Un nou tratament pentru cancerul pulmonar ar putea salva viețile bolnavilor. O moleculă inovatoare este disponibilă în Italia pentru persoanele care suferă de această boală, scrie Corriere della Sera.
Remediul a fost destinat unui subgrup specific de pacienți, care erau majoritatea tineri și nefumători, diagnosticați cu cancer pulmonar, iar în 64% dintre cazuri, neoplasmul s-a stopat pe o perioadă de trei ani.
Noua terapie poate bloca timp de mai mulți ani avansarea cancerului pulmonar la pacienții care se află deja în faza metastazelor cerebrale. Cu toate acestea, noul medicament nu poate fi administrat tuturor persoanelor care au cancer pulmonar. El poate fi, de fapt, destinat unui grup care are caracteristici foarte bine definite.
„În primul rând, pacienții cu tumori ALK-pozitive sunt, în medie, tineri, în mare parte sub 50 de ani”, a precizat Silvia Novello, profesor de oncologie medicală la Universitatea din Torino și președinte al WALCE Onlus.
„În al doilea rând, aceștia sunt în mare parte nefumători sau foști fumători care au renunțat la fumat cu mulți ani în urmă; și în al treilea rând, mulți dintre ei au metastaze cerebrale deja în momentul diagnosticului, deoarece acest subtip de cancer pulmonar este foarte agresiv”, a mai adăugat oficialul.
Lorlatinib, tratamentul eficient pentru cancerul pulmonar, a fost creat în mod special pentru traversarea barierei hemato-encefalică și pentru a acționa la nivelul creierului.
Medicamentul poate fi activ și pentru pacienții care au mai fost tratați cu alte terapii, dar la care boala a format mecanisme care opun rezistență. Acest medicament este sub formă de tablete, care se administrează zilnic, de acasă.
„Rezultatele studiului CROWN, pe care AIFA (n.r. Agenția Medicamentului din Italia) s-a bazat pentru a da undă verde, indică faptul că lorlatinib este mai eficient decât tratamentele pe care le-am considerat până acum standard”, a mai explicat specialistul Filippo de Marinis, care este director al Diviziei de oncologie toracică din cadrul Institutului European de Oncologie (IEO) din Milano și președinte al Asociației Italiene de Oncologie Toracică (Aiot ).
Studiul a fost făcut în 104 spitale din 23 de țări din întreaga lume și 296 de pacienți au luat parte. În urma cercetării s-a constatat că beneficiile obținute au fost foarte multe. Spre exemplu, la 72% dintre participanți metastazele cerebrale au dispărut, iar pentru alți 10% au răspuns intracranian.
Chiar dacă beneficiile au fost numeroase, la 64% dintre pacienți, după trei ani de la administrarea medicamentului lorlatinib, nu au existat progresii , comparativ cu cei 19% care urmat terapia standard, iar efectele secundare sunt bine tolerate.