News

15 spitale din România, paralizate de un atac cibernetic. Serviciile medicale nu mai funcționează, la Urgențe e plin

Atac cibernetic de amploare în mai multe spitale din țară. Hackerii au blocat serverele, iar medicii nu pot accesa serviciile medicale
12.02.2024 | 11:27
15 spitale din Romania paralizate de un atac cibernetic Serviciile medicale nu mai functioneaza la Urgente e plin
Atac cibernetic de amploare la spitalele din țară. Zeci de pacienți așteaptă la camerele gardă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

15 unități spitalicești se confruntă cu incapacitatea de a raporta serviciile medicale prestate, pe fondul unui presupus atac cibernetic care a avut loc luni dimineață, 12 februarie. Atacul a creat deja o mare înghesuială în camerele de gardă, unde pacienții așteaptă să primească îngrijire.

Care sunt spitalele afectate

Dintre cele 15 spitale afectate, cel puțin trei sunt localizate în București, inclusiv Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.

ADVERTISEMENT

Aceste instituții medicale au implementat un sistem de gestionare a serviciilor medicale furnizate, închiriat de la o companie a cărei infrastructură de servere pare să fi fost compromisă în cursul dimineții.

Impactul atacului cibernetic este grav pentru spitale

În acest context, se ridică întrebări cu privire la modalitatea de raportare și decontare a serviciilor medicale, deoarece incapacitatea de a le introduce în sistem ar putea priva spitalele de finanțare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

ADVERTISEMENT

În cadrul Institutului Marius Nasta, numărul mare de pacienți așteptând în camera de gardă reflectă imposibilitatea de a efectua raportări în sistem, a dezvăluit managerul unității medicale.

Deși nu există încă o declarație oficială referitoare la acest incident, managerii spitalelor confirmă disfuncționalitatea sistemului de gestionare a serviciilor medicale.

ADVERTISEMENT

Hackerii au dat „năvală” în România

La sfârșitul lunii trecute, hackerii au dat un atac cibernetic la site-urile Camerei Deputaților. Nu mai puțin de 316 documente au fost furate, printre care și copii ale actelor de identitate ale parlamentarilor.

În această breşă de securitate, printre documentele accesate hackeri a fost și cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu. Ulterior, atacatorii cibernetici au publicat aceste cărțile de identitate cerând la schimb și o răscumpărare.

ADVERTISEMENT

Hoții ar fi cerut 30.000 de euro, echivalentul în monede Bitcoin, pentru ca documentele să nu fie publicate. Premierul Ciolacu a anunțat însă că își va schimba toate datele, iar Departamentul specializat din Camera Deputaţilor a făcut o plângere la DIICOT.

ADVERTISEMENT