News

Cât de expusă este România atacurilor cibernetice rusești. Expert Europol: “Odată cu războiul din Ucraina, hackerii au devenit profesioniștii unei țări”

În plin război cibernetic, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, dă detalii în privința posibilelor atacuri rusești asupra operatorilor de date din România.
18.05.2022 | 11:59
Cat de expusa este Romania atacurilor cibernetice rusesti Expert Europol Odata cu razboiul din Ucraina hackerii au devenit profesionistii unei tari
Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, dezbate controversata problemă a războiului cibernetic și calmează spiritele în privința unui atac al hackerilor pro-Rusia (sursa montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Înmulțirea atacurilor cibernetice în România a devenit o problemă arzătoare. Există o adevărată psihoză, la nivel național, amplificată de la începutul invaziei rusești în Ucraina, iar hackerii au revenit în actualitate mai puternic ca niciodată. Cu toate acestea, prin intermediul FANATIK, experții din Sindicatul Europol ne asigură că sistemele de protecție europene ne apără împotriva oricăror atacuri. Mai mult, am profitat de ocazie pentru a „diseca” întregul subiect al „hackeritului”, devenit o modă…

Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: „Rușii nu pot avea acces la operatorii de date și de telecomunicații. Aceștia sunt arhicontrolați de structurile statului!”

Pentru orice român și cetățean al Uniunii Europene este important să cunoască exact care este nivelul securității în zona online și de comunicații. Se discută tot mai mult despre controlul asupra corespondenței private și despre faptul că un simplu sms poate fi „manevrat” de o mână criminală, prin intermediul telefonului oricărui cetățean obișnuit. Securitatea cibernetică nu ține de filmele SF, ci reprezintă una dintre problemele reale ale societății contemporane, mai ales pe timp de război.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, a ținut să facă lumină în condițiile apariției unei adevărate teorii a conspirației.

Cosmin Andreica
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol (sursa facebook.com)

 

„În vremurile noastre, pentru a fi ascultat și monitorizat, este necesar un mandat. Pentru că trăim și vremuri de război, cititorii dumneavoastră trebuie să știe că, spre exemplu, rușii nu pot avea acces la operatorii noștri de date și de telecomunicații. Sunt absolut sigur de afirmațiile pe care le fac!”, a declarat Cosmin Andreica, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Interlocutorul nostru a ținut să sublinieze: „Rusul nu poate avea acces la operatorii noștri de date. Aceștia sunt arhicontrolați de structurile statului. Spațiul de securitate al operatorilor de date europeni este mult mai sigur decât cel al unui stat care nu este membru UE. Mai mult, discutăm despre un domeniu în care sunt investite, în permanență, sume importante”.

Brațul online al Kremlinului a devenit profesionist

Am dorit să facem un recurs la istorie, într-un domeniu mai puțin cunoscut și să aflăm care este, exact, originea atacurilor cibernetice și cum pot fi acestea eliminate, mai ales în contextul războiului care se desfășoară în apropierea granițelor României.

ADVERTISEMENT

„Problema este constatată la nivel european. Am primit semnale și din partea altor țări și este foarte posibil să existe o legătură cu situația pe care o traversăm, și anume războiul dintre Rusia și Ucraina”, a explicat Cosmin Andreica.

Expertul Europol a continuat: „Într-adevăr, până acum existau rețele de „hackeri”, cum li se spune, care lucrează pe cont propriu. Dar, de la debutul ostilităților, hackerii deja au devenit profesioniștii unei țări și aparțin unei entități”.

ADVERTISEMENT

De altfel, FANATIK a anunțat, la finalul lunii trecute, faptul că Poliția Română a emis o avertizare în care cere utilizatorilor de telefone mobilă să nu acceseze anumite link-uri, primite prin SMS. Specialiștii au precizat că ne-am putea găsi în fața unui atac cibernetic destul de grav…

Președintele Sindicatului Europol a vorbit și despre cea mai „la modă”, dacă nu cumva și cea mai importantă grupare rusă de hackeri, intitulată „Killnet”.

„Grupul Killnet este chiar recunoscut de către Kremlin, ca fiind în linia lor de acivitate. Faptul că această grupare este tolerată de Moscova ne pune un semn de întrebare, în sensul în care, oare nu cumva acești hackeri nu sunt chiar oamenii lor, deși rușii nu recunosc acest lucru?”, a continuat Cosmin Andreica.

Avertisment din partea Europol și a Poliției: Nu deschideți SMS-urile și link-urile primite de la necunoscuți!

Am dorit să aflăm din cea mai credibilă sursă cum ar tebui să se protejeze fiecare cetățean al României, în fața unor asemenea atacuri. Infracțunile online s-au înmulțit, iar modalitățile de operare au evoluat. Au apărut noi tipuri de atac, transmise prin mesaje – text, în care, spre exemplu, sunt atașate link-uri care conduc către diverse magazine online. Încă din start, specialistul din Sindicatul (n.r precizare importantă) Europol a precizat că aceste link-uri nu trebuie, în niciun caz, accesate.

„În momentul în care tu, ca individ, devii ținta unui atac cibernetic, dacă nu oferi agresorului ocazia de a pătrunde în sistemele tale, atunci  respectivul infractor nu le poate accesa. Să exemplificăm. În momentul în care primim un e-mail sau un SMS dintr-o zonă necunoscută, automat trebuie să devenim sceptici. Însă, dacă vom deschide respectivul mesaj și vom accede link-ul în cauză, în mod automat, hackerii vor avea acces la dispozitivele noastre”, a precizat Cosmin Andreica.

Președintele sindicatului polițiștilor europeni a argumentat prin faptul că recomandarea sindicatelor din Poliție și inclusiv cea venită din partea colegilor săi de la Europol este să nu deschidem mesajele primite din partea unor expeditori necunoscuți și, evident, să nu accesăm link-urile respective. În caz contrar, acela ar fi momentul în care vom deveni vulnerabili, iar hackerii vor prelua controlul asupra dispozitivelor noastre.

„Eu vă pot exprima poziția Sindicatului Europol. Europolul este o instituție la nivel european, prin care conlucrează toate structurile de poliție aflate în cadrul Uniunii Europene”, a subliniat Andreica.

Hackerii Anonymus Putin
Hackerii din gruparea Anonymus au pus ochii pe Vladimir Putin (sursa anticoruptie.md)

„Nu știm dacă Anonymus sunt ‘de-ai noștri’, dar Killnet este o grupare pro-rusă!”

Confruntarea din lumea hackerilor, dintre celebrele grupări Anonymus și Killnet este, iarăși, un subiect la modă. Intervievatul nostru a făcut și un scurt istoric al escaladării respectivei situații.

„Din informațiile pe care le deținem, au apărut două rețele care se declară ca făcând parte din zona de underground a internetului. Anonymus susține partea europeană, inclusiv în privința conflictului din Ucraina, iar Killnet sprijină partea rusă, drept răspuns. În orice luptă există strategii, de atac și de contraatac. Din câte observ, contraatacul a venit din zona Killnet”, a explicat Cosmin Andreica.

Partenerul nostru de discuție a continuat: „Referitor la Anonymus, nu este sigur că respectivii hackeri sunt ‘de ai noștri’, cum se spune în limbajul popular. Dar, într-adevăr, au convingeri pro-europene. În schimb, Killnet-ul trebuie catalogat, din start, drept pro-rus. Avem de a face cu două entități undergound, fiecare situându-se pe cealaltă parte a baricadei”.

Intervievatul FANATIK consideră că având în vedere faptul că gruparea Killnet a apărut foarte târziu în peisaj, în comparație cu Anonymus, fenomenul reprezintă o formă interpretabilă de răspuns.

