News

Câți bani a dat Camera Deputaților pentru securitatea sistemului IT spart de hackeri. Cine asigură protecția împotriva atacurilor cibernetice

Camera Deputaților a achiziționat, în ultima perioadă, echipamente de securitate IT și servicii de suport tehnic pentru acestea.
31.01.2024 | 15:11
Cati bani a dat Camera Deputatilor pentru securitatea sistemului IT spart de hackeri Cine asigura protectia impotriva atacurilor cibernetice
Sistemul informatic al Camerei deputaților a fost spart de hackeri. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Camera deputaților, STS
ADVERTISEMENT

DIICOT a comunicat că, la data de 30 ianuarie 2023, reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic. În această cauză sunt efectuate cercetări, in rem, privind săvârşirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Camera Deputaților a cheltuit aproximativ 750.000 lei pentru echipament de securitate

Hackerii au extras documente precum acte de identitate, analize medicale și alte date personale precum contracte cu bănci sau informații privind autoturismele personle. S-a relatat că pe dark web au fost publicate cărțile de identitate ale premierului Marcel Ciolacu și parlamentarului UDMR Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT

Bogdan Gruia-Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a declarat că hackerii au extras date de aproximativ 250 de Gigabiți, o parte din date fiind cele referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor. Ministrul a mai adăugat că Camera Deputaților a optat să-și asigure singură securitatea cibernetică a sistemului IT și nu a folosit soluțiile oferite de STS, instituție specializată în securitate cibernetică.

Potrivit datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice, Camera Deputaților a parafat, pe 4 august 2022, un contract în valoare de 746.300 lei numit „Echipament de securitate trafic internet”, ofertantul câștigător  al licitației publice fiind firma Dataware Consulting SRL. Durata contractului a fost de 6 luni.

ADVERTISEMENT

În caietul de sarcini se menționează că achiziția este pentru utilizarea unor echipamente cu caracteristici superioare care măresc viteza de conectare la Internet a utilizatorilor din Camera Deputaților, măresc viteza de procesare a corespondenței electronice prin serverele de poștă electronică și asigură protecție corespunzătoare împotriva atacurilor cibernetice.

Primele echipamente de securitate au fost implementate în perioada 2015-2020

În document se menționează că echipamentele de securitate din infrastructura de rețea în Camera Deputaților provin dintr-un proiect național de securitate implementat de Cyberint, derulat în perioada 2015-2020. Din anul 2020, Camera Deputaților a prelungit subscripția tehnică pentru echipamentele din proiect și a înlocuit echipamentele care nu mai suportau prelungirea acesteia.

ADVERTISEMENT

În completarea soluției de securitate, Camera Deputaților și-a propus să achiziționeze un echipament care să asigure respingerea atacurilor cibernetice de tip DdoS. Pe 11 mai 2023, instituția a parafat un alt contract cu Dataware Consulting SRL, în valoare de 210.000 lei, numit “Servicii de suport tehnic echipament de securitate”.

Lotul 1 al achiziției, în valoare de 100.840,34 lei,  a fost format din „Servicii suport tehnic echipament securitate FireEye NX 2550 pentru protecție trafic web din Camera Deputatilor”, iar lotul 2, în valoare de 109.243,70 lei, a fost constituit din „Servicii suport tehnic echipament securitate FireEye EX 3500 pentru acces la serverul de poștă electronică din Camera Deputaților”.

ADVERTISEMENT

Dataware Consulting SRL a avut un profit net de peste 4,3 milioane lei

Dataware Consulting SRL este o companie care oferă soluții și servicii IT (infrastructură, securitate, dezvolatare), dar și analiză și consultanță. Conform ultimelor date de la Ministerul de Finanțe, firma a bifat un profit net de 4.364.984 lei în 2022, la o cifră de afaceri de 68.282.033 lei, cea mai mare de la înființarea ei, în 2011. Cel mai mare profit net a fost înregistrat în 2015, de 6.050.687 lei.

Pe 10 iunie 2022, Camera Deputaților a încheiat un contract în valoare de 1.268.794,72 lei cu firma Optical Data Com, achiziția fiind de „Servicii de intervenție pentru repararea rețelei informatice”. Pe 26 aprilie 2023 s-a parafat un contract cu aceeași firmă, pentru aceleași servicii, în valoare de 602.896 lei, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice.

Camera Deputaților a solicitat, conform caietului de sarcini, înlocuirea și suplimentarea dulapurilor de automatizare existente (rack-uri), refacerea traseelor de fibră optică, înlocuirea atât a circuitelor FTP cât și a prizelor RJ45, conectorizarea traseelor de fibră optică și FTP, mutarea, instalarea și punerea în funcțiune a echipamentelor aferente rețelei informatice aflate în exploatare la achizitor.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro,...
Industria din România cu profit uriaş, de peste 600 de milioane de euro, în 2023. Bucureştenii au generat o treime din sumă
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani...
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
Pensiile private, la un nou record. Câți bani s-au strâns la Pilonul II
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o...
Ce MOȘTENIRE a primit Catinca Roman de la Mioara Roman. Ce a dezamăgit-o cel mai tare. Nu i-a fost rușine să spună asta!
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată