Life

31 ianuarie: ziua în care s-a născut Marin Moraru. Cine a fost marea iubire a actorului adorat de milioane de români. Au fost împreună 52 de ani

31 ianuarie este ziua în care s-a născut Marin Moraru. Cine a fost marea iubire a actorului și cum a ajuns acesta direct la sufletele românilor?
31.01.2024 | 07:58
31 ianuarie ziua in care sa nascut Marin Moraru Cine a fost marea iubire a actorului adorat de milioane de romani Au fost impreuna 52 de ani
31 ianuarie: ziua în care s-a născut Marin Moraru. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937. A fost un actor adorat de români, care avea să se stingă din viață însă pe 21 august 2016, la vârsta de 79 de ani. Care este povestea acestuia însă?

31 ianuarie: ziua în care s-a născut Marin Moraru

Marin Moraru ar fi împlinit astăzi, 31 ianuarie 2024, 87 de ani. Iar numele său cu siguranță nu va fi uitat prea curând. A avut numeroase roluri memorabile de-a lungul timpului. De altfel, prin prisma lor a ajuns și în sufletele românilor.

ADVERTISEMENT

Puțini știu însă, dar actorul adorat de milioane de români a avut o singură mare iubire. Este vorba despre soția sa, Lucia. Și chiar ea a vorbit despre momentul în care s-au cunoscut, dar și despre începutul relației lor. 

Se pare că totul a început de la o vârstă destul de fragedă. Marin Moraru a cunoscut-o pe Lucia într-o tabără studențească. Ea era încă la liceu, însă asta nu a contat. Ulterior, actorul și-a făcut curaj și a invitat-o la un spectacol de-al său.

ADVERTISEMENT

A urmat apoi o invitație la o plimbare, iar de aici, o frumoasă poveste de dragoste a început. Chiar Lucia recunoștea că ceea ce a fost între ei a avut la bază multă încredere, iar dincolo de asta și respect.

S-au mai întâlnit de câteva ori, iar Marin Moraru i-a pus marea întrebare. Cei doi aveau să facă cununia la scurt timp, iar relația lor de dragostea avea să țină mai bine de cinci decenii.

ADVERTISEMENT

Povestea de dragoste dintre Marin Moraru și Lucia

„Ne-am dus şi ne-am plimbat în Cişmigiu. El a zis: „Hai să bem un suc.” Am băut o licoare cu o culoare incertă. Azi nu aş mai bea aşa ceva nici dacă mă omori, dar atunci am supravieţuit. Ne-am mai întâlnit de câteva ori până când a zis el: „Ce-ar fi să ne căsătorim?”

Ne-am cununat la Buturugeni într-o bisericuţă de ţară la care era preot un basarabean refugiat, tatăl unei colege de-a lui Marin de la Teatru, Magda Popovici, soră cu Ileana Popovici. (….). Era într-o zi de 29 februarie. Că Dinică ne şi spunea: „Hai, bă, nu vă e ruşine? Vreţi să daţi de băut numai din patru în patru ani?

ADVERTISEMENT

Moraru zicea că ne-am căsătorit pe 29 februarie ca să ni se pară că trece timpul mai greu şi că rămânem tineri. Ce să zic? Eram nişte proşti frumoşi. Am fost căsătoriți 52 de ani”, a povestit Lucia Moraru, realizator de emisiuni radio, într-un articol apărut în revista Formula As.

Spre deosebire de alte persoane publice, sau actori, Marin Moraru a fost un om cât se poate de discret. Acesta nu vorbea prea mult și se concentra pe cariera sa. De altfel acesta este un alt motiv pentru care rolurile sale au rămas în amintirea multor persoane.

De la Politehnică, direct la actorie

Menționăm faptul că deși a rămas un nume emblematic în teatrul și filmul românesc, Marin Moraru avea un cu totu alt vis. Pe când era adolescent, acesta voia să devină aviator. Lucrurile aveau să se schimbe radical într-o zi.

Deși a dat admitere la Politehnică, sperând să își îndeplinească visul, un anunț de la radio l-a pus pe gânduri. Acesta a auzit că se face un curs de pregătire și la Teatru, astfel că nu a stat pe gânduri.

Chiar el povestea la un moment dat că fugea de la cursurile de la Politehnică la teatru, în anumite zile. Iar deși la examen nu s-a descurcat atât de bine, iată că totuși a putut participa la lecții.

În ceea ce privește rolurile pe care le-a avut de-a lungul timpului, Marin Moraru a dat lovitura în anii ’70. A jucat în pelicule precum „Un comisar acuză”, regizat Sergiu Nicolaescu, dar și în „Actorul şi sălbaticii”, în regia Manole Marcus.

Totodată, acesta a mai avut roluri și în „Toamna bobocilor”, dar și în ”Faleze de nisip”, ”Cuibul de viespi” sau „Chirița în Iași”. Și nu doar în filme a jucat, ci și pe scenele marilor teatre din România.

Marin Moraru ar fi împlinit, miercuri, 31 ianuarie 2024, 87 de ani. O boală grea avea însă să îl răpună. Actorul s-a stins din viață la 79 de ani, în vara anului 2016, după o lungă suferință.

ADVERTISEMENT