Sport

30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Brazilia îl omagiază pe legendarul pilot de Formula 1

S-au făcut 30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna, legendarul pilot de Formula 1 care a decedat chiar în timpul unei curse.
01.05.2024 | 20:13
30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna Brazilia il omagiaza pe legendarul pilot de Formula 1
30 de ani de la moartea lui legendarului pilot de Formula 1 Ayrton Senna. Sursa Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

S-au împlinit 30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Pilotul de formula 1 a avut o viață spectaculoasă care i-a adus titlul de legendă în lumea sportului. În acest material special vom reaminti câteva lucruri importante legate de accidentul său fatal.

30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Brazilia îl omagiază pe legendarul pilot de Formula 1

La 30 de ani de la moartea lui Ayrton Senna nu doar Brazilia îl omagiază pe legendarul pilot de Formula 1. Întreaga lume care a avut ocazia să audă măcar o parte din povestea sau performanțele sportivului se gândește astăzi la marele pilot.

ADVERTISEMENT

Tragicul accident care i-a adus sfârșitul la 34 de ani a avut loc pe circuitul de la Imola. În ziua aceea nu ar fi trebuit să participe în Marele Premiu din San Marino. Senna a fost sfătuit și de doctorul din Formula 1 să se retragă din cauza unor probleme medicale. Însă, pasiunea a fost prea mare.

A presimțit că urma ca cineva să moară acolo înainte cu 5 ani. Atunci când a discutat cu coechipierul său, Gerhard Berger, despre acel viraj periculos care a mai produs și alte accidente grave, dar și un deces care a avut loc înainte cu o zi de moartea lui Senna. A încercat să mute acel zid de pe traseu. Dar infrastructura pistei nu a permis acest lucru din cauza râului Santerno din apropiere.

ADVERTISEMENT

Presimțirea sa a mers și mai departe. Cu doar 4 luni înainte de cursă, legendarul pilot de Formula 1 a declarat că: “Dacă vreodată voi avea un accident grav, sper să fie unul fatal. Nu aș vrea să fiu într-un spital. Nu aș vrea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile. Dacă va fi să trăiesc, vreau să trăiesc la maximum, foarte intens, pentru că sunt un om plin de viață. Ar fi îngrozitor să nu pot trăi la intensitate maximă, mi-ar ruina viața”.

3 milioane de oameni l-au condus pe ultimul drum

Accidentul de pe pista Imola s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă. Ayrton Senna a intrat în virajul Tamburello cu 300 de km/h, a pierdut controlul mașinii și a intrat direct în parapet cu 218 km/h. Brazilianul a împins limitele mașinii care nu era suficient de pregătită pentru stilul său legendar de condus.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu faptul că a intrat în zid i-a adus moartea în mod direct. Acesta a pierdut controlul, deoarece mașina pe care o conducea nu era suficient de aerodinamică. Și, se pare, că a avut și o mică defecțiune internă. În urma coliziunii, o piesă de la suspensie s-a desprins. Bucata respectivă de metal a ricoșat direct spre capul lui Ayrton Senna, penetrând-i casca de protecție. Și aceasta i-a adus moartea la scurt timp după ce a fost dus la spital.

Ulterior accidentului, se spune că dacă piesa era cu 10 cm mai sus sau mai jos, acesta ar fi scăpat cu viață. Totodată, Senna ar fi putut ieși singur din mașina care a fost făcută praf. Deoarece nu a avut nicio altă leziune în restul corpului. Doctorii care au încercat să îl salveze la fața locului, spun că respira normal. Însă, activitatea cerebrală nu funcționa corespunzător.

ADVERTISEMENT

Pe 5 mai 1994, Ayrton Senna a fost condus pe ultimul drum în Brazilia. În orașul în care s-a născut pe 21 martie 1960, Sao Paulo, 3 milioane de oameni i-au fost alături până în ultimul moment. Într-o țară în care fotbalul era ca o religie, Senna a reușit să aducă milioane de priviri și fani spre Formula 1, devenind pentru mulți sportul preferat.

Ultimele cuvinte au fost făcute publice în 2014

În anul 2000, la 6 ani după accidentul fatal al lui Ayrton Senna, un fost oficial al echipei Williams, Richard West, a primit un pachet. În cutie era o casetă VHS cu ultimul interviu al legendarului pilot de Formula 1.

În 2014, revista F1 Racing a publicat interviul care a avut loc cu 2 ore înainte ca Senna să moară: “Este o dimineaţă frumoasă. Imola este un circuit extrem de rapid. E nevoie de multă concentrare pentru a menţine monopostul pe pistă. Sper să fie o cursă entuziazmantă pentru public şi bună pentru mine şi pentru Damon (n.r. – coechipierul lui Senna) şi pentru echipa Williams”.

Netflix anunță serialul “Senna”

Anul acesta, Netflix va publica serialul “Senna” în care vom putea urmări povestea legendei din Formula 1. Vom putea vedea cele mai importante momente ale carierei, dar și alte detalii din viața personală sau despre accident.

“Serialul începe cu evenimentele care au stat la baza carierei auto a triplului campion de Formula 1, de când se mută în Anglia pentru a concura în Formula Ford, și până la accidentul său tragic la Imola, Italia, în timpul celebrului Grand Prix de la San Marino”, au scris cei de la Netflix în momentul în care a apărut teaser-ul serialului.

  • 10 ani de activitate a avut Ayrton Senna
  • 161 de starturi, 41 de victorii și 600 de puncte a strâns brazilianul în carieră
  • 3 titluri mondiale a câștigat legendarul pilot de Formula 1 în 1988, 1990 și 1991
ADVERTISEMENT
Tags:
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
10 ANI FĂRĂ PERMIS! E lege. Cine RISCĂ sancțiunea
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Amenzi pentru mașina vândută. Ce pot face foștii proprietari
Amenzi pentru mașina vândută. Ce pot face foștii proprietari
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților