Sport

Accidentarea lui Olimpiu Moruțan, care ratează EURO 2024, explicată de fizioterapeutul naționalei: ”Ruptura totală se consolidează doar chirurgical”

Olimpiu Moruțan va fi operat la tendonul lui Ahile și va sta minimum șase luni. Fizioterapeutul naționalei Alin Burileanu explică de ce pățesc fotbaliștii astfel de accidentări
25.04.2024 | 01:08
Accidentarea lui Olimpiu Morutan care rateaza EURO 2024 explicata de fizioterapeutul nationalei Ruptura totala se consolideaza doar chirurgical
Olimpiu Moruțan va fi operat la tendonul lui Ahile și va sta minimum șase luni. Fizioterapeutul naționalei Alin Burileanu explică de ce pățesc fotbaliștii astfel de accidentări / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Olimpiu Moruțan (24 de ani) ratează EURO 2024 din cauza unei rupturi a tendonului lui Ahile de la piciorul drept. Mijlocașul tricolor a suferit accidentarea în timpul meciului pe care echipa lui de club, Ankaraguku, l-a disputat marți, 23 aprilie, cu Beșiktaș, în prima manșă a semifinalei Cupei Turciei.

Olimpiu Moruțan și-a rupt tendonul lui Ahile și ratează EURO 2024

Tendonul lui Moruțan a cedat în minutul 81 al partidei, după ce a împins în picioare pentru a sări să respingă o minge aruncată de la margine de un adversar. Era singur, nimeni nu l-a jenat.

ADVERTISEMENT

În momentul deprinderii internaționalul român a simțit o durere puternică la piciorul drept, iar la aterizare a pus doar stângul pe gazon. Moruțan a căzut pe spate urlând de durere.

El a dus imediat mâna  în zona tendonului lui Ahile. Jucătorii aflați în prejma tricolorului s-au luat cu mâinile de cap. Medicii i-au administrat spray cu kelen și o pungă cu gheață la picior, pentru a-i calma durerile.

ADVERTISEMENT

De ce i s-a rupt tendonul ahilean lui Olimpiu Moruțan

Accidentarea lui Olimpiu Moruțan, care este cu moralul la pământ, pare apărută din senin, un ghinion imens, dar specialiștii spun că nu este chiar așa. Alin Burileanu, fizioterapeut în staff-ul echipei naționale, a explicat pe contul său de YouTube că ruptura tendonului ahilean se produce pe fondul unor supraîncărcări, dar și din cauza faptului că durerile sunt doar amorțite și nu se înlătură cauza care o produce.

”Ruptura tendonului ahilean are la bază patologii, care au la bază o supraîncărcare. Tendonul ahilean este cel mai solid și cel mai gros tendon al corpului uman și este supus unei solicitări permanente.

ADVERTISEMENT

Tendonul ahilean ajunge să se rupă ca urmare a unei tensiuni a gleznei și pe fondul unei supraîncărcări destul de mari și a unei îmbătrâniri premature a tendonului.

Dacă este o ruptură totală tendonului ahilean se consolidează doar chirurgical. Când ruptura nu depășește 30 la sută din tendonul ahilean se poate corecta prin tratament conservator, imobilizare de două-șase săptămâni, urmată de kinetoterapie”, susține fizoterapeutul naționalei.

ADVERTISEMENT

Olimpiu Moruțan tendonul lui Ahile

”Masajele și antiinflamatoarele nu  înlătură cauza care a produs tendinita”

Alin Burileanu a adăugat că fotbaliștii de performanță sunt expuși riscului de accidentări la tendonul lui Ahile: ”De cele mai multe ori o dezorganizare fibrilară se lasă cu tendinite sau cu inflamația tendonului.

Aceste tendinite, mai ales în rândul sportiviulor de performanță, sunt tratate de foarte multe ori doar local, cu masaj, cu tratamente antiinflamatoare, dar în niciun caz nu se înlătură cauza care a produs tendinita, respectiv dezorganizarea fibrilară.

Aceste tendinite repetate duc la tendinoza retrocalcaniană, în fotbalul de performanță. Pentru jucători gheata de fotbal este permanent este un element de compresie în zona tendonului, iar în contact cu mediul umed, respectiv gazonul, destabilizează fibrele tendonului ahilean. Astfel se ajunge la un risc de tendinoză.”

Toată această patologie la tendonul ahilean, netratată, permanent încălzită sau mințită, adică doar amorțită durerea, va duce implicit la o îmbolnăvire cvasipermanentă a tendonului ahilean și pe fondul unei mișcări, care ne prinde cu călcâiul jos de cele mai multe ori se produce o ruptură” – Alin Burileanu, fizioterapeut naționala României

Scenariu sumbru pentru Olimpiu Moruțan

Clubul Ankaraguku a anunțat că Olimpiu Moruțan urmează să fie operat cât mai curând posibil. Recuperarea după o intervenție la tendonul lui Ahile poate dura cel puțin șase luni. Fostul medic al echipei naționale, Pompiliu Popescu, a explicat pentru FANATIK că după astfel de accidentări se revine foarte greu la nivel înalt.

“Puțini au mai revenit în fotbal la un nivel bun după o astfel de accidentare. A reușit să își revină Mihai Roman, care a avut tendonul ahilean rupt când juca la Toulouse. E foarte gravă accidentarea și e foarte complicată.

Tendonul suportă o sarcină foarte mare la sprint, la frânare. După ce a fost rupt o dată există riscul să fie rupt din nou. Sau mai poți juca fotbal profesionist, dar la păcăleală, la alibi”, a declarat Pompiliu Popescu.

ADVERTISEMENT