News

Gură de oxigen de la Comisia Europeană pentru TAROM. A fost aprobat ajutorul de peste 90 de milioane de euro pentru companie

Comisia Europeană a aprobat planurile Guvernului României de a ajuta compania TAROM cu o sumă de 95,3 milioane de euro, bani destinați ”restructurării”.
29.04.2024 | 16:12
Gura de oxigen de la Comisia Europeana pentru TAROM A fost aprobat ajutorul de peste 90 de milioane de euro pentru companie
Gură de oxigen de la Comisia Europeană pentru TAROM. A fost aprobat ajutorul de peste 90 de milioane de euro pentru companie. Foto: WikiCommons
ADVERTISEMENT

Astfel, oficiali europeni au considerat că se respectă normele UE privind ajutoarele de stat, iar măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung. Totodată, specialiștii din Comisia Europeană cred că această măsură va reduce în același timp ”denaturările concurenței”.

A fost aprobat ajutorul de peste 90 de milioane de euro pentru TAROM

“Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România. În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.

ADVERTISEMENT

Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene. România prezenta în 28 mai 2021 un plan de restructurare a companiei TAROM, care a fost de atunci analizat atent de specialiștii din UE.

Practic, ancheta deschisă de Comisie a început în iulie 2021. Oficialii Comisiei Europene au vrut să e asigure că măsurile de restructurare adoptate în favoarea companiei TAROM ar respecta normele Uniunii Europene referitor la ajutoarele de stat. Inițial, Comisia Europeană și-a exprimat o serie de ”preocupări” referitor la această restructurare.

ADVERTISEMENT

În acest plan de restructurare este inclusă anularea unei datorii de 49,53 milioane de euro, precum și o injecție de capital de 45,77 milioane de euro. ”Comisia a evaluat măsurile în temeiul Orientărilor sale pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate şi a constatat, în special, că ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetăţenii şi întreprinderile din România.

TAROM își va reînnoi flota de avioane și va reduce prețurile

Acest ajutor va permite companiei TAROM să îşi restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare”, se mai arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană. Interesant, TAROM va beneficia în sfârșit de o reînnoire a flotei învechite și își va permite să reducă costurile, pentru a deveni mai competitivă.

ADVERTISEMENT

Conform Uniunii Europene, măsurile prezentate de România sunt proporționale, în condițiile în care TAROM aduce o contribuție semnificativă de 77,66 milioane de euro sub forma de venituri. Cu toate acestea, TAROM își va reduce numărul de rute pe care va opera, dar și numărul de aeronave, operând așadar la o capacitate redusă, cel puțin până pe 31 decembrie 2026.

“Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsurile aplicate de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat”, au mai transmis oficialii Comisiei Europene. Potrivit normelor Uniunii Europene care fac referire la ajutoarele de stat, statele membre UE au dreptul legal să sprijine companiile aflate în dificultate, doar în anumite condiții foarte stricte.

ADVERTISEMENT

Practic, specialiștii UE vor să se asigure că statul respectiv, România în acest caz, nu aruncă pe geam cu bani. În schimb, compania care primește ajutorul trebuie să aibă un plan solid de restructurare din care să reiasă viabilitatea sa pe termen lung. Mai mult, compania trebuie să contribuie financiar la acest efort de redresare, prin veniturile sale.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Compania care le oferă angajaților un bonus anual de peste 40.000€, după un succes...
Compania care le oferă angajaților un bonus anual de peste 40.000€, după un succes neaşteptat
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Sistemul sanitar din România, rușinea Europei. Oamenii mor cu zile
Sistemul sanitar din România, rușinea Europei. Oamenii mor cu zile
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. De ce intrarea a...
Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. De ce intrarea a fost betonată de autorități