News

Bucureștenii ar putea plăti taxe și impozite mai mari în 2023. Până și divorțurile vor costa mai mult anul viitor. Ce se întâmplă cu tarifele parcărilor de reședință

Primăria Municipiului București a lansat în dezbatere publică proiectul referitor la taxele și impozitele din 2023. Locuitorii Capitalei vor avea de plătit tarife mai mari pentru aproape orice.
22.02.2022 | 16:26
Bucurestenii ar putea plati taxe si impozite mai mari in 2023 Pana si divorturile vor costa mai mult anul viitor Ce se intampla cu tarifele parcarilor de resedinta
Ce se întâmplă cu taxele și impozitele bucureștenilor în 2023. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toate că situația economică a românilor nu pare să se îmbunătățească prea curând, aceștia ar putea avea de-a face nu doar cu prețuri mai mari, ci și cu taxe și impozite mai consistente. Cel puțin bucureștenii sunt în această situație, având în vedere cum arată proiectul referitor la taxele ce ar urma să fie plătite de cetățeni începând cu anul 2023.

Creșterile variază în funcție de taxa la care ne referim, scumpirile pornind de la 1 leu și ajungând, în unele cazuri, și la câteva sute de lei. Unele impozite rămân la același nivel ca în 2022, însă majoritatea înregistrează creșteri. Se pare că aceasta este una dintre formulele pe care Primăria Generală le-a găsit pentru a aduce mai mulți bani în vistierie, având în vedere problemele foarte grave cu care se confruntă municipalitatea prin prisma bugetului greu de construit.

ADVERTISEMENT

Creșteri se remarcă încă de la primul capitol, cel al impozitelor și taxelor pe clădiri. Spre exemplu, dacă în 2022 se plătesc 1.129 de lei pe metru pătrat în cazul clădirilor cu ”cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/ sau chimic”, în 2023 taxa ar putea crește la 1.187 de lei.

De asemenea în cazul unui teren aflat în intravilan, înregistrat ca teren cu construcții, flat în zona A a Bucureștiului, taxa crește de la 11.683 de lei pe hectar la 12.279 lei/ ha, conform noii propuneri.

ADVERTISEMENT

Taxele și impozitele din București în 2023: creșteri pe linie

Cu siguranță, mulți sunt interesați de impozitele pe mijloacele de transport, unde apar și aici creșteri. În cazul în care ai un automobil a cărui capacitate cilindrică are 2.000 de centimetri cubi, vei plăti un impozit de 176 de lei, față de 168 de lei.  Mașinile cu motoare mari, de peste 3.000 de centimetri cubi, vor fi și ele taxate suplimentar. Pentru un automobil cu motor de 4.000 cmc, care în prezent vine ”la pachet” cu un impozit de 6.560 de lei, 2023 vine cu o taxă de 6.900 RON.

Crește și impozitul pentru autobuze, autocare și microbuze înregistrate în București. Diferența va fi de 1 leu pentru fiecare 200 cmc ai motorului.

ADVERTISEMENT

Apar scumpiri și în cazul eliberării certificatelor de urbanism, a autorizaților de construire și a altor avize. Dacă taxele pentru certificatele de urbanism în cazul construcțiilor de cel mult 500 de metri pătrați rămân similare, apar diferențe de 1 leu pentru taxele aferente suprafețelor mai mari. Scumpiri similare apar la certificatul de nomenclatură stradală și adresă sau pentru eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare.

Cresc taxele și pentru antreprenorii dornici să primească sau să își reînnoiască autorizația de funcționare pentru un restaurant sau bar. Dacă pentru un local mai mic de 500 de metri pătrați, taxa actuală este de 3.386 lei, aceasta va crește la 3.559 RON.

ADVERTISEMENT

Primăria Municipiului București va taxa în plus și folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate. În timp ce în prezent taxa pentru un afișaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică este de 31 de lei pe metru pătrat, aceasta va crește la 33 de lei. În schimb, impozitele pe spectacole rămân la aceleași valori.

Și divorțul va fi mai scump pentru bucureșteni anul viitor

În schimb, cuplurile căsătorite care nu se mai înțeleg, dar care reușesc totuși să se înțeleagă în privința unui divorț pe cale administrativă vor avea și ele de plătit în plus. Taxa pe divorț crește de la 564 la 593 de lei.

Și persoanele care vor să folosească temporar spațiile publice din București vor plăti în plus la PMB. Dacă o filmare statică pentru centrul istoric din categoria clipurilor cu caracter publicitar costă 3.088 de lei pe zi în prezent, suma crește la 3.245 lei în 2023. În cazul în care e necesară oprirea circulației, suma ajunge la 5.392 RON, față de 5.130 lei în present.

Nici biletele la muzeele administrate de PMB nu scapă fără scumpiri. Dacă prețurile reduse rămân similare (e.g.: 5 lei pentru elevi și studenți), taxele biletelor cresc de la 10 la 11 RON pentru adulți, fie că vorbim de Muzeul Municipiului București sau de Muzeul Național al Literaturii Române.

Se scumpesc și taxele pentru camioanele și TIR-urile care trebuie să tranziteze Capitala pentru a putea aproviziona magazine aflate în interiorul orașului. Spre exemplu, un TIR de 40 de tone care ar trebui să ajungă fix în centrul orașului, la Piața Unirii, va avea o taxă de 2.664 lei pe zi, sau 23.725 RON pe lună. Creșterea vine de la 2.535 de lei pe zi sau 22.572 lei pe an.

Ce se întâmplă cu tarifele pentru locurile de parcare de reședință

Și taxele pentru jocurile de artificii cresc în București. De la 339 de lei pe minut, tariful acestor distracții va ajunge la 356 de lei pentru aceeași unitate de timp.

Cresc și taxele pentru utilizarea locurilor publice pentru desfășurarea unor activități de comercializare cu caracter sezonier. În zona A, de exemplu, unde se organizează diverse târguri pe trotuarul din fața magazinului Unirea, taxa va crește de la 1,01 lei/ metru pătrat/ zi la 1,07 lei/ metru pătrat/ zi.

Mai mult vor plăti și cei care folosesc locurile publice pentru jocuri de noroc și schimb valutar, de la 1,69 la 1,78 lei/ metru pătrat/ zi în zona A.

Din fericire pentru cei ce au locuri de parcare închiriate de la primării, taxele rămân aceleași și în 2023: 600 de lei în zona A, 500 de lei în zona B, 400 de lei în zona C și 300 de lei în zona D.

În principiu, scumpiri se vor înregistra la toate capitolele în ceea ce privește taxele și impozitele plătite de bucureșteni către primărie. Sunt puține și relativ nesemnificative domeniile în care nu se înregistrează aceste creșteri. Proiectul se află momentan în dezbatere publică și orice cetățean poate transmite sugestii către PMB.

ADVERTISEMENT