Life

41 de ani de la moartea lui Bob Marley. Cea mai bizară teorie despre cauza morţii sale

Se împlinesc 41 de ani de la moartea lui Bob Marley, care a fost răpus de cancer pe 11 mai 1981. Află care este cea mai bizară teorie despre cauza morții sale!
11.05.2022 | 08:12
41 de ani de la moartea lui Bob Marley Cea mai bizara teorie despre cauza mortii sale
41 de ani de la moartea lui Bob Marley. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 11 mai 2022 se împlinesc 41 de ani de la moartea lui Bob Marley, unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică reggae. A debutat în 1963, atunci când făcea parte din trupa The Wailers, care s-a destrămat în 1974. De-a lungul timpului au apărut diverse teorii bizare în legătură cu moartea cântărețului jamaican.

Cum a murit Bob Marley, de fapt

Robert Nesta Marley, pe numele său complet, s-a născut pe 6 februarie 1945 în localitatea Nine Mile din Jamaica. A fost cantautor, chitarist și muzician care a combinat reggae, ska și rocksteady în compozițiile sale. În 1963 a debutat cu grupul The Wailers.

ADVERTISEMENT

Grupul s-a destrămat în 1974, după care Bob Marley a urmat o carieră solo. A lansat albumul Exodus în 1977, care l-a făcut celebru în toată lumea.

Bob Marley s-a stins din viață la atunci când avea doar 36 de ani. A fost răpus de melanom, cancer al pielii. Totul a pornit de la o rană pe care a avut-o la unul dintre degetele de la picior. Aceasta nu se vindeca, iar artistul a mers la spital.

ADVERTISEMENT

După ce s-a dus la un consult medical, cântărețul a aflat diagnosticul crunt, iar medicii i-au spus că singura soluție ar fi operația ce presupunea amputarea degetului afectat. Bob Marley a refuzat operația din cauza convingerilor religioase, fiind un Rastafarian devotat. În această religie, amputarea era considerată un păcat.

În cele din urmă, în vara lui 1977, a acceptat să fie operat, întrucât se simțea din ce în ce mai rău. La momentul respectiv, operația a fost un succes. Trei ani mai târziu, în septembrie 1980, Bob Marley era foarte slăbit și la un pas să leșine în timpul unui concert, pe scena din New York.

ADVERTISEMENT

A doua zi, artistul s-a prăbușit în timp ce făcea jogging în Central Park. Din păcate, cancerul se răspândise deja la creier, la plămâni și la ficat. Deși se simțea foarte rău, Bob Marley a susținut un concert în Pittsburgh, Pennsylvania.

A urmat un tratament la o clinică din Germania, după care a vrut să se întoarcă în orașul natal pentru a-și petrece ultimele clipe din viață.

ADVERTISEMENT

Funcțiile vitale i s-au deteriorat în timpul zborului cu avionul, iar după ce a aterizat la Miami a fost dus la spital, acolo unde și-a dat ultima suflare. Ultimele cuvinte pe care i le-a spus fiului său, Ziggy, au fost: “Banii nu pot cumpăra viața.”

Teoria bizară despre moartea lui Bob Marley, care implică şi CIA

În urmă cu câțiva ani, pe pagina de Instagram Submit Conspiracy Theories, un adepții teoriilor conspirației postau meme-uri. Potrivit acestor teorii, Bob Marley ar fi fost asasinat de un agent CIA pe nume “Bill Oxley”. Agentul ar fi mărturisit acest lucru pe patul moarte, notează USA Today.

Înainte de a fi diagnosticat cu cancer, cântărețul a fost împușcat în piept pentru că l-a susținut pe premierul jamaican Michael Manley.

O postare separată pe pagina de Instagram @_libertylou prezintă detaliile unei posibile mărturisiri a unui fost agent CIA. Contul este legat de teoriile conspirației QAnon “Deep State”.

Conform postării respective, Bob Marley ar fi devenit o țintă din cauza convingerilor sale religioase. Postarea mai sugerează faptul că ar fi fost planificată o înscenare în care ar fi fost implicat fiul agentului CIA.

“În ziua evenimentului (Smile Jamaica Concert, 5 decembrie 1976), ‘un fotograf din SUA’, care voia să-l întâlnească pe Marley, a avut acces. I-a spus cât de încântat este să filmeze evenimentul și i-a adus chiar o pereche de pantofi. Bob a probat pantoful și a strigat ‘ouch!’.

Au găsit un metal ascuțit în partea de sus a pantofului. Au crezut imediat că este radioactiv sau otrăvit.”, se arată în postarea respectivă, potrivit sursei citate.

Cinci luni mai târziu, medicii au descoperit cancerul lui Bob Marley, după ce a fost călcat pe picior de un jucător de fotbal. Mai târziu s-ar fi aflat că “fotograful” de la concert era fiul agentului SUA.

Sursa afirmației agentului CIA este articol de pe site-ul YourNewsWire.com, închis în 2019, intitulat “Agent CIA mărturisește pe patul de moarte: ‘L-am ucis pe Bob Marley’”. Articolul spunea că “un ofițer pensionat al CIA în vârstă de 79 de ani, a mărturisit că a comis 17 asasinate între 1974 și 1985, după ce i s-a spus că mai are câteva săptămâni de trăit”.

Nu se știe dacă “Bill Oxley” este un nume real sau dacă a fost agent CIA. Reporterii site-urilor de verificare a informațiilor nu au găsit înregistrări ale acestui nume. Teoria morții lui Bob Marley a fost deconspirată, întrucât nu există dovezi care să o confirme.

Câţi copii a avut Bob Marley şi ce fac aceştia

“Regele muzicii reggae” s-a căsătorit cu Alpharita Constantia “Rita” Anderson în 1966. Cântărețul a avut atât copii cu soția lui, cât și cu alte femei.

În total, Bob Marley a avut 11 copii: Sharon, Cedella, David “Ziggy”, Stephen, Robert “Robbie”, Rohan, Karen, Stephanie, Julian, Ky-Mani și Damian.

Stephen, Ziggy, Julian, Ky-Mani și Damian Marley au urmat calea tatălui lor și au avut succes pe plan muzical. Unii dintre aceștia au preferat să stea departe de lumina reflectoarelor.

De exemplu, Cedella a ales o carieră în domeniul modei, în timp ce Robert și Karen au stat departe de viața publică.

ADVERTISEMENT