News

Tânțarii, greu de ucis în București. De ce nu scăpăm de ei nici anul acesta

Bucureștiul a fost deja invadat de țânțari. Compania municipală Eco Igienizare explică de ce nu scăpăm de ei nici în acest an
13.04.2024 | 18:19
Tantarii greu de ucis in Bucuresti De ce nu scapam de ei nici anul acesta
Bucureștiul este deja invadat de țânțari Sursa foto: Facebook CMEIB
ADVERTISEMENT

Compania Municipală Eco Igienizare a detaliat măsurile pe care le-a luat până acum împotriva acestor insecte și susține că unii bucureșteni contribuie la agravarea problemei.

Tânțarii, greu de ucis în București

Reprezentanții companiei municipale au explicat că, în realitate, primele insecte apărute nu sunt țânțari, deși seamănă cu aceștia. Este vorba despre Chironmide și Dixide, care nu transmit boli, au explicat responsabilii cu dezinsecțiile pentru stiripesurse.ro.

ADVERTISEMENT

„Tratamentele de dezinsecție sunt sincronizate cu ciclul biologic al țânțarilor, care depind de condițiile meteorologice pentru a se reproduce. Începerea prea timpurie a acestor tratamente ar putea perturba ecosistemul local.

Cu toate acestea, datorită temperaturilor recent crescute, speciile hibernante de țânțari au devenit active și au început să depună ouă, ceea ce a necesitat o intervenție rapidă din partea autorităților.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, tratamentele aplicate se concentrează atât pe eradicarea țânțarilor adulți în spațiile interioare și subsolurile instituțiilor publice, cât și pe combaterea larvelor de țânțari în zonele umede ale capitalei, cum ar fi malurile lacurilor.

Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a preveni formarea de noi populații de țânțari care pot contribui la răspândirea bolilor”, au precizat reprezentanții CMEIB.

ADVERTISEMENT

Compania a mai explicat și că neglijența populației duce la formarea de habitat favorabil pentru țânțari, cum ar fi neglijarea eliminării apelor stătătoare și gestionarea incorectă a deșeurilor.

„Țânțarii au ca specific de dezvoltare mediul acvatic, și anume apă băltită de mică adâncime, care, pe lângă depresiuni în sol unde se poate acumula apă în urma precipitațiilor abundente, se poate colecta în șanțuri de scurgere înfundate, jgheaburi necurățate, în sistemul de canalizare/colectare apă pluvială care poate fi colmatat, cât și în diferite recipiente aflate pe domeniul public și privat.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt, de cele mai multe ori, reprezentate de anvelope depozitate necorespunzător, recipiente cu apă pentru flori din cimitire, alte recipiente utilizate în gospodării pentru colectarea apei, și alte asemenea.

Totodată, prezența terenurilor/clădirilor aflate în paragină duce de multe ori la formarea de cuiburi larvare care, neidentificate, contribuie în sezonul cald la înmulțirea exponențială, în generații suprapuse, a populațiilor de țânțari.

Toate aceste elemente, care sunt prezente și în zonele limitrofe Capitalei, corelate cu faptul că țânțarii pot zbura până la 1 kilometru în căutarea hranei sau depunerea ouălor, mențin o densitate ridicată a populațiilor de țânțari, în ciuda tratamentelor de dezinsecție aplicate”, mai transmite CMEIB.

ADVERTISEMENT