News

31 martie 2022, data limită pentru plata acestor taxe şi impozite. Anunţul autorităţilor

Autoritățile au anunțat că 31 martie 2022 este data limită pentru plata unor taxe şi impozite. Este vorba despre cele locale, care se plătesc anual, în două rate egale.
31.03.2022 | 00:22
31 martie 2022 data limita pentru plata acestor taxe si impozite Anuntul autoritatilor
31 martie 2022, data limită pentru plata acestor taxe şi impozite. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Data limită pentru plata anumitor taxe și impozite este 31 martie 2022. Impozitele locale se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie, inclusiv.

31 martie 2022, data limită pentru plata acestor taxe şi impozite

Este vorba despre impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri. Totodată, se plătesc și impozitul și taxa pe teren și impozitul pe mijlocul de transport, notează Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT

Pentru plata cu anticipație a impozitelor datorate pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o o bonificaţie de până la 10% inclusiv, stabilită printr-o hotărâre a consiliului local.

De asemenea, impozitul anual pe mijlocul de transport datorat de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, în valoare de până la 50 de lei inclusiv, se achită integral până la primul termen de plată.

ADVERTISEMENT

Dacă persoana fizică sau juridică deține în proprietate mai multe mijloace de transport, pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleia și unității administrativ-teritoriale, suma de 50 de lei se referă la impozitul pe mijlocul de transport cumulat al acestora.

Unde se pot plăti taxele și impozitele locale

Există mai multe modalități pentru a plăti taxele și impozitele locale. Acestea se pot achita prin ordin de plată conturile de trezorerie deschise pentru respectivele obligaţii.

ADVERTISEMENT

Acestea se mai pot achita online, cu cardul bancar, prin platforma Ghișeul.ro, disponibilă atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Persoanele fizice au posibilitatea să-și deschidă un cont online, pe baza CNP-ului.

Cei care au de achitat impozitele și taxele locale o pot face și direct la ghișeele primăriei.

La începutul anului au fost cozi uriașe la ghișeele pentru plata taxelor și impozitelor locale. La toate primăriile de sector din Capitală s-a stat la rând ore întregi. Acest fenomen se repetă în fiecare an, deși acum locuitorii pot achita online taxele.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care sute de oameni s-au înghesuit la ghișee a fost este bonificația de 10% la impozitele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport, dacă acestea sunt achitate până pe 31 martie 2022, pentru tot anul. Cei care nu urmăresc să obțină bonificația pot plăti taxele și impozitele și în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022.

ADVERTISEMENT