Instituțiile statului, în vizorul agresorilor online

De-a lungul vremii, au existat mai multe avertizări cu privire la intențiile hackerilor pro-Moscova. Din acest punct de vedere, Cosmin Andreica a ținut să tragă un semnal de alarmă, însă a făcut o deosebire clară între pericolele existente pe internet și posibilitatea ca alte amenințări să apară și în zona intranetului.

„De ce nu, ne putam aștepta la atacuri cibernetice inclusiv la adresa instituțiilor statului. Însă, respectivii hackeri ar avea acces doar la anumite informații, care pot fi găsite pe internet. În rețelele de intranet este foarte greu de pătruns și accesul este limitat. Mă îndoiesc de faptul că acești hackeri vor putea accesa anumite date din interior”, a menționat interlocutorul nostru.

„Vor ataca paginile de internet, unde există vizibilitate, însă, din acest punct de vedere, noi comunicăm, în permanență, cu publicul. Dar, pentru ca agresorii să ajungă la bazele de date, la rețele, e mai complicat”, a punctat Cosmin Andreica.

Rețelele de intranet, protejate în fața unui posibil atac al Moscovei

Este logic ca o instituție precum Europol să încerce să liniștească populația, în acest context nesigur. Totuși, dincolo de asigurările pe care le menționam la începutul acestui articol, întrebarea care stă pe buzele tuturor rămâne dacă, nu cumva, în vreme de război, ne putem aștepta chiar la un atac de proporții din partea Moscovei…

„Atacuri vor exista, pentru că ne aflăm în plin război. Din punctul de vedere al instituțiilor, România este pregătită să răspundă. Absolut toate instituțiile beneficiază de sisteme de protecție. Avem experții necesari care îi pot „bate” pe ruși, pentru că toate instituțiile despre care vorbeam au sisteme de intranet, care nu au legătură cu exteriorul. Nimeni nu poate pătrunde în intranet din internet, dacă nu i se acordă accesul”, a explicat șeful Sindicatului Europol.

Acesta a precizat și faptul că, în momentul actual, în care aceste atacuri sunt iminente, legăturile dintre intranet și internet au fost limitate, în mod substanțial.

„Dacă vreți să dați un titlu de genul ‘România este pregătită să-i bată pe hackerii ruși’, totul ar depinde de domeniul la care v-ați referi. Spre exemplu, în cazul unui atac, respectivii hackeri ar încerca să blocheze site-uri accesibile fiecărui cetățean. Nu știu însă care va fi rata de succes”, a menționat Andreica.

Rețele de socializare
Rețelele de socializare beneficiază de protecție specială, în eventualitatea unor agresiuni online (sursa playtech.ro)

Rețelele de socializare, protejate și updatate în permanență

În final, am dorit să aflăm dacă și cum pot fi „sparte” conturile de pe rețelele de socializare. Majoritatea utilizatorilor, mai puțin specializați în domeniu, se întreabă, spre exemplu, dacă hackerii le pot accesa conturile și sunt capabili să trimită mesaje către alți utilizatori.

Referindu-se la acest subiect, președintele Sindicatului Europol a precizat: „Acest lucru este imposibil de realizat de pe contul oficial al unei persoane. Se poate realiza un cont asemănător, care să semene cu cel oficial. O asemenea „ispravă” poate fi făcută de oricine, chiar și de un copil. Nu-ți trebuie „legitimație” de hacker…”

„A existat o discuție legată de stenogramele WikiLeaks, dar, dacă veți verifica atent, veți observa că acele informații nu au parvenit de pe conturile oficiale sau adevărate, ale unor persoane sau de pe cele aparținând unor instituții. Verificându-se adresele de e-mail sau datele care s-au aflat la baza creării unor conturi cu titulaturi foarte asemănătoare cu acelea oficiale, s-a putut ajunge în situația obținerii unor informații”, a explicat partenerul nostru de discuție.

La final, Cosmin Andreica a ținut să ne asigure: „Conturile de Facebook, Instagram și TikTok sunt protejate și updatate în permanență, astfel că posibilitatea de a fi „hackerite” este foarte scăzută!”.

ADVERTISEMENT