Sport

5 ani de la moartea lui Ilie Balaci. Cele mai importante momente din cariera „Marelui Blond”

Ilie Balaci a scris istorie la Universitatea Craiova, iar FANATIIK vă prezintă cele mai importante opt momente din cariera „Minunii Blonde”, la cinci ani de la trecerea în neființă.
21.10.2023 | 00:46
5 ani de la moartea lui Ilie Balaci Cele mai importante momente din cariera Marelui Blond
Cele mai importante 8 momente din cariera lui Ilie Balaci. sursă foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 21 octombrie, se împlinesc cinci ani de la dispariția lui Ilie Balaci, însă simbolul Universității Craiova și-a câștigat nemurirea printre suporterii cu suflet „alb-albastru”. Cariera „Minunii Blonde”este presărată cu succese greu de atins în tricoul Craiovei Maxima, însă și dezamăgiri după o accidentare de coșmar.

Cele mai importante 8 momente din cariera lui Ilie Balaci! Unicul 8, debutul în Divizia A și primul titlu din istoria Universității Craiova

În 1973, la doar două luni distanță de la titlul ratat la mustață în fața celor de la Dinamo București, „alb-albaștrii” porneu la luptă în Divizia A pentru trofeul mult râfnit. Universitatea Craiova debuta în sezonul 1973-1974 cu Jiul Petroșani, iar printre greii lui Constantin Cernăianu se regăsea și un nume nou pentru suporterii „juveților”.

ADVERTISEMENT

Era nimeni altul decât Ilie Balaci, iar pe terenul de la Petroșani și-a făcut debutul în fața cuplului de temut Gogu Tonca și Andrei Stocker. Tehnicianul „alb-albaștrilor” l-a aruncat în luptă pe „Prințul din Bănie” chiar din primul minut, care la acea vreme avea doar 16 ani și 11 luni, iar prima apariție în Divizia A era doar începutul unei povești extraordinare.

În lotul „Campioanei Unei Mari Iubiri” se aflau și Ion Oblemenco, Petre Deselnicu și Teo Țarălungă, idolii tribunelor din Bănie la acea vreme și jucători exponențiali în lupta pentru primul titlul de campioană. Ilie Balaci are și un episod memorabil cu „Zâmbetul Craiovei” de la primul contact cu vestiarul Universității Craiova.

ADVERTISEMENT

„Minunea Blondă” a pășit plin de încredere în vestiarul Universității Craiova și s-a așezat pe locul lui Petre Deselnicu, însă partida cu Jiul era aproape de început, iar disputa dintre cei doi s-a amânat. La sfârșitul confruntării de la Petroșani, „Tai Pan” i-a spus lui Ilie Balaci: „Stai, tată, aici în locul meu, că meriți! Bă, care se atinge de ăsta micu’, îl belesc!”

La sfârșitul sezonului  de debut al „Minunii Blonde” așteptarea a luat sfârșit pentru Universitatea Craiova, care câștiga primul titlu din istoria clubului. Atunci, Ilie Balaci strânsese 27 de apariții în tricoul „alb-albastru” și atrăgea debutul la echipa națională a României.

ADVERTISEMENT
  • 285 de meciuri și 76 de goluri are Ilie Balaci la Universitatea Craiova

Ilie Balaci, debut sub „tricolor” în Franța – România 1-0! Când a înscris primul gol la națională

După evoluțiile sclipitoare de la Universitatea Craiova, Ilie Balaci își făcea loc și în lotul echipei naționale a României la doar 17 ani și șase luni. Pe 23 martie 1974, debuta într-o partidă amicală susținută la Paris în compania Franței, însă „tricolorii” nu reușeau să câștige și pierdeau cu 1-0.

Golul a întârziat să vină pentru „Prințul din Bănie” în următorii doi ani, însă într-un final a înscris și pentru „tricolori”. Prima reușită dintre cele opt de la echipa națională a României a venit pe 6 octombrie 1976, tot într-un amical cu Cehoslovacia, scor 3-2. Golul „Minunii Blonde” a deblocat tabela de marcaj în minutul 7 la Praga.

ADVERTISEMENT
  • 65 de apariții și 8 goluri în tricoul echipei naționale a României a adunat Ilie Balaci în întreaga carieră

Sezon legendar și performanță istorică pentru Ilie Balaci și Universitatea Craiova

Au trecut 40 de ani de la cea mai mare performanță din Bănie, iar suporterii încă se agață cu gândul la istoria scrisă de Craiova Maximă în Cupa UEFA. „Alb-albaștrii” în frunte cu Ilie Balaci au răpus formații puternice din Europa în sezonul 1982-1983.

Bordeaux, Fiorentina și FC Kaiserslautern au fost victimele „alb-albaștrilor” în drumul spre semifinala din Cupa UEFA. Ilie Balaci și-a pus semnătura în partidele Universității Craiova și împreună cu legendele din Bănie visau la finala cea mare.

Ilie Balaci a înscris dintr-o lovitură liberă cu Fiorentina, scor 3-1, în minutul 87, însă următoarea reușită nu a putut să facă diferența pentru olteni. Ilie Balaci a băgat mingea în plasă în returul cu Benfica Lisabona încă din minutul 17, dar portughezii au egalat, iar Craiova Maxima a fost eliminată, din cauza golului în deplasare marcat de portughezi.

Performanța Craiovei Maxima rămâne un punct de referință în istoria „alb-albastră” și motiv de sărbătoare pentru legendele Universității. Totuși, Ilie Balaci era de părere că formația din Bănie mai avea un cuvânt de spus dacă soarta era mai blândă cu el.

„Una peste alta, mulțumesc Celui de Sus pentru tot ce mi-a dat. Craiova a fost și cea mai frumoasă, și cea mai bună! Eu am fost și cel mai frumos, și cel mai bun, și cel mai deștept! Craiova Maxima s-a născut și a murit odată cu mine” – Ilie Balaci

Italia și-a găsit nașul: Ilie Balaci! Cum a reușit „Minunea Blondă” să răpună „squadra azzurra”

Înaintea semifinalei cu Benfica Lisabona, Ilie Balaci avea un adevărat duel de foc în preliminariile pentru Campionatului European din 1984 cu Italia. „Minunea Blondă” l-a umilit pe Gentile, fotbalistul de clasă desemnat să îl anihileze pe mijlocașul Universității Craiova.

Totuși, misiunea marelui fundaș italian a eșuat, iar Ilie Balaci s-a distrat și „l-a plimbat pe tot terenul” pe Gentile. În cinci dueluri directe între cei doi adversari, scorul a fost unul copleșitor în favoarea internaționalului român: 5-0.

Prestația imaculată a lui Ilie Balaci din partida cu Italia a fost încununată și cu pasa decisivă pentru Ladislau Boloni. Silviu Lung a rememorat pentru FANATIK și discuția cu „Minunea Blondă” înaintea duelului cu Gentile din preliminarii.

„Era printre puținii jucători poate și unicul pe care nu l-am văzut niciodată să aibă vreo emoție înainte de meci. Îmi aduc aminte când jucam contra Italiei și la un moment dat îmi spunea «Cine e Gentile, nu am auzit de el. El trebuie să știe de frica mea»”, a spus Silviu Lung.

A atras atenția forțelor din Europa! Transferul ratat al lui Ilie Balaci la AC Milan

Talentul lui Ilie Balaci a depășit și granițele țării într-o perioadă în care jucătorii români aveau interzis să părăsească România. Totuși, un fotbalist ca și „Minunea Blondă” era greu de păstrat în campionatul intern, iar cu siguranță „Prințul din Bănie” ar fi ajuns la o formația de top din Europa dacă regimul comunist ar fi fost mai blând cu înzestratul fotbalist.

La începutul lui 1983, Ilie Balaci a fost aproape de un transfer la AC Milan după sezoanele de excepție în tricoul „alb-albastru”. Însă situația mutării în Italia s-a schimbat pentru legenda din Bănie, iar soarta nu i-a oferit un viitor strălucit în România din cauza unei accidentări grave.

„Mi-au oferit 200.000 de dolari pe sezon. Mi-au făcut cadou o geantă Gucci din asta cu care mergi la școală, că știau că sunt student. Plus patru șampoane din esență de trandafiri. Am semnat cu AC Milan, dar ce s-a întamplat mai încolo… nu mai știu.

Poate ce s-a întamplat și cu transferul lui Dobrin la Real Madrid. Generalul Stan, care era șeful Consiliului Național pentru Educatie Fizică și Sport, ne-a spus să semnăm contracte cu echipe din străinătate, deoarece avea acordul lui Ceaușescu”, spunea Ilie Balaci.

  • 7 trofee interne a câștigat Ilie Balaci în cariera de jucător: 3 titluri de campion al României (1974, 1980, 1981) și 4 Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983)

Începutul unui coșmar pentru Ilie Balaci! Grigore Arezanov l-a distrus la Baia Mare

Soarta lui Ilie Balaci s-a schimbat într-un mod șocant pe 21.02.1984 într-un meci FC Baia Mare – Universitatea Craiova, scor 1-0. Grigore Arezanov a avut o intrare groaznică asupra „Minunii Blonde”, iar recuperarea nu a fost deloc ușoară pentru unicul 8.

Ruptura de ligamente a schimbat cursul carierei lui Ilie Balaci la doar 27 de ani, iar după recuperare nu a mai reușit să fie niciodată la fel. Conducerea Universității Craiova nu i-a mai acordat șanse, iar „Minunea Blondă” a fost nevoită să părăsească Cetatea Băniei pentru prima oară.

Transferul de uitat pentru suporterii olteni! Ilie Balaci a ajuns la Dinamo

Lipsit de susținere în Craiova, Ilie Balaci și-a încercat norocul la Olt Scornicești în speranța că își poate relansa cariera la Olt Scornicești. La formația oltenească a jucat doar un singur sezon, în care a strâns 30 de apariții și a marcat șapte goluri.

Un licăr de speranță a venit din partea lui Mircea Lucescu, care i-a întins o mână de ajutor „Minunii Blonde” și l-a transferat la Dinamo, rivala eternă a „alb-albaștrilor”. Totuși, scânteia care a aprins flacăra multor jucători ardea mohnit.

Ultimul dans în Divizia A! Ilie Balaci s-a retras la doar 31 de ani

Ilie Balaci s-a retras din prima scenă a fotbalului românesc în tricoul lui Dinamo București la doar 31 de ani. Mircea Lucescu l-a introdus în ultimele 31 de minute ale partidei cu Oțelul Galați, scor 3-1, iar „Minunea Blondă” avea să își ia „la revedere” de la publicul din Divizia A.

Însă sfârșitul carierei de jucător a purtat și un nou început pentru Ilie Balaci în antrenorat, fiind unul dintre cei mai de succeși tehnicieni români din Zona Golfului. „Minunea Blondă” a ridicat cele mai importante trofee din Africa și Asia, însă cel mai de pres lucru câștigat de acesta rămâne nemurirea.

  • 12.08.1973 este data debutului lui Ilie Balaci în Divizia A, la meciul Jiul Petroșani – Universitatea Craiova 1-1
  • 13.12.1987 este data ultimului meci jucat de Ilie Balaci în Divizia A, la Dinamo București – Oțelul Galați 3-1
ADVERTISEMENT