News

Doliu în lumea culturală a României. Academicianul Dan Berindei a murit la vârsta de 98 de ani

Academicianul Dan Berindei, personalitate marcantă pentru lumea culturală a României, a murit. Acesta avea 98 de ani și s-a stins din viață în cursul zilei de joi.
23.12.2021 | 13:55
Doliu in lumea culturala a Romaniei Academicianul Dan Berindei a murit la varsta de 98 de ani
ADVERTISEMENT

Dan Berindei s-a stins din viață, potrivit unui anunț făcut de Academia Română. Acesta avea 98 de ani.

La vestea morții sale, Academia Română a transmis un adevărat elogiu al vieții sale, spunând chiar că Dan Berindei a avut un „rol capital în istoria şi cultura românească”.

ADVERTISEMENT

 A murit Dan Berindei. Academicianul avea 98 de ani

Dan Berindei s-a născut în anul 1923 în Capitală, iar el a fost descendent al familiei Brâncoveanu. A făcut cursurile universitare la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București.

El a terminat studiile cu distincția magna cum laude, iar apoi s-a angajat Institutul de Studii şi Cercetări Balcanice, în perioada 1946-1948.

ADVERTISEMENT

După aceea, el a devenit asistent la Institutul de Istorie şi Filosofie al Academiei Române (1948-1952).

“Descendent al familiei Brâncoveanu, cu rol capital în istoria şi cultura românească, Dan Berindei a păstrat nobleţea şi distincţia acestei vechi familii aristocrate şi a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi valori fundamentale, asumându-şi, în vremuri neprielnice, un destin pe care l-a trăit în adevăr, onestitate şi exigenţă de sine”, se arată într-un comunicat al Biroului Prezidiului Academiei Române.

ADVERTISEMENT

Aceeași sursă mai precizează și că Dan Berindei a fost atașat de tot ceea ce a însemnat politică și istorie, astfel că și-a dedicat întreaga viața studierii acesteia.

Cariera sa s-a întins pe mai bine de 70 de ani. De altfel, Dan Berindei a fost profesor la mai multe instituții de învățământ, după cum urmează: la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, la Universitatea “Politehnica” din Bucureşti şi Universitatea “Hyperion” din Capitală.

ADVERTISEMENT

Academia Română: Dan Berindei a dezvoltat o excepţională carieră

„Spirit patriotic prin excelenţă, cu un profund ataşament faţă de elita politică ce a pus bazele statului român modern, Dan Berindei şi-a dedicat întreaga viaţă studiului istoriei şi a dezvoltat o excepţională carieră de-a lungul a peste şapte decenii”, trasmite Academia Română.

Astfel, după anunțul morții intelectualului, Academia Română a precizat că este în doliu, dar memoria acestuia va rămâne mereu alături de cei care l-au iubit.

„Acum, la ceasul despărţirii, Academia Română este în doliu. Membrii Academiei Române, conducerea sa îşi exprimă regretul şi îndurerarea. Memoria academicianului Dan Berindei va rămâne pururea cu noi”, a mai transmis sursa citată anterior.

ADVERTISEMENT