.

Pe 2 iunie 1988, Pavarotti a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana.

Pavarotti a susținut un concert remarcabil și în România, la Piața Constituției din București, pe 11 august 1999. Concertul a fost organizat cu ocazia “Eclipsei de Soare a Mileniului”.

Anul acesta, Luciano Pavarotti a primit postum o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Ce s-a întâmplat la ultima apariție publică a lui Luciano Pavarotti

Pe 10 februarie 2006, Luciano Pavarotti a interpretat “Nessun dorma” la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, Italia. Aceasta a fost ultima sa reprezentație.

Interpretarea sa de atunci a primit cea mai lungă și cea mai puternică ovație a serii din partea publicului internațional.

Leone Magiera, cel care a dirijat concertul de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2006, a dezvăluit, în memoriile sale din 2008, “Pavarotti Visto da Vicino”, că spectacolul a fost înregistrat cu câteva săptămâni înainte, astfel că Pavarotti a făcut playback.

“Orchestra s-a prefăcut că cântă pentru public, eu m-am prefăcut că dirijez și Luciano s-a prefăcut că cântă. Efectul a fost minunat.”, a scris Leone Magiera.

Terri Robson, managerul lui Luciano Pavarotti, a dezvăluit că artistul a refuzat de mai multe ori invitația Comitetului Olimpic de Iarnă, pe motiv că ar fi fost imposibil să cânte la o oră târzie din noapte în condițiile în care temperaturile de la Torino erau sub zero grade în februarie.

În cele din urmă, Comitetul l-a convins pe artist să cânte, însă spectacolul a fost înregistrat în prealabil.

Aceasta a fost singura dată, în cariera sa de tenor, când a făcut playback.

ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”