Lectorul universitar Doru Marcel Băltăteanu, implicat într-un scandal de corupere sexuală a minorilor, la începutul acestui an, a dat în judecată Universitatea de Vest din Timișoara. El contestă decizia de concediere emisă de conducerea instituției de învățământ.
Litigiul a fost înregistrat la Tribunalul Timiș, la sfârșitul lunii iulie, la doar câteva săptămâni după ce Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat definitiv pe profesor la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanța a respins apelurile depuse de inculpat și Parchet, confirmând astfel hotărârea de fond a judecătorilor.
Ulterior, Băltăteanu a introdus o acțiune de recurs în casație, o cale extraordinară de atac prin care se solicită judecarea conformității hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile.
În acest moment, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție și a trecut deja de primul termen.
Profesorul de la UVT a fost reținut la jumătatea lunii februarie, fiind acuzat că ar fi încercat să sărute o elevă de 13 ani și s-o atingă în anumite zone, în timp ce-i oferea meditații la matematică, a scris Edupedu.
Bărbatul postase anunțuri pe un site de profil și percepea tarife de 100 de lei pregătire pentru examene de evaluare națională, bacalaureat și admitere la facultate, la matematică și fizică.
Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, cadrul didactic a fost cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de corupere sexuală a minorilor ”în formă calificată și în formă continuată (două acte materiale)”. În afară de condamnarea penală, el va trebui să achite minorei despăgubiri morale de 10.000 de euro, precum și cheltuieli de judecată în valoare de 8.330 de lei.
Ca pedeapsă complementară, el a primit interdicție de a se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri de partea vătămată, de locuința acesteia sau de școala la care minora învață, pentru o perioadă de cinci ani.
Profesorul se va afla sub supraveghere pentru trei ani, timp în care trebuie să respecte anumite măsuri de supraveghere. Instanța a mai dispus prelevarea probelor biologice de la inculpat și introducerea acestora în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, după rămânerea definitivă a hotărârii.
În plus, judecătorii au decis ca profesorul să presteze 100 de zile de muncă neremunerată la Garda de Mediu Timiș sau SC Horticultura SA. Odată cu hotărârea de fond, instanța a dispus și eliberarea inculpatului din arest preventiv.
Universitatea de Vest Timișoara a comunicat, la sfârșitul lunii februarie, că va investiga ”conduita morală” a profesorului în cadrul unității de învățământ și a condamnat comportamentele asociate cu persoana în cauză.
”Condamnăm categoric astfel de incidente și milităm permanent pentru un mediu sigur pentru fiecare persoană, în care abuzurile sau hărțuirea nu sunt tolerate.
Orice comportament de acest tip contravine flagrant normelor si valorilor universității, aceasta urmărind întotdeauna promovarea unei conduite morale și responsabile a membrilor săi.
Universitatea de Vest din Timișoara va acționa în conformitate cu prevederile legale și regulamentare, inclusiv cu dispozițiile care reglementează etică universitară, așa cum a procedat în mod constant, și rămâne preocupată în a identifica soluții care să combată producerea unor asemenea situații în mediul academic”, anunța UVT, printr-un comunicat de presă.
La vremea respectivă, universitatea nu a anunțat că-l va concedia sau suspenda pe profesorul implicat în scandalul sexual, cel puțin până la încheierea investigațiilor.