News

Câți bani are adunați la Pilonul 2 de pensii un român plătit cu salariu mediu, care a cotizat timp de 15 ani. Când poate retrage suma

Pilonul 2 de pensii a fost lansat în urmă cu 15 ani. Fondurile de pensii private au aproximativ 8 milioane de contribuabili.
08.11.2023 | 07:22
Cati bani are adunati la Pilonul 2 de pensii un roman platit cu salariu mediu care a cotizat timp de 15 ani Cand poate retrage suma
Câți bani are adunați la Pilonul 2 de pensii un român. Foto Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Câți bani are adunați la Pilonul 2 de pensii un român plătit cu salariu mediu, care a cotizat timp de 15 ani. Fondurile de pensii private au aproximativ 8 milioane de contribuabili, cu 117 miliarde de lei acumulaţi în cei 15 ani, de când a fost lansat Pilonul 2.

Câți bani are adunați la Pilonul 2 de pensii un român plătit cu salariu mediu

Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Radu Crăciun, 30 de miliarde de lei, din suma menționată, este câștigul net din conturile celor care cotizează. Însă, nu toți cetățenii știu ce sumă au strâns până în prezent.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla ce fond ne administrează veniturile trebuie să accesăm site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Aici vom introce datele personale. În acest fel vom afla la care dintre cei șapte administratori cotizăm.

Un angajat care a primit salariu mediu și a cotizat 15 ani are adunați, la Pilonul 2 de pensii, circa 48.000 de lei. Suma poate fi retrasă după ce va ieși la pensie. Beneficiarii vor avea posibilitatea de a alege dacă vor să primească banii în tranșe lunare sau integral.

ADVERTISEMENT

„Este mai bine să-l iei eşalonat. De ce? Aşa cum ştim, la pensii nu se impozitează 2000 de lei din valoarea pensiei. Așa poţi să beneficiezi de neimpozitarea unei sume mai mari.

Începând cu anul viitor, nu se mai impozitează întreaga pensie. Acel impozit pe venit de 10% se aplică doar câştigului adus de administratorul de pensie pentru contribuţiile tale”, a declarat Irina Chițu, profesor Educația financiară, pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Pensiile private reprezintă „cel mai important actor din sectorul financiar după bănci”

Banca Națională a României (BNR) a organizat un eveniment, marți, pentru a marca cei 15 ani de existență privind Pilon 2 de pensii. Cu acest prilej, președintele APAPR a precizat că, în 2024, contribuţia ar trebui să crească de la 3,75% la 4,75% din venitul brut. Schimbarea se va produce odată cu angajamentele luate de România prin PNRR.

De asemenea, guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că fondurile de pensii private reprezintă „cel mai important actor din sectorul financiar după bănci”. El a adăugat că un sistem de pensii bazat pe mai mulți piloni va răspunde nevoilor oamenilor.

ADVERTISEMENT

„Banii administrați de aceste fonduri reprezintă al doilea cel mai important activ financiar al populaţiei. După depozitele bancare”, a punctat guvernatorul Mugur Isărescu.

„Activele fondurilor de pensii reprezintă o acumulare istorică de capital românesc,. Se regăseşte inclusiv în dezvoltarea pieţei de capital din România”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT