News

8 milioane de români au bani în cont de care nu au cunoștință. Cum pot afla ce sumă dețin

Milioane de români au bani în cont de care nu știu. Cum poți obține informații cu privire la suma strânsă până în prezent?
12.11.2023 | 19:16
8 milioane de romani au bani in cont de care nu au cunostinta Cum pot afla ce suma detin
8 milioane de români au bani în cont de care nu au cunoștință. Colaj Fanatik/ Foto Pixabay/Pinterest
ADVERTISEMENT

8 milioane de români au bani în cont de care nu au cunoștință. Însă, aceștia pot afla ce sumă dețin printr-o modalitate foarte simplă. Cum poți obține informații cu privire la banii pe care i-ai strâns până în prezent?

8 milioane de români au bani în cont de care nu au cunoștință

Este vorba despre românii care au cotizat la Pilonul 2 de pensii private obligatorii. Conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la finalul lunii septembrie, fondurile de pensii aveau active de circa 117 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

Banii au fost acumulați în cei 15 ani de la lansarea Pilonului 2 de pensii. De altfel, a fost în creștere cu 32,1 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, arată statistica publicată de ASF.

În septembrie, fondurile de pensii private aveau 8.089.360 de milioane de beneficiari. „Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei.

ADVERTISEMENT

O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Cum pot afla participanții la Pilonul 2 câți bani au acumulat

De asemenea, sursa citată precizează că în luna septembrie au fost încasate contribuții în valoare de 1,07 miliarde de lei. În ceea ce privește contribuția medie, aceasta a fost în valoare de 266 de lei.

ADVERTISEMENT

Foarte mulți dintre participanții la Pilonul 2 de pensii nu știu câți bani au strâns. De exemplu, un angajat cu salariu mediu, care a cotizat vreme de 15 ani, are aproximativ 48.000 de lei la fondul de pensie privată.

Banii pot fi retrași în momentul în care beneficiarul iese la pensie. De asemenea, poate alege dacă va primi suma integral sau în tranșe lunare. Pentru a afla câți bani au în cont, românii trebuie să acceseze site-ul ASF.

ADVERTISEMENT

Odată ce beneficiarul bagă datele personale, va afla suma de bani acumulată la Pilonul 2 de pensii. În România, există șapte administratori de pensii private Pilon 2: BCR, BRD, NN, AZT Viitorul Tău, Vital, Metropolitan Life, Aripi.

 

ADVERTISEMENT
Tags: