News

A murit Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței anticomunism! „Mă doare foarte rău de ce a ajuns acum România”

Autor: Alexandru Năstase | 01.07.2019 | 08:54
Elena Arnăuțoiu a trăit 7 ani în penitenciarele comuniste. Sursa foto - facebook

A murit Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței anticomunism! Aceasta avea o sută de ani și era sora fraţilor Toma şi Petre Arnăuţoiu, cei care au condus cea mai lungă şi puternică rezistenţă anticomunistă din Europa, între 1949 şi 1958. Elena Arnăuțoiu s-a născut pe 12 aprilie 1919, la Nucșoara și locuia de câteva decenii bune la Câmpulung Muscel. A fost închisă în penitenciarele comuniste aproape 7 ani de zile.

A murit Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței anticomunism!

În lagăre şi-a pierdut patru fraţi şi părinţii. Abia în august 2016, femeia a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler pentru curajul de a lupta împotriva regimului comunist. Vă readucem aminte că preț de aproape 10 ani, mai exact între 1949 şi 1958, în comuna argeşeană Nucşoara, oamenii s-au împotrivit cel mai mult regimului comunist. Cei care au luptat atunci împotriva sistemului au fost conduşi de fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu.

Grupul iniţial, format din 16 partizani, a fost susţinut de sute de oameni din comună, inclusiv de numeroase femei, printre care s-a numărat şi Elena Arnăuţoiu. Cu toate acestea, după căderea comunismului, femeia nici măcar nu a fost băgată în seamă de autorități. Târziu, într-un interviu pentru Adevărul, Elena Arnăuțoiu spunea: „Mă doare foarte rău de ce a ajuns acum România”. Aceasta nu s-a sfiit și a precizat că era extrem de dezamăgită de situaţia actuală din România.

A murit Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței anticomunism! Elena Arnăuțoiu
Elena Arnăuțoiu în momentul decorării de către președintele Klaus Iohannis. sursa foto – administrația presidențială

„Mă doare foarte rău de ce a ajuns acum România”

”Am 99 de ani şi am trăit toate epocile astea. Şi îmi dau seama câtă demnitate era pe vremea când era Regele, câtă cinste, câtă omenie, câtă respect. Era cu totul altă viaţă. Dacă ar mai fi trăit fraţii mei şi ar fi văzut ce se petrece în ţara asta ar fi fost dezolaţi. Şi-ar fi dat seama că au murit degeaba. Asta este… Cum a fost România noastră, cu oameni cinstiţi, cu oameni harnici şi primitori, oameni care aveau unde munci şi cum e acum… Unii mor de foame, alţii pleacă în ţări străine să îşi câştige pâinea de toate zilele. Ruşine pentru ţara noastră!”, a spus Elena Arnăuțoiu.

În urmă cu trei ani, femeia a povestit și cel mai crud moment pe care l-a trăit vreodată. „Eram înnebunită când vedeam suferinţa şi chinurile femeilor care erau în celulă cu mine. Dar momentul care m-a marcat cel mai mult a fost ziua în care i-au dus pe fraţii mei Petre şi Toma să-i execute. Am aflat de la cineva acest lucru. Ulterior, la Jilava, în celulă cu mine era şi o cumnată, soţia lui Petre. Într-o zi, a venit o miliţiancă şi ne-a spus că a fost de faţă când l-au executat pe Toma. Această miliţiancă mă cunoştea, pentru că înainte să fie în Miliţie, fusese femeie de serviciu peste drum de casa mea.

A murit Elena Arnăuțoiu, simbol al rezistenței anticomunism! Elena Arnăuțoiu
Elena Arnăuțoiu în timpul unui interviu. Sursa foto – facebook

Ce durere a avut în suflet Elena Arnăuțoiu

Şi când m-a văzut pe mine în celulă a rămas uimită. În ziua execuţiei, i-au dus pe toţi pe o bucată de pământ în jurul căreia erau 16 gropi. Primul pe care l-au executat a fost Toma. L-au dus în lanţuri la marginea gropii. A refuzat să fie legat la ochi şi a spus: „Vreau să văd cu ochii mei glonţul care mă va ucide“. Ultimele sale cuvinte au fost: „Trăiască Armata Română!“. Au tras în el, n-a murit de primul glonţ, l-au aruncat în groapă şi au turnat var peste el, aşa a murit. Ceilalţi 15 au fost executaţi la intervale de câte un sfert de oră”. Din păcate, în ciuda tuturor efrturilor, Elenei Arnăuţoiu nu a reușit să afle niciodată unde anume îi erau îngropaţi fraţii şi părinţii.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!