News

Acesta este cel mai sărac județ din România. Bucureștiul e de 7 ori mai bogat ca el

Economia României crește în fiecare an și țara noastră devină tot mai prosperă, însă în continuare există județe extrem de sărace pentru standardele din 2024.
14.04.2024 | 09:30
Acesta este cel mai sarac judet din Romania Bucurestiul e de 7 ori mai bogat ca el
Acesta este cel mai sărac județ din România. Bucureștiul este de 7 ori mai bogat ca el. Foto: Sera.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu 20 de ani, România avea un PIB/cap de locuitor de doar 26% din media UE. Acum, PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare a urcat la 76%, la egalitate cu vecinii din Ungaria, dar peste țări ca Grecia, Letonia, Croația, Slovacia, Serbia și Bulgaria.

Topul celor mai sărace și bogate județe din România

Din păcate, așa cum arată datele HotNews, totul se schimbă atunci când vine vorba despre extremele sărăciei din România. Mai exact acele județe care sunt mai sărace ca orice zonă din țara noastră și cu siguranță mai sărace ca multe zone din Europa civilizată.

ADVERTISEMENT

Partitatea puterii de cumpărare, mai exact PPC, măsoară puterea de cumpărare a unei monede. Aici, cel mai bogat județ, sau mai bine zis municipiu, e Bucureștiul. De altfel nu se putea ca topul să nu fie condus de Capitală, unde specialiștii vorbesc de o putere de cumpărare cu 260% din media UE.

Așadar, cele mai bogate 10 județe din România sunt Municipiul București, Cluj, Ilfov, Timiș, Brașov, Constanța, Prahova, Sibiu, Alba și Gorj. La pol opus e județul Vaslui, de 7 ori mai sărac decât Bucureștiul. După Vaslui vin județele Botoșani, Suceava, Giurgiu, Neamț, Vrancea, Bacău, Călărași, Galați și Teleorman.

ADVERTISEMENT

Totuși, deși Bucureștiul conduce la capitolul PIB/capita, locuitorii din județul Cluj sunt pe locul doi, la mică distanță, și au un ritm de dezvoltare peste restul zonelor din țară. În urmă cu 20 de ani, Clujul era doar pe locul 5 în acest clasament, după București, Ilfov, Constanța și Brașov.

În schimb, cel mai slab ritm de dezvoltare l-au avut Covasna, Galați, Bacău și Vrancea, în timp ce Clujul este urmat de Sălaj, Timiș și București. Interesant, din totalul de 42 de județe din țara noastră, doar 15 au evoluat în ultimii 20 de ani, în timp ce 27 fie au stagnat, fie au avut o dezvoltare redusă.

ADVERTISEMENT

Regiunea București-Ilfov ocupă locul 14 în Europa într-un clasament interesant

Potrivit Hotnews, regiunea București-Ilfov este pe locul 14 în Europa din 242 de regiuni atunci când vine vorba despre nivelul PIB-ului per capita. Vorbim, așadar, despre un nivel peste regiuni precum Stuttgart, Viena, Bremen sau Koln. Din păcate regiunea de nord-est a țării este la doar 46% din media UE, la coada clasamentului, ocupând locul 226 din 242 de regiuni.

O mare problemă ar exista pentru județe ca Botoșani, Sălaj, Vaslui, Vrancea, Vâlcea sau Teleorman, care sunt dependente de banii de la București și, implicit, sunt mai ușor controlabile de banii de la București. La pol opus e Bucureștiul, cea mai autonomă administrație locală din România, alături de Argeș, Brașov, Cluj, Constanța, Ilfov, Sibiu și Timiș.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi arăta într-un raport recent că multe primării au bugete locale nerealiste, care nu au legătură cu ceea ce au nevoie comunitățile locale în raport cu resursele financiare. ”Exista o slabă preocupare a autorităților publice locale de a identifica si valorifica veniturile care pot rezulta din desfășurarea activitaților economice sau din valorificarea bunurilor din patrimoniul lor public si privat”, transmiteau specialiștii de la Curtea de Conturi.

ADVERTISEMENT
Tags: