News

A început transferul pacienților români în Germania. Sunt 6 persoane aflate în stare gravă. Anunţul lui Raed Arafat – Update

Șase pacienți români infectați cu Covid-19 și aflați în stare gravă sunt transferați, luni, în spitalele din Germania.
01.11.2021 | 09:14
A inceput transferul pacientilor romani in Germania Sunt 6 persoane aflate in stare grava Anuntul lui Raed Arafat  Update
ADVERTISEMENT
01-11-2021
11:45

Raed Arafat a mulţumit Germaniei

Secretarul de stat Raed Arafat a mulţumit, azi, Germaniei pentru sprijinul acordat şi a anunţat că vor mai urma şi alte transferuri de pacienţi diagnosticaţi cu Covid.

“Astăzi efectuăm primul transfer către Germania a unui număr de 6 pacienti. Transferul se face cu avion al forţelor aeriene germane. Mâine va fi încă un transfer cu 6 pacienţi, dar cu avion al fortelor aeriene române, iar poimaine vom mai transfera 6 pacienţi (…) Prietenii la nevoie se cunosc. Solidaritatea din aceste zile ne arată ca România nu e singură. Germania a venit în sprijinul nostru cu acest suport si cu o echipa medicală care este alături de noi”, a transmis Raed Arafat.

Bolnavii sunt intubați și provin de la Unitățile de Primiri Urgențe din țară, transmite Digi 24. Demersul are loc după ce duminică Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o hotărâre prin care românii infectați cu coronavirus și internați în unitățile medicale naționale pot fi duși în cele Germania.

”Se abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, să semneze acordul pentru transferul pacienților cu forme severe și grave de COVID-19 în Republica Federală Germania”, comunicau reprezentanții CNSU.

ADVERTISEMENT

Transferul se face cu aeronave din cadrul MApN și din cadrul Forțelor Aeriene Germane

Transferul se face pe cale aeriană cu avioane din cadrul dotarea Ministerului Apărării Naţionale dar și din dotarea Forţelor Aeriene Germane.

CNSU a luat această decizie: ”având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv”, au mai transmis reprezentanții CNSU.

ADVERTISEMENT

Totodată, decizia de transfer în Germania are loc și din cauză în secțiile ATI ale spitalelor Covid din România nu se mai pot suplimenta paturile.

”La nivelul României nu pot fi suplimentate locurile pe secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave și severe de COVID-19 și este imperios necesar acordarea asistenței medicale de specialitate în secții de terapie intensivă”, a mai comunicat CNSU.

ADVERTISEMENT

Situația din spitale devine tot mai îngrijorătoare

Între timp, situația din spitale se agravează de la o zi la alta. De exemplu la spitalul din Găești 100 de bolnavi de COVID-19 sunt îngrijiți de doar un doctor şi 6 asistente.

Directorul unității medicale este disperat și susține că are nevoie de tot mai mult personal. Asta în condițiile în care multe cadre medicale se autoizolează din cauză că se infectează cu SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

”Linia de garda este acoperită de un singur medic. Și chiar dacă am vrea să mai fie, nu mai are cine, pentru că suntem puțini. Nu sunt ocupate toate posturile din spital.

Acum este așa, dar până acum având având 20-30 de bolnavi, nu s-a simțit. Dar acum explodând numărul de cazuri, fiind foarte multe internări dintr-o dată, ne-am pomenit cu un medic în linia de gardă și cu șase asistente în tură.

Până acum aveam 20 de pacienți și două asistente în linia de tură. Am tot crescut, am tot crescut, dar nu mai avem de unde. Pentru că spitalul are niște resurse limitate”, a spus directorul spitalului din Găești pentru Antena 3.

În ajutorul României au mai intervenit până acum: Italia, Ungaria, Polonia sau Danemarca.

ADVERTISEMENT
Tags: